Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Квітень » 2 » 2 квітня - Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм
13:41
2 квітня - Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм

 

ДОПОМОГТИ АДАПТУВАТИСЬ ДО СОЦІУМУ

 

 

 

 

 

 

 

Цей день було встановлено 18 грудня 2007 р. Генеральною Асамблеєю ООН. Резолюція

прийнята , щоб привернути увагу до дітей та дорослих, які страждають від аутизму.

 

 

Аутизм впливає на кожну людину по-різному, і може варіюватися від дуже легкої до дуже важкої форми прояву. Люди з аутизмом хочуть спілкуватися, проте часто не знають як.

 

Розлади аутистичного спектру починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються у перші 5 років життя.

 

За статистикою 1 із 88 дітей має аутизм. При ранньому втручанні та корекційних заходах дитина може бути повністю адаптована до соціального життя. На 30% зростає кожного року кількість дітей з діагнозом аутизм в Україні. У 1,5 річному віці дитині можна провести скринінг за спеціальним тестом. У 4 рази частіше у хлопчиків, ніж у дівчаток, діагностується аутизм.

Люди з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно набагато більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. 

 

Що треба знати про аутизм?

 

 

 

 

 

 

Аутизм (розлади аутистичного спектру (РАС) – це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте з часом можна скоригувати і адаптувати людину до соціального життя.

Розлади аутистичного спектру починаються у дитинстві, проте зберігаються у підлітковому і дорослому віці. У більшості випадків ці стани проявляються у перші п’ять років життя.

 

Люди з аутизмом можуть бути надзвичайно обдарованими, проте їм потрібно значно більше часу, щоб навчитися чомусь дуже простому. Такі діти проявляють здібності – іноді просто геніальні – до малювання, музики, конструювання, математики тощо. При цьому інші сфери життя не будуть цікавити дитину.

 

Є багато факторів, які підвищують вірогідність появи у дитини РАС, в тому числі фактори навколишнього середовища і генетики. Але точно відомо, що вакцинація в принципі і зокрема вакцинація проти кору не можуть бути причиною розвитку аутизму у дітей.

 

Розлади аутистичного спектру – це генетичне порушення. Ураження мозку відбувається ще на етапі внутрішньоутробного розвитку плода.

 

За оцінками ВООЗ, 1 дитина зі 160 має якийсь із розладів аутистичного спектру. Загалом у світі нараховується 2 мільйони 400 тисяч таких людей

 

В Україні з 2008 по 2013 рік, за даними МОЗ, захворюваність на розлади зі спектру аутизму зросла в 3,8 раза, з 2,4 до 9,1 на 100 000 дитячого населення. Причому аутизм у чотири рази частіше вражає хлопчиків, ніж дівчаток.

 

На що слід звернути увагу батькам

 

 

 

 

 

 

Мова


Частина дітей не розмовляє зовсім, інші відстають від своїх однолітків у мовному розвитку: дитина у 12 місяців не аґукає, не виявляє активно радості при наближенні мами або когось із близьких; видає одні й ті ж звуки.
 

Відсутність емоційного контакту з людьми


Малюки не дивляться людям в очі, не тягнуться до батьків на руки, не посміхаються, часто чинять опір спробам взяти їх на руки, приголубити.
 

Усамітнення


Дитина з аутизмом відчуває сильний дискомфорт серед інших людей, а з часом – тривогу. Вони не завжди грають з однолітками, не розуміють емоцій інших людей і тому віддають перевагу усамітненню, яке захищає їх від сильних переживань з приводу складнощів спілкування.
 

Агресія


Будь-яка невдача може викликати у дитини спалах гніву, спровокувати істерику, фізичну атаку. Агресія у дітей-аутистів може бути спрямована на інших і на самих себе, останнє зафіксовано у 30% хворих.
 

Слабкий інтерес до іграшок


Наприклад, дитина не катає машинку, а годинами крутить її колесо.
 

Стереотипність поведінки, страх змін


Діти-аутисти схильні здійснювати одні й ті ж дії протягом довгого часу: повторювати одне і те ж слово, бігати по колу, розгойдуватися з боку в бік, дивитися на обертові об’єкти, вертіти щось тощо.

 

Історії відомо немало яскравих особистостей, у яких спостерігалися  симптоми аутизму. Приміром, Вінсент Ван Гог і Леонардо да Вінчі, Гаррі Труман і Авраам Лінкольн, Вуді Аллен і Боб Ділан, і багато іншихІсторії відомо немало яскравих особистостей, у яких спостерігалися  симптоми аутизму. Приміром, Вінсент Ван Гог і Леонардо да Вінчі, Гаррі Труман і Авраам Лінкольн, Вуді Аллен і Боб Ділан, і багато інших

 

Люди з аутизмом відчувають потребу в спілкуванні. Їм завжди є що сказати, просто складно це зробити. Тому потрібно вчасно знайти альтернативний спосіб комунікації. Їм дуже потрібна наша допомога, підтримка і розуміння

 

Діагностувати ризик розвитку аутизму можна вже в 1,5 річному віці дитини за допомогою спеціального скринінгового тесту.

 

Ось чому інформування про аутизм є вкрай важливим. Лише рання діагностика і раннє втручання дають особам з аутизмом надію на повноцінне майбутнє.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

http://www.health-loda.gov.ua/ukr/news/lvivnews/11365.html

http://ult.lviv.ua/?p=4087

 

 

Переглядів: 317 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 02:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024