Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Квітень » 5 » Як треба діяти, щоб вийти переможцем при зустрічі з новим штамом коронавірусу
21:58
Як треба діяти, щоб вийти переможцем при зустрічі з новим штамом коронавірусу

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ

 

 

 

 

 

 

 

Зараз, як ніколи, бажано поповнювати свій багаж знань про те, як не заразитися,

а  якщо вже таке сталося, як все - таки боротися з новим штамом коронавірусу.

 

 

Кількість пацієнтів з діагнозом "ковід" росте. Немає часу писати, відповідати на дзвінки і смс.  Мій пост простий:  простими словами і для простих людей. Для всіх - про коронавірус.

 

1.Вірус змінився. Дуже. Він став більш агресивний. Швидко відбувається погіршення (не завжди вловлюється пацієнтом). Хворіють повторно навіть ті, хто перехворів у листопаді, грудні, і ті, у кого високий титр імуноглобулінів G (кілька осіб таких було вже). Хоч і небагато, але було. Цікаво! І сумно. Навіть дуже.

2. Вже стали не обов'язковими симптоми: втрата нюху або закладеність носа. Або що б там не було ще! Більш того, у тих, у кого нюх не губиться, спостерігаємо більш важкий перебіг пневмоній.

3. Швидкий антиген - тест (мазок з носа) можуть зробити в будь-якій поліклініці чи лабораторії. Навіть при наявності ковіда, він може показати негативний результат якщо: не надто ретельно відібраний матеріал, не дуже ретельно проводиться тест, пацієнт перед цим промивав ніс, або капав краплі, або пройшло більше 4 - 5 днів з початку захворювання і т.д . Або просто не пощастило - корона є, а тест - негативний. Так буває. На превеликий жаль.

4. ПЛР - тест більш точний, він показує і на 4, і на 5, і навіть на 10 іноді день від зараження, і навіть більше від початку захворювання, але і він може показати негативний результат якщо ... в принципі, дивись вище. На нашому досвіді 90% грає роль правильний забір матеріалу.

5. НЕ ПОТРІБНО в перші дні захворювання мчати на КТ - легенів. Як правило, немає сенсу до 10-12 дня, як мінімум. Вухом чути раніше.

6. НЕ ПОТРІБНО лікується тим, що прочитали у сусідки, в Інтернеті або дізналися по телефону.

 

Переходимо до ПОТРІБНО:

  1. Ломота в тілі, підвищення температури, - так, може бути, зачепили. Але без паніки. Починаємо промивати ополіскуваннями ротову порожнину (декасан, розчин соди, листерин, - для зубів який, - промивати ніс будь-яким сольовим розчином (фізрозчин, аквамаріс, хьюмер і т.д.), багато (3 - 4 літри на добу) п'ємо рідини.
  2.  Контролюємо температуру тіла, 38 - можна приймати парацетамол. Вище 37,5 протягом 1-2х днів - почніть протизапальні мікстури і таблетки - типу німесил (аффіда) по 1 пак 2 рази на добу після їди (при проблемах зі шлунком - омепразол вранці натщесерце).
  3. Поки шукаєте лікаря, який огляне і прослухає вас, - здайте тест ПЛР (в ідеалі) або хоча б антиген - тест (той, що з носа мазок). І пийте! І спати на боці або животі, навіть якщо ще не почали кашляти. Чи не на спині.
  4. Купіть пульсоксиметр (прилад на пальчик), який показує сатурацію (насичення крові киснем) і пульс. Жінки, - зніміть гель - лак з нігтів (спотворює показники). Нижче 94- не дуже добре. Нижче 92 і не піднімається, - наполягайте на госпіталізації.
  5. Потрапивши до сімейного лікаря, краще відразу візьміть (або обговоріть швидке взяття, направлення на госпіталізацію) - електронне. Маючи ПЛР - тест на руках, електронне скерування від сімейного лікаря та погіршення стану, - є шанс потрапити в стаціонар.  Погіршення, - це наростання задишки, слабкості, температури, падіння сатурації.
  6. Якщо маєте можливість, - купіть додому кисневий концентратор. Краще на 10-15 літрів.
  7. Де є місця в лікарні знає "Швидка". Я не знаю, і не маю розкладок місць ні по місту, ні по області.
  8. "Для профілактики" не потрібно пити антибіотики та ін. Полощіть горло, промивайте ніс, провітрюйте приміщення, де був хворий.

Будьте здорові!

 

Зі сторінки Марії Самолюк, голови Ірпінської РО ТЧХУ, у facebook.

 

Колаж – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.facebook.com/photo?fbid=2896200073980927&set=a.1877995849134693

 

 

Переглядів: 271 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 15:00
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024