Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Березень » 22 » Сьогодні - Всесвітній день водних ресурсів
22:41
Сьогодні - Всесвітній день водних ресурсів

 

БЕЗ ВОДИ, АНІ ТУДИ – АНІ СЮДИ

 

 

 

 

 

 

 

Щорічно 22 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день води, який бере свій початок

від Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), що відбулася у 1993 році в Ріо-де-Жанейро.

 

Генеральна Асамблея ООН ухвалила офіційне рішення про щорічне відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів, щоб нагадати всім жителям планети про значення і важливість води, привернути увагу до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.

 

Яка вода швидше перетвориться на лід: гаряча чи холодна? Якщо міркувати логічно, то, звичайно, холодна. Адже гарячої потрібно спочатку охолонути, а потім вже замерзнути, а ось холодній остигати не потрібно. Однак досліди показують, що в лід швидше перетворюється саме гаряча вода.

 

Вода є найпростішою і звичною речовиною на планеті. В даний час 70% території нашої планети покриті водою. При цьому пити можна тільки 1% цієї води. За останні роки в світі відбулося безліч конфліктів, пов’язаних з доступом до води.

 

Генеральна Асамблей Організації Об’єднаних Націй, прийнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, проголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Цей день повинні були почати відзначати у 1993 році у відповідності з рекомендаціями Конференції ООН з охорони оточуючого середовища і розвитку.

 

Держави були покликані присвятити День водних ресурсів здійсненню рекомендацій ООН і проведенню конкретних дій на національному рівні.

 

Щорічно одна з установ ООН призначається координатором заходів Всесвітнього дня водних ресурсів і відповідає за просування нової теми під керівництвом Адміністративного комітету з координації.

 

Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:

- Сприяти прийняттю відповідних заходів для рішення проблеми забезпечення населення питною водою;

- Інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;

- Залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації і приватний сектор.

 

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важність водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем так і рішень в цій області.

 

Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії у рамках загальної теми.

Також не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби - на 75%, медузи - на 99%, картопля - на 76%, яблука - на 85%, помідори - на 90% , огірки - на 95%, кавуни - на 96%. Навіть людина складається з води. 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей.

 

Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсотки втраченої води збільшаться до 10, то у людини почнуться галюцинації. При втраті в 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% людина помирає.

 

 

 

 

 

 

Вода дуже корисна, наприклад, вона допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з’ясували, що ті люди, які п’ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого удару на відміну від тих, хто п’є всього дві склянки.

 

Вода – це також цінний енергетичний ресурс. У Львівській області працює 3 малі гідроелектростанції загальною потужністю 0,765 МВт.

 

Минулого року ТОВ «Енергоінвест» отримало дозвіл на розробку проєкту землеустрою для влаштування рибоходу на Явірській МГЕС – це дасть можливість покращити екологічні режими роботи станції.

 

На різних стадіях реалізації ще ряд проєктів малої гідроенергетики. Дуже важливим є розвиток малої гідроенергетики за умови використання сучасних екологічно-дружніх технологій та збереження біологічного різноманіття флори та фауни річок Львівщини.

 

Відповідно до домовленостей Міністерства енергетики з представниками  Директорату водних ресурсів та енергетики Королівства Норвегія підготовлено проєкт Угоди щодо інституційної співпраці для удосконалення гідрологічної інформації та процесу ліцензування малих ГЕС.

 

Згідно  зазначеної Угоди Львівську область визначено пілотною для впровадження процесу ліцензування малих ГЕС.

Крім цього, департамент паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження  облдержадміністрації співпрацює з громадською спілкою ГС «Асоціація «Гідроенергетика України» щодо реалізації «Програми сприяння розвитку малої гідроенергетики України на 2021-2025 роки»

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=53

https://loda.gov.ua/news?id=57851

 

Переглядів: 269 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 15:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024