Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Квітень » 17 » 17 квітня - Всесвітній день боротьби з гемофілією
10:47
17 квітня - Всесвітній день боротьби з гемофілією

 

СПАДКОВА ХВОРОБА

 

 

 

 

 

 

 

За ініціативою ВООЗ та Всесвітньої федерації гемофілії 17 квітня був проголошений Всесвітнім днем боротьби з цією недугою. Його мета -  привернути увагу світової громадськості до проблем, з якими щодня стикаються хворі на гемофілію.

 

17 квітня - це своєрідна данина поваги засновнику Всесвітньої федерації гемофілії Френку Шнайбелю, який народився саме в цей день.

 

Цьогорічне гасло дня - «Пристосування до змін: підтримка допомоги в новому світі».

 

Гемофілія - генетичне захворювання, пов'язане з порушенням коагуляції (згортання) крові. Близько 90% усіх спадкових порушень згортання крові припадає саме на гемофілію.  Хворіють на це захворювання чоловіки, а жінки – ні, але передають цю недугу своїм дітям.

 

При гемофілії спостерігаються надмірні кровотечі, гематоми, які проявляються в дитячому віці, частіше на першому році життя. Коли дитина починає активно рухатись, повзати, батьки звертають увагу на крововиливи та кровотечі, які довго не минають. В таких випадках важливо негайно звернутися до лікаря. Найтиповішим проявом захворювання є крововиливи у великі суглоби. Вони можуть виникати раптово без будь-якої травми.

 

Найчастіше захворювання  уражає коліна, лікті. Внутрішньосуглобова кровотеча спричиняє набряк та біль у суглобі, при цьому може підвищуватися температура тіла. Крововиливи у суглоби, які часто повторюються, призводять до руйнування хряща та гемартрозу.

 

Особливо небезпечними є такі ускладнення гемофілії як крововиливи у головний і спинний мозок та життєво важливі органи, що можуть призвести до смерті хворого. Також загрозливими для життя є крововиливи у ділянку шиї, гортані, язика, оскільки вони стають причиною асфіксії.

 

Основне лікування гемофілії полягає в регулярному введенні відсутніх у крові факторів згортання (замісна терапія). Якщо на ранній стадії розпочати лікування та продовжувати його регулярно, це допоможе в подальшому уникнути кровотеч і покращити якість життя людини.

 

Як повідомив експерт департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з гематології Ігор Гумен, станом на початок 2021 року у Львівській області на обліку перебуває 250 хворих на всі форми коагулопатій, з них – на гемофілію А – 117 хворих, гемофілію В – 25, хворобу Віллебранда – 66 та інші спадкові коагулопатії – 42 хворих.

 

«В області значно покращилась забезпеченість препаратами для пацієнтів з гемофілією. Хворим, які страждають від цієї недуги, варто звернутись до свого лікаря на дообстеження для призначення профілактичного лікування. Зараз для таких пацієнтів створені усі комфортні умови, адже лікування вони проходять в найближчому для себе закладі охорони здоров’я», - зазначив Ігор Гумен.

 

«На Львівщині зареєстровано 49 дітей з різними формами спадкових коагулопатії, зокрема, 34 дитини з гемофілією А, 5 – з гемофілією В та 10 дітей з хворобою Віллебранда. Діти з важкими формами гемофілії повністю забезпечені препаратами замісної терапії. Профілактичне лікування відбувається в амбулаторно-поліклінічних закладах максимально наближених до місця проживання пацієнта», - зазначила експертка департаменту з дитячої гематології Ірина Цимбалюк-Волошин.

На сайті Всесвітньої федерації гемофілії (WFH) - elearning.wfh.org - можна ознайомитись з великою кількістю інформації для пацієнтів та медичних працівників щодо питань діагностики та лікування коагулопатій.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news?id=58471

 

Переглядів: 256 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 17:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024