Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Квітень » 4 » Музична вітальня: Вольфганг Амадей Моцарт «Турецький марш» (ВІДЕО)
21:44
Музична вітальня: Вольфганг Амадей Моцарт «Турецький марш» (ВІДЕО)

 

СХІДНА МУЗИКА – У ЄВРОПЕЙСЬКІЙ КУЛЬТУРІ

 

 

 

 

 

 

 

Про історію написання «Турецького маршу» Моцарта, зміст твору і безліч

цікавих фактів про життя композитора – у  цьому випуску «Музичної вітальні».

 

 

Вчені вже більше двох століть намагаються розгадати феномен цього геніального композитора. Чому його воістину божественна музика має такий цілющий вплив на здоров'я та енергетику людини? Чому вона прояснює свідомість і підвищує інтелект? Питань багато і можливо люди все-таки коли-небудь зможуть знайти на них відповіді. А поки що людство висловлює величезну подяку маестро за те, що він залишив нащадкам настільки дорогоцінний творчий доробок, що включає в себе понад шістсот шедеврів в різних музичних жанрах.

 

Популярність творів Моцарта досить велика, але серед них є одне витончене творіння, яке завоювало в усьому світі особливу народну любов. Композитор назвав цей твір «Rondo alla turca», хоча в народі його прийнято називати «Турецьким рондо» або «Турецьким маршем».

 

Історія створення

 

Незважаючи на те, що Османська імперія, більше двох століть воювала з Австрією, була її найлютішим ворогом, жителі Відня у XVIII столітті з великою цікавістю ставилися до всього турецького.

 

Їх цікавила культура, побут і звичаї цієї екзотичної країни. У моду ввійшов зручний одяг османів, а турецька кава стала улюбленим напоєм віденців. До числа чудасій, що викликають особливу увагу європейців, відносилась також і музика турецьких яничарів.

 

Справа в тому, що всі військові дії османів супроводжувалися музикою у виконанні дивного, незвичного для австрійців оркестру, що складається з особливих ударних і духових інструментів. Їх специфічне, незвичне звучання сприймалося європейцями як щось варварське, таке що тільки гарчить і гримить.

 

Проте зацікавленість незвичайними інструментами була настільки велика, що вони стали входити навіть у моду того часу.

 

 

 

 

 

 

Вольфганг Амадей Моцарт, відгукуючись на масове захоплення земляків усім східним, теж не залишався осторонь. У 1779 році у композитора була можливість продемонструвати свої здібності в зингшпилі на турецьку тему, причому на замовлення самого імператора, проте, цей твір так і залишився незавершеним.

 

Втім, в 1782 році композитор все ж написав оперу, використавши в ній турецький сюжет. Цей комічний музичний твір, який отримав назву «Викрадення із сералю», увійшов в історію світової культури, як перша опера на німецькій мові.

 

 

 

 

 

 

Через рік, в липні 1783, двадцятисемирічний Моцарт після народження первістка разом з дружиною Констанцією відправився в Зальцбург, щоб помиритися з батьком, котрий навіть після весілля противився їх шлюбу.

 

Незважаючи на всі зусилля молодого подружжя, Леопольд своєї думки з цього приводу так і не змінив. За збігом деяких обставин в Зальцбурзі молода сім'я Моцартів залишалася до жовтня, й існують припущення, що саме в цей час композитор в числі інших творів написав фортепіанну сонату під номером одинадцять, третю частину якої він назвав «Rondo alla turca».

 

Важливо відзначити, що Моцарт на той час, не дивлячись на те, що був уже автором численних творів, у Відні був більш відомий не як композитор, а як віртуозний піаніст. Тому в перші роки життя в австрійській столиці він в основному заробляв на життя тим, що займався викладацькою діяльністю. І працюючи над своїм прекрасним творінням, Вольфганг в першу чергу враховував виконавські можливості своїх учнів.

 

Соната №11 Ля мажор вперше була опублікована віденською фірмою «Artaria & Co» разом з іншими фортепіанними сонатами композитора в 1784 році.

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти:

 

• Існує кілька версій про час написання Моцартом фортепіанної сонати № 11, однією з частин якої є знамените «Турецьке рондо». Наприклад, австрійський музикознавець Людвіг фон Кехелю припустив, що композитор написав цей твір в Парижі в 1778 році.

• Крім опери «Викрадення із сералю» і «Rondo alla turca» з Ля мажорної сонати, Моцарт озвучив східну тему в Концерті для скрипки № 5, також має назву «Турецький концерт». До 2014 року вважалося, що від Ля мажорної сонати Моцарта збереглася тільки остання сторінка, яка перебувала в музеї Зальцбурга. Однак в тому ж році завідувач музичним архівом Національної бібліотеки імені Сечені міста Будапешта Балаш Мікуса виявив в запасниках ще чотири рукописні сторінки «Турецького рондо». Експерти підтвердили, що це почерк самого Моцарта, проте тепер вони намагаються відповісти на питання, як твір потрапив до Угорщини? Існує припущення, що рукопис був розірваний, і кожна її сторінка підносилася композитором його багатим покровителям як сувенір.

 

 

 

 

 

• Музичний матеріал «Турецького рондо», знайденого в 2014 році в Угорщині, має відміну від нот, надрукованих в 1784 році. В авторській редакції твір було вперше виконано в Будапешті 26 вересня 2014 року.

• Мешканці Відня вперше побачили і почули військовий оркестр яничар в 1699 році: тоді був укладений Карловицький мир. Інтерес до чудернацького музичному колективу був настільки великий, що йому довелося зробити кілька публічних виступів, які зібрали велику кількість цікавої публіки.

• Насправді турецькі військові під музику ніколи не крокували. Звуки оркестру надихали їх перед боєм і підтримували під час баталій. На парадних оглядах яничари ніколи не крокували, а ходили звичайним і навіть пританцьовуючим кроком, при цьому вони викрикували вигуки, що прославляють Аллаха. Ймовірно тому їх військова музика дуже відрізняється від наших бравурних маршів.

 

 

 

 

 

• У Турецькій Республіці в нинішній час Моцарт є одним з найулюбленіших класичних композиторів. У Стамбулі щороку проводиться музичний фестиваль, який носить ім'я великого маестро. У школах міста мелодія «Турецького рондо» звучить як навчальний дзвінок, а популярний турецький репер Джеза придумав слова на музику цього твору і зняв кумедний кліп.

• В даний час музика з твору Моцарта «Rondo alla turca» є візитною карткою Туреччини і тому завжди звучить на урядових прийомах цієї країни.

• «Турецьке рондо» з часом завоювало таку любов і популярність, що його музику в нинішній час часто використовують в саундтреках багатьох кінострічок. Їх так багато, що перерахувати просто неможливо, наприклад, вона звучить в стрічці, що вийшла в прокат в 2019 році: біографічному музичному фільмі «Рокетмен» режисера Декстера Флетчера, що розповідає про життя, становлення і творчість музиканта Елтона Джона.

• В анімації музику «Турецького маршу» можна почути в таких мультфільмах, як «Ріо 2» і «Гріффіни», а крім того вона звучить в популярній комп'ютерній грі Civilization (1991), де представляє німецьку цивілізацію.

 

Зміст «Турецького рондо»

 

• Як було зазначено вище, «Rondo alla turca» є фіналом Ля - мажорній сонати Вольфганга Амадея Моцарта. Однак через зростання популярності дана частина фортепіанного твору композитора стала існувати як самостійна п'єса.

• Вже сама назва твору говорить про те, що автор задумав укласти його в форму рондо, тобто воно повинно мати головну тему - рефрен, який постійно чергується з епізодами, що відрізняються один від одного музичним матеріалом. Крім цього слід зауважити, що «Rondo alla turca» також можна уявити як твір, написаний у складній трьохприватній формі з кодою. І тим не менше вся будова композиції в результаті укладається в наступну схему: A: ||: B - A ': ||: C: ||: D: ||: E - D': ||: C: ||: A: ||: B - A ': | |: C ': | F.

• «Турецький марш», як в народі називають це чудове творіння Моцарта, - це п'єса, музика якої характеризується життєрадісністю, бадьорістю, урочистістю і в той же час надзвичайною ніжністю. Вона підходить для веселого танцю, і абсолютно не зрозуміло, як під неї можна злагоджено крокували на плацу.

 

 

 

 

Основна тема (a-moll), в схемі позначена буквою «А», вельми витончена, святкова і завзята, до того ж зовсім не схожа на марш. Вона починається з висхідній мелодії шістнадцяти нот, а потім змінюється на пустотливий мотив, прикрашений форшлагами. У наступному розділі - «В» (C-dur), який називають середньою частиною рефрену, характер музики стає більш впевненим, яскравим і грайливим. Далі, після повторення головної теми, настрій тематичного матеріалу твору змінюється на захоплено-радісний і радісний. Це говорить про початок другої частини твору або першого епізоду форми рондо: в схемі він позначений буквою «З». Урочиста мелодія (A-dur) тут супроводжується чітким, схожим на барабанні удари, енергійним акомпанементом. Потім рішучий і святковий настрій композиції знову перетворюється. На зміну урочистій приходить легка і ніжна мелодійна лінія, що складається з линучих в безперервному русі звуків. У схемі даний контрастний розділ включає в себе літери «D» і «E». Слідом за цим, відповідно до вищевказаного плану, йде повторення фрагментів, які звучали раніше. Закінчується композиція радісною і енергійною кодою.

 

«Турецький марш»  став класичним шлягером фортепіанних творів Моцарта і сьогодні привертає нашу увагу своєю витонченістю, блиском, життєрадісністю як слухачів, так і музикантів. Його популярність досягла такої вершини, що перекладання та аранжування геніального шедевру можна почути у виконанні самих різних інструментів, рок - ансамблів, хорових і симфонічних колективів.

 

 

Вольфганг Амадей Моцарт "Рондо в турецькому стилі" «Rondo Alla Turca»

Виконує Софія Нашкерська, Львівська ДШМ № 10

 

 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://soundtimes.ru/kamernaya-muzyka/udivitelnye-muzykalnye-proizvedeniya/volfgang-amadej-motsart-turetskij-marsh

 

Переглядів: 455 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 22:07
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024