Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Лютий » 9 » 9 лютого - Міжнародний день стоматолога
22:53
9 лютого - Міжнародний день стоматолога

ЩОБ УСМІШКА БУЛА - ЧАРІВНОЮ

 

 

 

 

 

 

 

Традиційно вже кілька років 9 лютого відзначають в Україні Міжнародний день

стоматолога. Відзначають це професійне свято у День святої Аполонії (St. Apollonia).

 

 

 

Аполонія – донька видатного олександрійського чиновника, яка увірувала у Христа. На думку гонителів християнства, вона подавала поганий приклад співгромадянам, які повинні були дотримуватися багатобожжя і вірити в божественне походження імператора. Аполонію піддали жорстоким тортурам, вимагаючи зречення від християнства.

 

9 лютого 249 року за віру в Христа в Олександрії її було спалено живцем. Перед стратою кати вирвали їй усі зуби. Відтак народилася легенда, якщо помолитися святій Аполонії (її канонізували 300 року), то зубний біль вгамується. Культ Аполонії швидко поширився Європою. Її зображення були майже у кожній церкві. Аполонію зображали молодою миловидною дівчиною зі щипцями у руках.

 

На початку XVIII століття, з легкої руки П’єра Фошара. який є засновником стоматології як науки та професії, Аполонія стала покровителькою не лише людей із зубним болем, а й тих, хто покликаний цей біль усувати.

 

Сучасні стоматологи всього світу стурбовані проблемами вивчення таких зубних захворювань, як карієс і пародонтоз. У цьому зв’язку розробляються спеціальні теорії і комплекс практичних заходів. На семінарах, що проводяться, зокрема, в Україні, нерідко обговорюється питання про профілактичні заходи, що забезпечують здоров’я зубів. Адже попередити хворобу набагато легше, ніж лікувати.

 

Ніщо не вічне, і зуби, на жаль, не виняток. Від зубних лікарів залежить багато чого. Ця професія в усьому світі дуже затребувана. Чим вище майстерність стоматолога, тим менше неприємних відчуттів отримують пацієнти. І навіть у свій професійний день вони візьмуть інструмент в руки, щоб забезпечити нам гарну посмішку.

 

Цікаві факти в області розвитку стоматології вказують на те, що вже в 7-му тисячолітті до нашої ери людям вдалося зробити древній прототип сучасної бормашини.

 

Досліджуючи знайдені в пакистанській провінції Белуджістан останки людей, які на думку вчених з Франції і США жили близько 7 - 5,5 тисяч років до нашої ери, було виявлено в деяких їх зубах зроблені при їх житті майже ідеальні просвердлені отвори діаметром від 1-го до 3-х міліметрів, а глибиною до 3,5-ї міліметрів. Мистецтво древніх «стоматологів» дозволяло працювати з важкодоступними корінними зубами, а в деяких випадках і з внутрішньої сторони щелепи. Сучасні лікарі дантисти оцінили б їх роботу, як роботу майстрів високої кваліфікації, а це було багато тисячоліть тому.

 

Зараз, за деякими даними 95-98% дорослого населення мають запломбовані зуби і це старанна праця наших стоматологів. Перемога над власним страхом і навіть жахом, яка не так давно була просто необхідна для відвідування стоматологічного кабінету, з розвитком нових методів і підходів у цій вельми делікатній області дається нам все легше і легше, і часом єдиним стримуючим фактором, який нас зупиняє на шляху до цього улюбленого лікаря, це елементарне фінансове питання.

 

Робота стоматолога без перебільшення дуже важлива і на щастя більшість з нас це розуміє. Нагадаємо, що за даними різних джерел, наприклад, ADA, IDEAF і FDI, а так само Всесвітньої федерації стоматологів, карієс і хвороби ротової порожнини є найпоширенішими захворюваннями у всьому світі. Особливу увагу і настороженість викликає хронічне захворювання карієсом, яке не щадить ні бідних, ні багатих і сміливо крокує по всій планеті.

 

Не випадково у всьому світі встановлені і виникають всілякі пам’ятні та святкові дні, присвячені увазі до здоров’я зубів і ротової порожнини. Так, за даними проекту DilovaMova.com, наприклад 12-го вересня відзначається «Всесвітній день здоров’я ротової порожнини» - «World Oral Health Day». 6-го березня в Сполучених Штатах Америки відзначають професійне свято «День дантиста», а весь лютий місяць традиційно відводиться увазі національної системи охорони здоров’я у сфері дитячого здоров’я та профілактики цих нещадних захворювань.

 

У професійне свято дантистів - Міжнародний День стоматолога, ми приєднуємося до привітань на адресу всіх, хто пов’язав свою трудову діяльність з цієї корисною наукою!

Бажаємо майстрам повернення людям усмішок - успіхів!

Зі святом Вас, і здоров’я Вам, шановні стоматологи!

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=22

https://zdrav.ck.gov.ua/uk/content/9-lyutogo-mizhnarodnyy-den-stomatologa

 

 

Переглядів: 291 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 01:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024