Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Березень » 1 » Свято приходу весни, - Мерцішор, - вшанували у Чернівцях
14:29
Свято приходу весни, - Мерцішор, - вшанували у Чернівцях

 

СВЯТО  ПРОБУДЖЕННЯ  ПРИРОДИ

 

 

 

 

 

 

 

Свято приходу весни, - Мерцішор, - вшанували 1 березня попри карантин у Чернівецькій обласній раді.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 1 березня, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян та Генеральний консул Румунії в Чернівцях пані Елеонора Молдован обмінялися привітаннями з нагоди традиційного свята приходу весни, - Мерцішором. Керівник представницької влади Буковини побажав пані Елеонорі Молдован та її поважній родині - щастя, радощів, добра та Божої ласки.

 

Зазначимо, що весна рухається по планеті зі швидкістю приблизно 50 кілометрів на добу. Це визначили науковці, спостерігаючи за суцвіттями деяких рослин, а діти навесні ростуть швидше, ніж в інші пори року.

 

Початку весни починають очікувати вже з середини зимового періоду часу, а іноді і з самої осені. Воно надихає і змушує нас по новому поглянути практично на все, на довколишню природу, на власні перспективи, дарує надію на те, що разом з пробудженням життя навколо нас, і наш власний настрій до життя також прокинеться і заб’є весняним ключем.

 

 

 

 

 

 

Початок весни - це завжди неперевершене диво. Напевно це самий кращий для більшості з нас період року.

 

Чи може офіційний перший весняний день стати святом? Кожен вирішує сам. Не можна заперечувати те, що саме по собі перше березня звичайний і буденний день, коли людина, яка з головою погрузла в нескінченних турботах, роботі, навчанні, просто не помітить його.

 

Це свято цілком можна і пропустити, адже всі ми знаємо, що від цього нічого страшного не трапиться. Що ми втрачаємо? Нічого! Але і не набуваємо тоді так само абсолютно нічого, хоча увесь інший світ уже завмер в передчутті нового майбутнього.

 

Повітря стане змінюватися, сонечко скоро стане по справжньому приємним, не так як спекотним літом і вже ніяк не так, як холодною зимою. Починається нове життя. І ми завжди маємо свої дивіденди від цього, хочемо ми того чи не хочемо. Це справжній дар і у вас нічого не вимагають взамін. Весна іде. Вона не пройде повз вас. Вона обов’язково подарує вам щось приємне, тепле і рідне. Зустріне вас і ніколи не пропустить.

 

 

 

 

 

 

Сьогодні на Буковину прийшов Мерцішор! З цієї нагоди люди приколюють одне одному на груди “мерцишорчики” – маленьку композицію із червоних і білих ниток.

 

Мерцішор – у перекладі з румунської означає “квітка”. В окремих регіонах Румунії, Молдови та навіть на Буковині, Придунав'ї на Одещині, Закарпатті дівчата носять мерцішори. Згодом прикрасу вплітають у коси та носять аж до прильоту лелек чи першого цвітіння дерев. Десь у перших числах квітня мерцішор чіпляють на фруктове дерево, що росте біля хати. При цьому треба загадати бажання, яке протягом року неодмінно збудеться.


Давні дойни (пісні), танці, усмішки та вітання. «Живіть та квітуйте, як яблуні та груші у серці весни», зазначають на сайті Глибоцької центральної бібліотеки, що на Буковині.

 

Історично свято сягає корінням часів Римської імперії, коли Новий рік святкували 1 березня, у день бога Марса, який був крім всього іншого ще й богом землеробства.

 

Інформаційний центр Румунії при Ізмаїльському державному гуманітарному університеті, спільно з Асоціацією сучасної культурної ідентичності, Музеєм румунського селянина (Румунія) та за підтримки Генерального Консульства Румунії в Одесі, організував Майстерню румунського Мерцишора у п’ятницю, 26 лютого 2021 р. Зважаючи на карантин, акція відбулася у режимі он-лайн на платформі ZOOM.

 

 

 

 

 

 

У Придністров'ї впродовж 10 днів з нагоди свята весни відбудеться десятиденний фестиваль мистецтв «Мерцішор - 2021». В усіх куточках краю пройдуть вокальні, хореографічні, театральні та інші заходи.

 

В Молдові щороку 1 березня розпочинається музичний фестиваль «Мерцішор». Вперше його проводили у 1967 році.

 

 

 

 

 

 

В деяких районах Румунії мерцішори носять не протягом всього березня, а лише перші два тижні. Вважається, що це приносить здоров'я та благополуччя. В трансільванських селах мерцішори прив'язують до дверей, вікон, на роги домашніх тварин, так як вважається, що вони відганяють злих духів і додають життєвих сил.

 

В жудеці Біхор існує повір'я, що необхідно вмиватися дощовою водою, зібраною 1 березня, щоб стати красивішим та здоровішим.

 

В Банаті дівчата збирають воду чи сніг з листя суниць і вмиваються, щоб бути коханими.

 

У Добруджі мерцішор носять до прильоту лелек, а потім кидають його в небо, щоб щастя було «великим та крилатим».

 

Довідково:

 

Мерцішор (молд./рум. Mărțișor) — традиційне свято зустрічі весни в Молдові та Румунії, яке святкується 1 березня. В цей день прийнято дарувати бутоньєрки у вигляді квіточок із білих та червоних ниток. Ця прикраса має назву «мерцішор».

 

 

 

 

 

 

 

Схоже свято є у Болгарії, що має назву «Баба Марта», а в цей день прийнято дарувати мартениці.

 

Відповідно до однієї легенди, в перший день березня на лісову галявину вийшла красуня Весна, оглянулась навколо і побачила як крізь терен пробивається підсніжник. Вона вирішила допомогти йому і почала розчищати землю навколо, визволяючи від колючих гілок.

 

Це побачила Зима і розсердилась. Вона махнула руками, призвавши сніг з холодним вітром, щоб знищити первоцвіт. Проте Весна прикрила квіточку своїм руками і вкололась об терен. З її руки впала крапля гарячої крові і квітка ожила. Так Весна перемогла Зиму. Кольори мерцішора символізують її червону кров на білому снігу.

 

За іншою легендою, Сонце спустилось на землю в образі прекрасної дівчини. А злий Змій викрав і закрив його в своєму палаці. Після цього перестали співати пташки, діти забули, що таке радість та сміх, і весь світ поринув у печаль. Один сміливий юнак вирішив врятувати Сонце. Цілий рік він шукав палац Змія, а коли знайшов, то викликав його на двобій. Вони довго боролись, але в результаті юнак переміг Змія та визволив прекрасне Сонце.

 

Світило піднялось на небо та осяяло весь світ. Настала весна, природа ожила, і люди згадали що таке радість. Проте сміливий юнак не встиг побачити весну. Його тепла кров стікала на сніг. Впала остання крапля крові, він помер від ран. Там де танув сніг, виростали білі квітки — підсніжники.

 

З тієї пори на честь визволення світу від темряви та печалі люди сплітають два шнурочки з квіточками білого та червоного кольорів. Червоний символізує любов до краси і пам'ять про кров загиблого юнака, а білий — здоров'я та чистоту підсніжника, першої весняної квітки

 

 

 

 

 

 

Мерцішори носять на одягу протягом всього місяця, а 31 березня знімають і розвішують на квітучих фруктових деревах. Вважається, що завдяки цьому людям буде сприяти успіх протягом всього року. За повір'ям, якщо загадати бажання коли вішаєш мерцішор на дерево, то воно обов'язково збудеться. На початку квітня в багатьох містах і селах Молдови можна побачити дерева, на яких розвішано мерцішори.

 

 

Фото – Чернівецької облради та з відкритих джерел

За джерелами:

http://oblrada.cv.ua/news/60564/

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=34

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D1%86%D1%96%D1%88%D0%BE%D1%80

https://www.unian.ua/lite/holidays/1-bereznya-2021-yake-sogodni-svyato-prikmeti-ta-imeninniki-shcho-sogodni-ne-mozhna-robiti-11334533.html

 

 

 

Переглядів: 457 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 05:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024