Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Січень » 27 » «Самотніх людей немає там, де є Червоний Хрест», - Уляна Стельмах, голова Львівської ОО ТЧХУ
22:51
«Самотніх людей немає там, де є Червоний Хрест», - Уляна Стельмах, голова Львівської ОО ТЧХУ

 

ПІД ОПІКОЮ ЛЬВІВСЬКОЇ ОО ТЧХУ

 

 

 

 

 

 

27 січня у світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

В українських містах відбулися жалобні заходи, в тому числі й у Львові.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цю подію щороку відзначають й у Львівській ОО ТЧХУ.  На цей раз Міжнародний день жертв Голокосту відзначили «Хвилиною Мовчання», з якої співробітники і волонтери розпочали свій робочий день. В минулі роки тут проводились зустрічі, запрошували на солодкий стіл і чаювання в'язнів фашистських концтаборів та гетто. Та цьогоріч пандемія коронавірусу внесла свої корективи. При таких строгих карантинних обмеженнях і холоднечі, заради безпеки і здоров'я стареньких,  вирішили перенести ці урочистості на більш теплу пору року.

 

 

 

 

 

 

 

 

«Все менше і менше стає в'язнів фашистських концтаборів та гетто, - констатує Уляна Михайлівна Стельмах, голова Лвівської ОО ТЧХУ. - Було на обліку у Червоному Хресті Львівщини до трьох десятків осіб, а тепер їх на пальцях можна порахувати. Залишилося, на жаль, тільки 14. З болем у серці згадуємо тих, хто відійшов у кращий світ в 2019-20 рр. Серед них, видатний український поет Микола Петренко (в'язень «Бухенвальду»), громадський діяч Онуфрій Дудок (в'язень «Освенціму»), столітня мешканка Львова Ірина Бенько - Шуль (в'язень «Равенсбрюку») та інші.

 

 

 

 

 

 

Треба віддати належне Баденському Червоному Хресту, особисто волонтерові Німецького Червоного Хреста Тіллю Майєру, котрі чверть століття тому включились у створення при ЛОО ТЧХУ клубу колишніх в'язнів фашистських гетто і концтаборів і всіляко з тих пір його підтримують.

 

 

 

 

 

 

Колеги з Німеччини допомагають ліками, продуктовими наборами, організовують зустрічі під час видатних дат, підтримують фінансово тих, кому це необхідно, організовують поїздки за кордон до колишніх місць утримання в неволі.

 

 

 

 

 

 

 

Навіть у цьому році у Німеччині знайшли кошти, щоб протягом року виплачувати заробітну плату кільком патронажним сестрам милосердя Червоного Хреста Львівщини, головна мета яких, надавати допомогу тим, хто зазнав у молодості всіх жахів фашистських гетто і концтаборів.  

 

 

 

 

 

 

 


 
«Досвід старшого покоління - величезний, і досі невичерпний, – констатує Ніна Добренька, директор МСЦ  ЛОО ТЧХУ. - Сьогодні кожен свідомий українець, повинен пам’ятати про те, що расова політика Третього Рейху проголошувала своєю головною метою - знищення неповноцінних рас. На думку фашистів, вони повинні були бути стертими з лиця землі. За іронією долі, першість на знищення надали євреям. Надалі мали йти татари, цигани, українці, росіяни, та інші народи не арійського походження».

 

 

 

 

 

 

 

 

Генеральна Асамблея ООН оголосила 27 січня днем пам'яті жертв Голокосту в 2005 році. Саме 27 січня, 76 років тому, радянські війська звільнили в'язнів Аушвіц - Біркенау, як нині поляки називають фашистський концтабір смерті Освенцім.

 

 

 

 

 

 

 

У 1933-1945 роках 60% єврейського населення Європи зазнало систематичних переслідувань і знищення.

 

 

 

 

 

 

 

В одній лише Галичині за часів фашистської окупації у 1941-1944 роках нацистами та їх поплічниками було замордовано понад 700 тисяч галицьких євреїв, а у Львові була знищена вся єврейська громада міста – понад 140 тисяч мешканців, - жінок, чоловіків і дітей, єдина провина яких полягала в тому, що вони були євреями.

 

 

 

 

 

 

 

 

Серед тих, хто загинув, були видатні вчені, юристи, музиканти, інженери, банкіри, архітектори, письменники, спортсмени – гордість тогочасного Львова. Пам'ять про них завжди житиме у наших серцях.

 

 


Фото – Тілля Майєра, Ірини Апостолюк, з архіву ЛОО ТЧХУ та з відкритих джерел
Прес – служба Львівської ОО ТЧХУ

 

 

Переглядів: 344 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 15:23
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024