Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Лютий » 8 » 8 лютого - Міжнародний день боротьби з епілепсією (ВІДЕО)
12:45
8 лютого - Міжнародний день боротьби з епілепсією (ВІДЕО)

ФІОЛЕТОВИЙ  ДЕНЬ

 

 

 

 

 

 

8 лютого проводять Міжнародний день боротьби з епілепсією. Відзначають у другій понеділок лютого. Символ - фіолетова стрічка.

 

 

 

International Epilepsy Day організований неурядовими організаціями International Bureau for Epilepsy і International League Against Epilepsy, що мають офіційні відносини з ВООЗ. Ці лютневі заходи у першій декаді місяця мають щорічний характер.

 

Епілепсія вважається одним із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини. Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються.

 

Ці напади проявляються у вигляді короткочасних мимовільних судом у якійсь із частин тіла або ж по всьому тілу та іноді супроводжуються втратою свідомості, а також втратою контролю за функціями кишечника або сечового міхура.

 

Ознаки нападів мінливі та залежать від того, в якій ділянці мозку починаються порушення. Можуть виникати тимчасові симптоми, наприклад, втрата орієнтації або свідомості, порушення рухових функцій, органів відчуття (зір, слух та смак), зміни настрою та інші.

 

Люди з епілепсією, як правило, частіше мають інші проблеми фізичного характеру – переломи та забої, а також такі психологічні стани як тривожні розлади та депресія.

 

У 60% випадків епілепсії неможливо встановити причину виникнення, це так звана – первинна або ідіопатична епілепсія.

 

Причинами вторинної епілепсії (40% випадків) найчастіше є:

 

  • Пошкодження мозку у передпологовий та післяпологовий періоди внаслідок травми, гіпоксії (нестачі кисню);
  • Вроджені відхилення від норми або генетичні стани при наявності вад розвитку головного мозку, які зумовлені цими факторами;
  • Важка травма голови;
  • Інсульт, в результаті якого до мозку не надходить достатньо кисню;
  • Інфекції мозку та мозкових оболонок (менінгіт, енцефаліт, нейроцистицеркоз);
  • Деякі генетичні синдроми;
  • Пухлини.

Ідіопатичну епілепсію не можна профілактувати, однак відносно відомих причин вторинної епілепсії можна застосувати заходи профілактики, а саме:

  • Попередження травмування голови;
  • Належна перинатальна допомога сприяє зниженню нових випадків епілепсії, зумовлених пологовими травмами;
  • Застосування лікарських та інших методів зниження температури тіла у дітей з лихоманкою може знизити вірогідність фебрильних нападів.
  •  

Як розпізнати напад епілепсії?

 

Як правило, напади схожі один на одного. Втрата свідомості, крик, посиніння, судоми в руках і ногах, слиновиділення у вигляді піни – так виглядає найбільш поширений розгорнутий напад епілепсії. Після нього людина відчуває сонливість, загальмованість. Напад як ніби випадає з пам’яті – людина не пам’ятає, що з нею сталося, не може описати свій стан.

 

У деяких випадках у пацієнта можуть спостерігатися нетипові симптоми. Наприклад, напад епілепсії може бути без втрати свідомості і судом, а проявлятися в епізодах безпричинної агресії. Іноді людина завмирає на півслові, на хвилину-дві «застигає», а потім так само раптово включається в розмову.

 

Як допомогти під час нападу епілепсії?

 

У більшості сформувався стереотип, що під час нападу людині обов’язково потрібно розтиснути щелепи і помістити між зубами якийсь предмет, щоб не запав язик. Це величезна помилка.

 

  1. Головне завдання людини, яка стала свідком нападу – захистити пацієнта від травми. По можливості приберіть подалі предмети, які можуть травмувати постраждалого, зніміть гострі прикраси на одязі, краватку.
  2. Переверніть голову на бік і підкладіть щось м’яке.
  3. Ні в якому разі не намагайтеся щось покласти між зубами. Таким чином можна тільки нашкодити. Під час нападу виникає спазм м’язів і застосовуючи силу дуже легко травмувати постраждалого, пошкодити зуби.
  4. Не тримайте пацієнта, намагаючись зупинити судоми – це марно. Не чіпайте і не рухайте його, якщо для цього немає необхідності.
  5. Викличте швидку і пам’ятайте, що напад зазвичай закінчується сам по собі через хвилину-максимум дві.
  6.  

Довідково:

 

Кореспондентка 11 телеканалу Таїсія Скрипник поспілкувалася з хворими на епілепсію - дізналася про їхнє життя. Також вона говорила з лікарями й дізналася інформацію, яку потрібно знати кожній людині, якщо у когось поруч станеться напад епілепсії.

 

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.youtube.com/watch?v=FTapv_GTXNQ

https://liman-centr.pmsd.org.ua/porady-simejnogo-likarya/10-lyutogo-vsesvitnij-den-borotby-z-epilepsiyeyu/

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&event=202456

 

 

Переглядів: 273 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 03:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024