Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Березень » 1 » Вітання з 90-річним ювілеєм академіка НАМН України Любомира Пирога
21:49
Вітання з 90-річним ювілеєм академіка НАМН України Любомира Пирога

 

ВІНШУВАННЯ

 

 

 

 

 

 

Шановний Любомире Антоновичу!

 

Прийміть наші сердечні вітання і найкращі побажання з нагоди Вашого 90-річного ювілею!

 

 

 

Вам доля подарувала активне, багате і цікаве життя. Притаманний Вам талант організатора, помножений на велике бажання робити людям добро, став запорукою Вашого успіху.

 

Бажаємо Вам святкового настрою, доброго здоров'я, довгих років життя,  щастя та благополуччя!

 

Першого березня  виповнилося 90 років видатному українському вченому і громадському діячеві Любомирові Антоновичу Пирогу. Народившись у простій хліборобській родині на Івано-Франківщині голодного 31-го, майбутній науковець пройшов через усі воєнні лихоліття.

 

Любомир Пиріг навчався у Львівському медичному інституті, який закінчив із відзнакою у 1945 р., і до 1958 р. працював практичним лікарем на курорті Моршин. Опанувавши основи гастроентерології та курортології, він на підставі результатів власних спостережень публікує низку матеріалів, включаючи й дві книжки про Моршинський курорт.

 

Потім — навчання в аспірантурі в Києві під керівництвом професора А.Л. Міхньова і захист кандидатської дисертації за темою «Деякі показники функціонального стану шлунка при лікуванні ревматизму та інфекційного неспецифічного поліартриту АКТГ і кортизоном».

 

З переходом на посаду асистента однієї з кафедр терапії Київського медичного інституту ім. О.О. Богомольця Любомир Антонович продовжує наукові дослідження в галузі гастроентерології, а з 1966 р. — в галузі нефрології під керівництвом професора А.П. Пелещука. У 1973 р. на пропозицію тодішнього директора Інституту урології та нефрології професора В.С. Карпенка вчений очолює відділ терапевтичної нефрології, обіймаючи з 1976 по 1990 р. ще й посаду заступника директора з наукової роботи.

 

Любомир Пиріг в 1982 році очолив Українську асоціацію нефрологів, в 1990 році – Всеукраїнське лікарське товариство, з 2000 року – президент Світової федерації українських лікарських товариств; член Комісії з розроблення Концепції розвитку гуманітарної сфери в Україні при Президентові України; заступник голови Українського міжнародного комітету з питань науки і культури при НАН України, член Комісії з питань біоетики (з 2001).

 

Академік НАМН України, чл.-кор. НАН України, заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки України Любомир Пиріг нагороджений орденом «Знак пошани», орденом Кн. Ярослава Мудрого, відзначений Почесними грамотами Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, численних громадських організацій.

 

Член президії Ради, голова медично-екологічної секції товариства «Україна-Світ», член редакційно-художньої ради Державного комітету зв'язку та інформатизації України, член Наукової ради Міністерства охорони здоров'я України, Наукової ради з клінічної медицини НАМН України, заслужений діяч науки і техніки, лауреат Фонду Тараса Шевченка.

 

Любомир Пиріг працює в Національному університеті охорони здоров'я України імені П. Л. Шупика протягом 25 років.

 

Із 1995 року – завідувач кафедри нефрології, з 2010 – професор кафедри нефрології та нирковозамісної терапії.

 

З великою повагою і найкращими побажаннями!

 

Уляна Стельмах,

голова Львівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України

 

Переглядів: 262 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 03:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024