Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Березень » 13 » 13 березня – Всесвітній день обізнаності про ендометріоз
15:07
13 березня – Всесвітній день обізнаності про ендометріоз

 

ХВОРОБА, ЯКА ВИКЛИКАЄ БЕЗПЛІДДЯ

 

 

 

 

 

 

Ендометріоззахворювання, яке може мати руйнівний вплив на  якість життя

 жінок через дуже болючі симптоми; це найпоширеніша причина безпліддя у жінок.

 

 

Ендометріоз вражає приблизно одну з 10 жінок протягом її репродуктивних років (тобто зазвичай у віці від 15 до 49 років), що становить приблизно 176 мільйонів жінок у світі.

 

Заходи з підвищення поінформованості про ендометріоз проходять по всьому світу протягом березня.

 

Ми підвищуємо обізнаність про хворобу, яка вражає жінок та їхні сім’ї у найпродуктивніші роки.

 

Ендометріоз – це стан, при якому тканина, схожа на оболонку всередині матки  – ендометрій, виявляється поза маткою, де  викликає хронічну запальну реакцію, яка може спричинити згодом появу рубцової тканини. В основному він виявляється на тазовій очеревині, яєчниках, у ректо - вагінальній перегородці, на сечовому міхурі та кишківнику. У дуже рідкісних випадках він виявляється на діафрагмі та в легенях.

 

 

 

 

Однак ендометріоз може початися вже в період першої менструації у дівчини, а менопауза може не усунути симптоми ендометріозу – особливо якщо у жінки є рубцеві тканини або спайки від захворювання та / або операції.

 

Симптоми ендометріозу: хворобливі менструальні періоди, хвороблива овуляція, біль під час або після статевого акту, сильні кровотечі, хронічні тазові болі, втома та безпліддя.

 

Недостатня обізнаність жінок призводить до значної затримки з моменту, коли жінка вперше відчуває симптоми, до того, як хвороба врешті-решт буде діагностована та пролікована.

 

Вагітність може полегшити симптоми, але не є ліками від захворювання. При хірургічному видаленні усіх ділянок хвороби одночасно, симптоми можуть зменшитися, але це не може бути «остаточним вилікуванням». Видалення яєчників одночасно з гістеректомією збільшує шанси на полегшення болю, але призводить до негайної менопаузи.

 

Невідома причина ендометріозу, але існує велика ймовірність, що жінки з певними генами схильні до розвитку цього захворювання. Ті жінки, чиї матері або сестри страждають на ендометріоз, мають більш високий ризик розвитку цього захворювання. Вік, коли починається менструація, інші гінекологічні фактори та вплив навколишнього середовища впливають на те, чи страждатиме жінка.

 

Незважаючи на те, що ставлення до жінок покращилося протягом ХХ століття, деякі старі погляди подекуди все ще залишаються і впливають на ставлення до скарг жінок на біль у період менструації. Багатьом жінкам з ендометріозом кажуть, що біль (часто сильний) у цей період нормальний, «це частина жінки». Іншим кажуть, що у них “низький поріг болю” або що вони”психологічно неадекватні”.

 

Суть полягає в тому, що якщо біль заважає повсякденному життю (ходити до школи / на роботу, брати участь у повсякденній діяльності), це не нормально.

 

Якщо біль заважає повсякденному життю, зверніться за допомогою до лікаря і попросіть його визначити причину вашого болю.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

http://uoz.dp.ua/public/2020/13-%D0%B1%D1%8E%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D1%8F-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BD%D1%96%D0%B9-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/

 

Переглядів: 326 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 02:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024