Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Лютий » 1 » Вчені пов’язали виникнення пандемії коронавірусу з вирубками лісів
14:26
Вчені пов’язали виникнення пандемії коронавірусу з вирубками лісів

 

ЛІС – ЛЕГЕНІ ПЛАНЕТИ

 

 

 

 

 

 

 

COVID-19 – далеко не остання пандемія, з якою зіткнулося людство. Попереду нас можуть чекати

інші подібні вірусні пандемії – в тому випадку, якщо люди не змінять свого ставлення до природи.

 

 

Про це йдеться в статті National Geographic, написаній групою вчених, що працюють на Міжурядовій науково-політичній платформі з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES).

 

Головною причиною пандемії вчені вважають вирубку лісів. Суть проблеми в тому, що скорочення середовища існування диких тварин робить людину дуже вразливою для нових хвороб, пов’язаних з руйнуванням екосистем.

 

Без нових стратегій, спрямованих на вироблення превентивних заходів, пандемії будуть виникати набагато частіше, вбиваючи все більше і більше людей і все більше руйнуючи світову економіку.

 

У статті підкреслюється, що так звані зоонозні захворювання (тобто що передаються людині від тварин), куди відносяться COVID-19, ВІЛ, грип, Зика, Ебола, виникають з мікробів, які живуть в диких тваринах і які можуть передатися людині.

 

Такими типовими переносниками інфекції є, наприклад, кажани, гризуни, примати і птиці. За оцінками вчених, птахи та ссавці можуть приховувати в собі понад 1,5 млн маловідомих вірусів, і приблизно половина з них здатна інфікувати людей.

 

На думку вчених, кількість пандемій зростає не випадково – все це безпосередньо пов’язано з людською діяльністю, що руйнує навколишнє середовище. В результаті відбуваються більш тісні контакти з представниками дикої природи, вирваними зі звичних місць проживання.

 

При цьому головну роль відіграють лісові масиви з найбільшим біорізноманіттям, оскільки, чим вище біорізноманіття, тим більше можливостей для переносників інфекції. Серйозну небезпеку становить вирубка лісів Амазонії. Таке відбувається систематично в ході господарської діяльності.

 

Ліс найчастіше вирубують, щоб розчистити місце для випасу худоби. І в даному випадку саме домашня худоба може виступити в ролі посередника між інфікованими дикими тваринами і людьми, які взаємодіють з худобою.

 

Крім того, в звіті стверджується, що руйнування звичного середовища проживання диких тварин призводить до їх переміщення на нові території. Такими територіями цілком можуть стати населені пункти, де тварини у великих кількостях почнуть шукати собі притулку. Приблизно так себе ведуть кажани, птиці та гризуни.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://dilo.net.ua/novyny/vcheni-pov-yazaly-vynyknennya-pandemiyi-koronavirusu-z-vyrubkamy-lisiv/

 

Переглядів: 262 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 06:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024