Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Травень » 15 » 15 травня - Міжнародний день сім’ї
21:23
15 травня - Міжнародний день сім’ї

РОДИННЕ СВЯТО

 

 

 

 

 

Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 р.

 і відзначається щорічно 15 травня (резолюція A/RES/47/237 від 20.09.1993 р.).

 

 

Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї. На думку Генерального секретаря ООН, коли зневажаються основні права однієї сім’ї - єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.

 

Будучи одним із основних інститутів суспільства, першою сходинкою соціалізації людини, сім’я розвивається та видозмінюється разом із навколишнім світом, по-своєму реагуючи на вимоги часу, відповідаючи на громадські потреби і сама формує їх.

 

Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу!

 

У всі часи по відношенню держави, а також по становищу сім’ї в суспільстві судили про розвиток країни. Це тому, що щасливий союз сім’ї і держави - необхідна запорука процвітання і добробуту її громадян.

 

З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, то, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. Благополуччя родини - ось мірило розвитку і прогресу країни.

 

ЩО ЦЕ ЗА ДЕНЬ?

Неможливо уявити людську цивілізацію без такого явища, як сім’я. Саме в цьому осередку суспільства формується особистість кожної людини, а також зберігається традиція спадкоємності поколінь. В різних країнах чи національних спільнотах сім’ї можуть мати різні форми, які виражають різноманіття індивідуальних вподобань і соціальних умов.  

Але для того, щоб досконало функціонувати, сім’я потребує захисту й допомоги. Тому в більшості держав постійно діють спеціальні програми, спрямовані  на благополуччя й стабільність сімей. Багато зусиль в цьому напрямку докладає й ООН, і саме завдяки цій організації існує Міжнародний день сім’ї, який відзначається щороку 15 травня.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ СІМ’Ї?

 

Сім’я традиційно являє собою систему  відносин між чоловіком і жінкою та батьками й дітьми, засновану на шлюбі чи кровній спорідненості. Також характерними ознаками сім’ї є відокремлене місце проживання та спільний бюджет.

Звісно, людські сім’ї не одразу набули такого вигляду — первісні люди жили групами з кількох десятків дорослих осіб, які мали між собою безладні статеві зв’язки. Згодом сім’ї стали утворюватися на основі так званого групового шлюбу, тобто шлюбних відносин між представниками одного покоління, незалежно від їхньої кровної спорідненості. Коли в людей з’явилися табу на статеві зв’язки всередині одного роду, груповий шлюб став характерним для представників одного покоління, але різних родів — наприклад, групи сестер з одного роду та групи братів з іншого.  В рамках таких груп часто  складалися вибіркові стійкі відносини одного чоловіка з однією жінкою, що зрештою призвело до нової, парної форми шлюбу. 

 

МОДЕЛІ СІМ’Ї ДАВНІХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ

 

Давні цивілізації, в залежності від рівня їхнього розвитку, мали різні моделі сім’ї. Наприклад, в Давньому Єгипті чоловік та жінка одружувалися на основі спеціального договору, при цьому дружина мала рівні права з чоловіком. За наявності кількох дружин головною господинею в домі вважалася та, яка була першою.

В Давній Месопотамії правила сімейного життя визначалися Законами Хаммурапі. Дружина мала бути вірною, а чоловік — забезпечувати її засобами до існування. За зраду жінок карали на смерть або виганяли з дому. Голова родини мав незаперечні права на дітей, за потреби міг продати їх чи віддати за борги. 

В патріархальних сім’ях Індії чоловіки теж користувалися безмежною владою над дружинами й дітьми, повторні шлюби для жінок після смерті чоловіків заборонялися, навіть склалася традиція спалювання вдови на похороні чоловіка.

КИЇВСЬКА РУСЬ

 

Слов’яни Київської Русі мали більш демократичні сімейні правила — наприклад, вже за Ярослава Мудрого було заборонено одружувати людей проти їхньої волі. Хоч влада батьків над дітьми проголошувалася як абсолютна, в дійсності вона не була такою суворою, тому в разі вирішення життєво важливих питань дітям зазвичай залишали право вибору. Після утвердження християнства сімейне право стало регулюватися законами, запозиченими з Візантії. Було встановлено мінімальний вік для вступу в шлюб — 15 років для юнаків і 13 років для дівчат, також церква вимагала їхньої взаємної згоди. В заможні сім’ї для дітей запрошували вчителів-священників, від батьків дітям передавалися спадкові знання та ремесла. 

В українській сім’ї жінці відводилася важлива роль — вона могла приймати участь у всіх значущих справах та рішеннях, а в разі смерті чоловіка саме дружина ставала головою родини, передаючи господарство старшому синові лише в дуже похилому віці. Діти в сім’ї мали певні обов’язки й права відповідно до віку — наприклад, хлопчикам до 10 років довіряли пасти худобу, а з 13-річного віку вони вже мали працювати в господарстві нарівні з батьком. 

 

СУЧАСНІ СІМ’Ї

 

 

 

 

Сучасним сім’ям, незалежно від країни проживання, доводиться вирішувати багато проблем — матеріальних, побутових, житлових, а також тих, що стосуються особистих взаємин. Приділяти більше уваги викликам, які постають перед сім’ями, на міжнародному рівні почали в 1980-х роках. В 1983 році Комісія соціального розвитку ООН звернулася до Генерального секретаря організації щодо необхідності підвищити обізнаність громадськості про потреби й труднощі сімей, а також про ефективні способи задоволення цих потреб.

В 1985 році Генеральна Асамблея ООН включила в повістку дня своєї сесії пункт «Сім’я в процесі розвитку» й запропонувала всім державам-членам організації на протязі найближчого часу висловлювати свої коментарі й пропозиції щодо проголошення року сім’ї. В результаті резолюцією від 9 грудня 1989 року Генасамблея ООН проголосила 1994 рік Міжнародним роком сім’ї для проведення відповідних заходів на місцевому, регіональному й національному рівнях. 

В 1993 році з метою розширення знань широких верств населення щодо проблем, з якими стикаються сім’ї в різних країнах, та впливу на них соціальних, економічних і демографічних факторів, Генасамблея ООН проголосила 15 травня Міжнародним днем сім’ї. 

 

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СІМ’Ї

 

Чи обирається для святкування Міжнародний день сім’ї певна тема?

Так, починаючи з 1996-го, ця подія щороку проходить під спеціальною темою. Тема першого святкування звучала як «Сім’ї — перші жертви злиднів і безпритульності». Тему 2020 року —  «Сім’ї в розвитку: Копенгаген і Пекін +25» було обрано в пам’ять про конференції, які відбулися в 1995 році в Пекіні та Копенгагені. 

Чи має Міжнародний день сім’ї свій логотип?

Так, це свято має свій особливий символ у вигляді зеленого кола, всередині якого зображено серце під стилізованим дахом будинку. Цей логотип символізує сім’ю та рідний дім як центр суспільства. 

Які сім’ї вважаються ядерними (нуклеарними)?

Якщо сім’я має лише одне покоління дорослих людей (зазвичай це чоловік з дружиною),  то її називають нуклеарною, а якщо в сім’ї присутні й інші покоління дорослих — скажімо, дідусь та бабуся, то така сім’я називається розширеною.

Які сучасні тенденції переважають в сімейній сфері?

За даними ООН станом на 2019 рік, сім’ї в сучасному світі швидко змінюються — зменшується їхній склад, натомість зростає кількість неповних сімей. Сім’ї, які складаються з чоловіка, дружини та їхніх дітей або мають розширений склад, становлять 65%. 

Яка сім’я вважається найбільшою в світі?

В книзі рекордів Гіннеса зареєстрована сім’я в Індії, яка складається з чоловіка, його 39 дружин, 94 дітей, 14 невісток та 33 онуків. Всього в сім’ї близько 180  членів, і їхня кількість продовжує зростати.

 

 

ЯК СВЯТКУВАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СІМ’Ї?

 

15 травня зазвичай проводяться просвітні й святкові заходи — тематичні конференції, благодійні акції зі збору коштів на користь малозабезпечених сімей, концерти. В засобах масової інформації публікуються матеріали про відомі в світі та в Україні родини, а також про шляхи досягнення сімейного добробуту. 

Звісно, це свято необхідно присвятити сім’ї — приділити увагу кожному її члену, розповісти про свої почуття любові й поваги,  адже в повсякденних клопотах ми не часто це робимо. Щоб відчути в Міжнародний день сім’ї спільні радісні емоції, можна влаштувати сімейний обід або вечерю, запросивши в гості дідусів і бабусь, братів, сестер, племінників та інших близьких родичів. До приготування святкових страв  варто залучити дітей, адже спільний творчий процес як ніщо інше здатен поєднати родину.

Інший спосіб відзначити це свято — вирушити разом із сім’єю на пікнік до лісу або на прогулянку в парк. При цьому можна організувати цікавий квест, розділившись на команди, скажімо, батьків та дітей. Також чудовою ідеєю стане фотосесія зі всією родиною.

Глибокі знання про родовід у всі часи вважалося ознакою гідної сім’ї, яка має свої традиції. Тож Міжнародний день сім’ї — прекрасний привід розпочати роботу над своїм генеалогічним деревом. Для цього варто детально розпитати старших членів родини про їхніх предків — бабусі й дідусі з задоволенням згадають історію свого роду й поділяться нею з нащадками. Існують також онлайн-платформи з базами даних, які дозволяють відстежити свій родовід. 

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

 

 

 

 

 

Цей день підкреслює важливість сім’ї як основи, первинної ланки будь-якої людської спільноти. Тож чим міцнішими й стабільнішими будуть сім’ї, тим більше стабільності в хорошому розумінні буде мати суспільство. 

Також Міжнародний день сім’ї — це нагадування про те, що немає однакових сімей — ми всі різні, тому й наші сім’ї можуть значно відрізнятися за формою, розміром та взаєминами. Тому важливо мати толерантність та розуміння того, що головне в сім’ї — не формальна традиційність, а щастя всіх її членів. 

Ще одним вагомим аспектом цього свята є висвітлення складних тем, з якими стикаються сім’ї в сучасному світі. Перелік таких проблем надзвичайно широкий — бідність, домашнє насилля, доступ сімей до медичних та освітніх послуг, труднощі у вихованні дітей. Важливо розуміти, що є вразливі сім’ї, які постійно потребують державної та громадської підтримки — наприклад, сім’ї з людьми похилого віку чи людьми з інвалідністю, сім’ї безробітних, багатодітні сім’ї.

Любляча, здорова й збалансована родина дарує дорослим і дітям відчуття безпеки, навчає повазі та відповідальності за інших. Часто доводиться чути думку, що сім’я — це найдорожче, що може мати людина в земному житті. Тому Міжнародний день сім’ї є ще одним приводом для кожного усвідомити цінність та неповторність своєї родини.

 

Фото – ілюстративні

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=101

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-sim-i/?occurrence=2021-05-15

 

Переглядів: 247 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 01:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024