Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Лютий » 15 » 15 лютого святкують Стрітення Господнє: Прикмети, заборони, традиції
12:04
15 лютого святкують Стрітення Господнє: Прикмети, заборони, традиції

  ЗИМОВИЙ ЦИКЛ СВЯТ - ЗАКІНЧЕНО

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 15 лютого, християни східного обряду відзначають Стрітення Господнє.

 

 

Цього дня Марія принесла до Єрусалимського храму Ісуса — на 40-й день після Його народження. У храмі Святе Сімейство зустрів Симеон Богоприємець, який чекав зустрічі з Господом вже багато років.

 

За Біблійними переказами, перед смертю старець Симеон сповістив, що Немовля, яке йому нарешті судилося побачити, вийде «на служіння спасіння людей».

 

Вважається, що на Стрітення зустрілися два Завіти, і Старий остаточно поступився місцем Новому. У народі ж кажуть, що цього дня зима зустрічається з весною.

 

За церковним календарем, свято Стрітення завершує різдвяні свята, які прославляють народження Ісуса Христа. 15 лютого віряни освячують у церкві свічки, які потім несуть додому.

 

Свічка є символом цього свята, вона символізує світло й очищення. Вважається, що свічки - громнички оберігають оселю від бурі, зливи і смерчу, ниву – від бурелому та граду, а родину – від злого ока та хвороб.

 

Цікаво, що у Львові на Стрітення Господнє, яке у народі також називають Зимобором, коли зима з весною міряються силами, святкують День бабака. Щороку з 2009 свій власний прогноз погоди дають бабаки Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру.

 

Чого не можна робити на Стрітення Господнє

 

На Стрітення, як, до речі, і щодня, не можна сваритися та лаятися. Також цього дня заборонено прибирати, прати, працювати на городі, шита та вишивати. А ще, Стрітення – не найкращий день, аби вирушати у далеку мандрівку. 

 

Прикмети 15 лютого

 

  • Якщо день буде сонячним – слід чекати врожайного року, а якщо засніжить і вдарять морози – весна буде пізньою, дощовою та холодною.
  • Як на Стрітення півень нап’ється води з калюжі, то жди ще стужі, як нап’ється півень води, то набереться господар біди.
  • День теплий і сонячний, то і весна тепла і навпаки.
  • Вітер на Стрітення – до врожаю плодових дерев.
  • Якщо 15 лютого сонце визирає з-поза хмар, то весна не забариться, а якщо цього дня не буде видно сонця, то 24 лютого вдарять морози.
  • Як сонце ясне буде на Громницю, то випаде снігу більше, ніж перед тим.

 

 

Фото - Тернопільська єпархія ПЦУ

За джерелом:

https://lviv.vgorode.ua/news/sobytyia/a1150086-prikmeti-zaboroni-traditsiji-15-ljutoho-vidznachajut-stritennja-hospodnje

 

 

Переглядів: 270 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 23:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024