Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Березень » 3 » Всесвітній день захисту слуху
14:50
Всесвітній день захисту слуху

 

БЕРЕЖІТЬ СЛУХ!

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день охорони здоров'я вуха і слуху був заснований ВООЗ.

 

 

Проблема світового масштабу

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я понад 360 мільйонів осіб страждають від глухоти та порушень слуху. Цей день був заснований для привернення уваги до проблем пов’язаних з цими сенсорними порушеннями.

 

Впродовж усього життя нас оточує світ, наповнений різними звуками. Одні приносять задоволення, інші умиротворення, треті - радісне збудження, четверті - чіпають до глибини душі.

 

Є також звуки, що створюють огидну какофонію, що породжує суцільні негативні емоції. Але не кожен з нас може чути все це розмаїття, завдяки наявності передбачених природою органів слуху. Проблеми в цій сфері є у багатьох, і значні. Саме з цієї причини Всесвітньою організацією охорони здоров'я було засновано знаменний день, покликаний звернути увагу громадськості на важливість збереження у людей функції вловлювати звуки.

 

Про глухоту

 

 

 

 

 

 

ВООЗ - займається питаннями охорони здоров'я людства протягом багатьох років. Її співробітники регулярно проводять моніторинг, збирають статистичні дані, на підставі чого роблять певні висновки. Згідно з наведеними Всесвітньою організацією охорони здоров'я відомостями, в даний час різноманітні порушення функції слуху, в тому числі повна глухота спостерігається у 300 млн. земних жителі. Такі серйозні відхилення від норми є наслідком:

 

- по-перше, конкретних захворювань, що дають ускладнення (менінгіт, свинка, краснуха);

- по-друге, застосування антибіотиків, серед побічних ефектів використання яких значаться зниження рівня слуху;

- по-третє, постійного впливу шуму.

 

Крім трьох головних причин існують й інші. Так, слухові недуги цілком можуть розвинутися в людини, котра перенесла черепно-мозкову травму, або така що страждає надмірною вагою, цукровим діабетом, є хронічним алкоголіком або курцем.

 

 

 

 

 

 

Іноді «корінь всіх зол» таїться в спадковості. Цілком природно,що якість слуху знижується тільки в літньому віці. На превеликий жаль, статистичні дані «в тему» досить невтішні: в середньому 1 - 2 дитини з 1000 з'являються на світ з природженою глухотою. З цим вдіяти, звичайно, нічого не можна, хоча в окремих випадках медицина в силах допомогти. Малюки ж, що втратили здатність чути трохи пізніше, в перші кілька років земного існування, можуть розраховувати на повне вилікування.

 

Тут важливо швидке реагування батьків, надана вчасно допомога кваліфікованого спеціаліста. Тоді дитина не виросте інвалідом, насамперед моральним, у неї не розвинуться психологічні комплекси, не буде порушена соціальна адаптація.

 

Про профілактику порушень слуху

 

Давно відомо, що хворобу легше попередити, ніж вилікувати. Це стосується багатьох недуг і порушення слуху - не виняток. Щоб здійснити задумане відносно групи органів почуттів, даруючи нам можливість пізнавати світ, необхідно чітко дотримувати наступні рекомендації.

 

- Раз на півроку в обов'язковому порядку відвідувати лора. Вчасно виявлені і усунені фахівцем проблеми зі слухом дозволять не турбуватися з приводу можливого зниження якості життя через такі неприємності.

- Правильно доглядати за своїми природними «локаторами», не займатися самодіяльністю в плані очищення органів слуху від бруду підручними засобами. В цьому випадку знижується ризик заподіяння самому собі шкоди, наслідки якого можуть бути дуже серйозними.

 

Порада батькам

 

 

 

 

 

 

Потрібно стежити за здоров'ям дітей із самого раннього віку. Подібна стратегія включає в себе не тільки регулярні візити з дитиною до лікаря в якості профілактичного заходу, але й:

- вакцинацію проти специфічних, так званих «дитячих» хвороб (кір, свинка, краснуха, менінгіт);

- вакцинацію дівчаток-підлітків, а також молодих жінок аж до періоду вагітності - проти краснухи;

- своєчасне відвідування фахівця з дитиною, якщо в роду/сім'ї є індивідууми, які страждають глухотою (не старечою) та ін.

 

 

 

 

 

 

 

Як уникнути проблем зі слухом?

 

Відповідь дуже проста: бережіть слух!

 

  • Не наближайтеся до великих потужних звукових колонок
  • Не вкручуйте на повну гучність музику у ваших навушниках.
  • Користуйтеся мобільним додатком на своєму смартфоні для вимірювання рівня звуку.
  • А якщо вам все ж доводиться перебувати у шумі, носіть спеціальні засоби для захисту вух - індивідуальні шумозахисні вкладки або захисні навушники.
  • Користуйтеся захисними навушниками або індивідуальними шумозахисними вкладками, коли працюєте в дуже гамірних умовах. Носіть їх, коли працюєте з шумним обладнанням, коли йдете на полювання або їдете на мотоциклі, тракторі, або іншому “гучному” транспорті.
  • Потрібно час від часу перевіряти слух, особливо тим, хто піддається підвищеному ризику втрати слуху, наприклад, дорослим старше 50 років, особам, які працюють в галасливій обстановці, тим, хто слухає гучну музику або страждає проблемами органів слуху

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://uozkmr.gov.ua/main/151-03-bereznya-mzhnarodniy-den-ohoroni-zdorovya-vuha-sluhu.html

https://aurora.ua/ru/novini/zahodi_-prisvjacheni-mizhnarodnomu-dnyu-sluhu.htm

 

Переглядів: 265 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 11:41
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024