Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Березень » 14 » Сьогодні – останній день Масниці
15:04
Сьогодні – останній день Масниці

 

МАСНИЦЯ - ПРОЩЕНА  НЕДІЛЯ

 

 

 

 

 

 

 

Нині, 14 березня, у християн східного обряду останній день Масниці – Прощена неділя.

 

 

Позаду залишився тиждень веселощів, попереду 40-денний піст – чималий проміжок часу для очищення душі й тіла віруючого перед найважливішим християнським святом – Христовим Воскресінням. І першим кроком до такого серйозного випробування є Прощена неділя, під час якої християни просять одне в одного пробачення за навмисні, а часом і ненавмисні образи.

 

Адамове вигнання з раю

 

 

 

 

 

 

Інша, церковна назва Прощеної неділі – Спогад про Адамове вигнання. Перед самим початком посту Церква згадує біблейську історію про те, як Адам, здійснивши гріхопадіння, був вигнаний Творцем із Раю.

До того ж, порушивши дане Богові слово, Адам не попросив у Нього пробачення. «Це все вона винна», - виправдовувався перший чоловік, вказуючи пальцем на Єву.

 

 

 

 

 

 

 

 

Опинившись за межами раю, зрозумівши свою помилку, Адам ридав і каявся, благав про прощення, але було вже запізно. Гріх позбавив його блаженного життя в раю, а існування на землі стало вигнанням.

Отож, Прощена неділя – гарна нагода попросити пробачення у того, перед ким завинили. Не втрачаймо її.

 

 

Традиції на Масницю

 

 

 

 

 

 

Масляна ‒ стародавнє слов’янське свято. В цей час усі проводжають зиму й готуються до приходу весни й тепла. Це свято називають ще м’ясопустом ‒ протягом усього тижня не дозволяється їсти м’ясо. Це своєрідна підготовка до Великого посту, який настане відразу після Масляної.

 

 

 

 

 

 

 

Проводжаючи зиму, слов’яни влаштовували гучні гуляння. На Русі проводилися кулачні бої, діти каталися на санках, конях. Усі разом співали святкові пісні, колядки, частівки. Одним словом, веселилися, як могли і хотіли. Багато звичаї Масляної були спрямовані на підвищення родючості. Адже від цього залежав достаток. Так, катання з крижаних гірок мало пробудити землю від сну.

 

 

 

 

 

 

В останній день святкового тижня за традицією спалювали опудало Масляної, яке протягом семи днів носили на жердині по селу або місту. Попіл від опудала розвіювали по окрузі для того, щоб він задобрив і удобрив землю. У древніх слов’ян Масляна вважалася святом на честь Марени, язичницької богині. Марена уособлює процес як вмирання, так і відродження. У неї два обличчя. Взимку, під час «смерті» природи, ‒ це байдужа холодна чаклунка. Навесні і влітку ‒ дівчина-красуня, повна життя. Опудало Масляної уособлювало Марену. Але, спалюючи її, народ знищував тільки її зимову іпостась і просив повернутися в новому образі, принести радість, достаток, урожай!

 

Звичаї Масниці

 

 

 

 

 

Про те, що на Масляну потрібно їсти млинці, знає кожен. Однак існує ще кілька звичаїв. Так, наприклад, на свято було прийнято дарувати подарунки. Та не прості, а зі змістом. Найчастіше в дар приносили посуд. Бажано ‒ срібний.

 

 

 

 

 

 

Увесь тиждень був розписаний по днях. Так, у вівторок зазвичай ходили на оглядини і вибирали наречену. У середу теща обов’язково повинна була пригостити свого зятя смачними млинцями. У четвер усі влаштовували справжній розгул, а п’ятниця була тещиним вечором.

 

Прикмети на Масницю

 

 

 

 

 

 

  • Перед початком Масляної необхідно було ретельно підготуватися до свята. Так господиня переглядала і викидала весь битий або тріснутий посуд. Це робили для того, щоб вдома був достаток.
  • Під час святкування столи повинні були ломитися від їжі. Адже як проведеш цей тиждень, так і пройде весь рік. А ось несподівані гості обіцяли достаток на весь рік.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Замішувати тісто на млинці потрібно обов’язково мовчки, згадуючи слова та вчинки своїх близьких.
  • Перший млинець їсти не можна. Його потрібно винести на вулицю і покришити птахам. Вважалося, що птахи, подзьобавши млинці, полетять в небеса і попросять у Господа благословення на весь рік.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3206896-14-berezna-pamatni-dati.html

https://www.stb.ua/ua/2021/03/08/maslenitsa-2021-kakogo-chisla-primety-obychai/

 

 

Переглядів: 249 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 14:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024