Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Квітень » 3 » Сьогодні - Всесвітній день водних тварин
18:27
Сьогодні - Всесвітній день водних тварин

 

МЕШКАНЦІ ВОДИ – ПОТРЕБУЮТЬ  ЗАХИСТУ

 

 

 

 

 

 

3 квітня відбудеться перший Всесвітній день водних тварин (World Aquatic

 Animal Day (WAAD)), щорічне свято, присвячене виключно водним тваринам.

 

Мета цього дня поширити інформацію про цих, часто забутих диких тваринах, які мешкають у воді чи поблизу неї. А це не тільки риби, восьминоги, корали, кити та дельфіни. До цієї групи входять полярні ведмеді, пінгвіни, а також земноводні та морські птахи.

 

ЯК  ВИНИКЛА ІДЕЯ  ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ВОДНИХ ТВАРИН?

 

Оскільки водні тварини часто виключаються із законодавчої та нормативної бази, яка забезпечує певний захист для інших нелюдських тварин, Клініка прав тварин при юридичній школі Льюїса і Кларка, яка входить до Центру досліджень прав тварин (Center for Animal Law Studies (CALS)), у 2017 р. запустила свій проект під назвою «Правова ініціатива із захисту водних тварин (Aquatic Animal Law Initiative (AALI)). Як спосіб захисту та просування інтересів водних тварин, вони встановили 3 квітня щорічним Всесвітнім днем ​​водних тварин. Поки що свято є маловідомим, оскільки вперше відбулося у 2020 році.

У Центрі досліджень права тварин навчаються адвокати для підвищення рівня захисту всіх тварин. Багато студентів-юристів Центру із захопленням допомагають водним тваринам. Всесвітній день водних тварин дає людям можливість підвищити обізнаність про глобальні загрози водних тварин, а також про те, як кожен із нас може суттєво змінити ситуацію.

 

ФАКТИ ТА СТАТИСТИКА

 

Океан – одна з найбільш незвіданих частин нашої планети з багатьма нерозкритими видами та загадками. З досліджень, проведених за останні кілька десятиліть, виявляється, що це чудове середовище знаходиться під серйозною загрозою від втручання людини. Було вирахувано, що до 2050 року кількість пластмас перевищуватиме кількість риб. Життя водних тварин зазнає непоправної шкоди від хімічного забруднення води та мільйонів тонн безгосподарних відходів, що викидаються у водойми щороку. Результатом цього є планетарна криза, в якій щорічно втрачається понад 100 мільйонів морських тварин, а також занепад екосистеми океану.

Майже 1000 видів морських тварин зазнають впливу забруднення океану, і сьогодні на планеті є понад 500 місць, зафіксованих як мертві зони, де морське життя не може існувати.

 

НЕВТІШНА СТАТИСТИКА ЗАБРУДНЕННЯ ОКЕАНУ

 

  • Щорічно лише від пластикових відходів гине 100 мільйонів морських тварин. 100 000 морських тварин щорічно гинуть від заплутування в пластиці – це лише істоти, яких ми знаходимо!
  • Риби на півночі Тихого океану щороку поглинають 12-14 000 тонн пластику. За останні 10 років людство виготовило більше пластику, ніж за все попереднє століття.
  • До 2050 року кількість пластикового сміття буде переважати кількість риби.
  • Найбільшим сміттєвим майданчиком на планеті є Велика тихоокеанська сміттєва ділянка, вдвічі більша за площу невеликої країни. Сміття там у 6 разів більше, ніж морського життя.
  • Китай посідає перше місце за відходами та пластмасами, що не керуються належним чином. Однак США входять в топ-20 із більш значними відходами на одну особу.
  • Щорічно створюється 300 мільйонів тонн пластику. Це вага всією людської популяції. При цьому, 50% виробленого пластику призначене для одноразового використання. 
  • За загальними оцінками в океанах нашої планети знаходиться 5,25 трлн. одиниць пластикових відходів.
  • В море щороку викидається 236 000 кг мікрогенетичних речовини, що потрапляють в організм, і які морські істоти приймають за їжу.
  • В наших океанах відбулося понад 100 випробувань ядерних вибухів.

 

ЯКІ ТВАРИНИ НАЛЕЖАТЬ ДО ВОДНИХ?

 

Коли хтось думає про водних тварин, то на думку можуть прийти «плавникові» риби. Однак видів водних тварин набагато більше. У біологічному контексті термін «водний» використовується для позначення як самих водних тварин, так і водного середовища, в якому вони мешкають. Водні тварини відносяться до тварин, які живуть переважно в різних водних формуваннях, таких як моря, океани, річки, озера, ставки тощо. Водні середовища існування можуть бути прісноводними, морськими або солонуватими.

 

Нижче наведено перелік, який дає уявлення про те, які тварини відносяться до водних. Цей список аж ніяк не повний, про те він виділяє різні групи тварин.

 

Земноводні: в тому числі жаби, тритони та саламандри.

Ракоподібні: краби; омари; креветки; криль; молюски; мокриця, водяна блоха.

Риба: акули та інші плавникові.

Морські ссавці: китоподібні; ластоногі; полярні ведмеді; видри, борсуки, бобри.

Молюски: мідії, устриці гребінці; мідії; черепашки; устриці; молюски.

Головоногі молюски: кальмари; восьминоги, каракатиці.

Рептилії: черепахи; змії; ігуани; крокодили; алігатори та гекони.

Голкошкірі: морські зірки; морські їжаки; пісочні долари; морські огірки.

Кнідарії: корали та медузи.

Птахи: пінгвіни; фламінго; чайки; пелікани; качки; гуси; альбатрос; пуфіни.

Водні комахи: зоопланктон.


ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНИХ ТВАРИН?

Сама ідея свята полягає у навчанні людей. Що ми маємо на увазі, коли говоримо про «водних тварин»? Які тварини належать до цієї категорії? Що їм загрожує? Що з цього приводу говорить закон? Які існують способи захисту цих тварин? Існує декілька аспектів, які зроблять святкування Всесвітнього дня водних тварин максимально продуктивним:

  1. Виховання. Допоможіть іншим зрозуміти загрози, з якими стикаються водні тварини.
  2. Утилізація, зменшення та очищення – цей крок полягає у сприянні перероблювання пластмаси. Можна просто вийти на берег та прибрати його від пластикових пляшок, поліетиленових пакетів та іншого сміття. Ще одна можливість – скоротити використання пластмас та виробів з поліетилену у повсякденному житті.
  3. Активна громадська позиція. Створіть допис у блозі, або на власній соціальній сторінці про проблеми, з якими стикаються водні тварини.
  4. Використання закону. Визначте у вашій юрисдикції проблеми, що негативно впливають на водних тварин; працюйте над досягненням позитивних змін шляхом законодавчих ініціатив, судових позовів та керівних принципів.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-vodnykh-tvaryn/

 

Переглядів: 274 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 23.04.2024, 16:12
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024