Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Лютий » 3 » ТЧХУ, Маша Єфросініна та Інститут когнітивного моделювання запустили кампанію з протидії домашньому насильству
17:42
ТЧХУ, Маша Єфросініна та Інститут когнітивного моделювання запустили кампанію з протидії домашньому насильству

 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА НСК «ОЛІМПІЙСЬКИЙ»

 

 

 

 

 

 

Товариство Червоного Хреста України, Маша Єфросініна та Інститут когнітивного моделювання запустили

онлайн-платформу “Мені здається”, де потерпілі від домашнього насильства можуть розповісти свої історії.

 

 

Проблема настільки масштабна, що знадобилося б 25 стадіонів “Олімпійський”, аби умістити всіх потерпілих від домашнього насильства в Україні.

 

Першим кроком у боротьбі з цією масштабною проблемою стала презентація онлайн - платформи itseems.com.ua, де потерпілі можуть анонімно висловитися та бути почутими.

 

 

 

 

 

 

Символічно, що презентація платформи відбулася на НСК «Олімпійський». За словами Маші Єфросініної, такий вибір був зроблений, щоб показати реальні масштаби проблеми. За офіційними даними щороку від рук кривдників потерпає близько 1,8 млн. людей, тобто кількість така людей, що вони помістилися у 25 таких стадіонів. На думку організаторів, в цивілізованій країні має бути нульова толерантність до насильства, а суспільство має усвідомити, що завжди винен тільки агресор.

 

 

 

 

 

 

Минулого року від рук домашніх тиранів загинуло 74 людини. 141 особа під час таких побоїв дістала тяжкі травми, понад тисячу — легкі побої. Лише у Києві від 1 до 11 січня, в період новорічних свят, із заявами про домашнє насильство зверталося 743 особи. Зокрема, до поліції повідомляли 629 людей, решта телефонували на муніципальну гарячу лінію.  Такі дані на презентації озвучила Маша Єфросініна.

 

 

 

 

 

 

«Ми на величезному стадіоні. Прислухайтесь. Чуєте? Це тиша, тому що ті, хто страждають від домашнього насильства, мовчать, адже їм соромно та страшно, – констатувала Маша Єфросініна. – Це не лише жінки, а й чоловіки та діти. І багато хто з них думає, що їм здається, ніби їх ображають, звідси і назва нашої кампанії. Я хочу, аби ми всі почули їхню «тишу». Говорити про цю масштабну проблему потрібно не тільки в листопаді в рамках 16 днів боротьби з домашнім насильством, не тільки після нових кричущих випадків. Лише системно працюючи над вирішенням проблеми, в тому числі комунікаційно, регулярно підіймаючи цю тему, ми зможемо сформулювати нульову толерантність суспільства до домашнього насильства».

 

Онлайн - платформи «Мені здається» – своєрідний щоденник, на сторінках якого потерпілі від насильства зможуть розповісти свої історії анонімно,  або почитати розповіді тих, хто також переживає складний етап. Також на платформі можна знайти контакти спеціальних служб, куди можна звернутися за допомогою.

 

 

 

 

 

 

Засновник Інституту когнітивного моделювання Віктор Березенко наголошує, що у насильстві винна лише одна людина – агресор. І ніколи – потерпілий чи потерпіла. Однак у суспільстві це досі не всі розуміють.

 

«Фрази «сама винна», «треба було мовчати», «сам спровокував» та інші радянські стереотипи мають залишитися у минулому. Ми не зможемо бути цивілізованою та сучасною країною, поки наше суспільство не усвідомить, що завжди винен тільки агресор. І заради цього ми запускаємо кампанію «Мені здається» та платформу з такою ж назвою. Кожний постраждалий чи постраждала можуть скористатись нею та розповісти свою історію анонімно, або ж прочитати зізнання інших та зрозуміти, що вони не одинокі. А ми всі маємо зрозуміти, що це не проблема конкретної людини, а цілого суспільства, яке досі живе з пострадянськими стереотипами, і через це постраждалі можуть не отримувати допомоги. Більш того, їх ще й можуть засуджувати. Ми будемо змінювати свідомість суспільства по відношенню до проблеми домашнього насильства. І, звичайно, ми зробимо все, аби привернути до неї увагу влади», – каже Віктор Березенко.

 

Кампанію з боротьби із домашнім насильством підтримало Товариство Червоного Хреста України.

 

 

 

 

 

 

«Я впевнений, що початок такої співпраці допоможе нам бути почутими: і державними органами, і суспільством, і лідерами думок, – каже Максим Доценко, генеральний директор організації. – Товариство Червоного Хреста Українит – це 102 роки допомоги тим, хто потребує допомоги. Тому ми не могли залишитися осторонь. Цього року проблема домашнього насильства стала гострою не тільки для України, але й для усього світу. У Франції за час карантину кількість звернень до спеціальних служб збільшилася на 30%, у Великобританії – на 50%. В Україні ж дзвінків стало більше на 40%. І з цим треба щось робити, про це треба говорити, причому голосно. Тому ми рішуче підтримали запуск такої спільної ініціативи».

 

Онлайн - платформа «Мені здається» – лише перший крок просвітницької кампанії. Організатори планують системно інформувати суспільство, залучати до співпраці зірок та лідерів думок, а також представників влади, аби разом сформувати нульову толерантність по відношенню до цієї проблеми.

 

У 2021 році також заплановано запуск Viber-каналу Stop Abuse, онлайн-курс від психіатра Спартака Субботи та вихід його авторської книги про домашнє насильство.

 

Автор: Надія Михайленко  

 

 

Фото – ТЧХУ/ redcross.org.ua

За джерелом:

https://redcross.org.ua/2021/02/тчху-маша-єфросініна-та-інститут-когн/

 

 

Переглядів: 299 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 01:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024