Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Травень » 17 » 17 травня – Тридцятий ювілейний день народження Інтернету
19:36
17 травня – Тридцятий ювілейний день народження Інтернету

30-РІЧЧЯ «СВІТОВОЇ ПАВУТИНИ»

 

 

 

 

 

 

17 травня 1991 р. офіційно затвердили стандарт для сторінок Всесвітньої павутини www (World Wide Web).

До цього часу вже працювала електронна пошта, перекачування даних і розсилки новин для роботи з клієнтами компаній.
 


Винахід належить Тіму Бернерс-Лі, якому допомагав Роберт Кайо. З появою Всесвітньої павутини в побуті комп’ютерників з’явилося нове слово «веб», що в перекладі з англійської означає «павутина». Світ дізнався про створення веб-серверів, веб-сторінок і веб-сайтів.

 

ЩО ЦЕ ЗА ПОДІЯ?

 

 

 

 

В сучасних умовах людство користується Інтернетом щодня і вже навіть не уявляє без нього свого існування. Цікаво, що за початковим задумом цей винахід призначався для військово-оборонної сфери, але зрештою став загальнодоступним і тому для кожної пересічної людини звично завдяки «всесвітній павутині» отримувати новини, спілкуватися, працювати, купувати товари або просто розважатися.

Існує кілька подій, які вважають найвизначнішими в історії створення Всесвітньої мережі, тому й днів Інтернету в світі існує кілька.

Одна з важливих дат — 17 травня 1991 року, день прийняття єдиного стандарту World Wide Web. Відтоді 17 травня щороку відзначається в світі як День народження Інтернету.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ІНТЕРНЕТУ?

 

Інтернет є надзвичайно широкою технологією, яка постійно змінюється, тому визначити одну людину, яка є його винахідником, просто неможливо.  Світова супермережа завдячує своєю появою праці багатьох науковців - новаторів, інженерів та програмістів.

Деякі вчені висували ідеї створення всесвітніх інформаційних систем задовго до появи сучасних можливостей. Найвідоміший з них — Нікола Тесла, який ще на початку XX століття працював над проектом світової системи з передачі радіосигналів та енергії, проте його задуму не судилося бути втіленим в життя.

 

МЕРЕЖА ARPANET

 

Дивно, але появу Інтернету прискорили холодна війна й космічні «перегони» між СРСР та США. Після того, як радянський супутник першим опинився на орбіті Землі, міністерство оборони США занепокоїлося можливим нападом з космосу, зокрема, ненадійністю в такій ситуації системи телефонного зв’язку. Тому в лютому 1958 року міністр оборони США підписав директиву про створення Агенції перспективних дослідницьких проектів (ARPA), яка мала зібрати найкращі інтелектуальні кадри й створити невразливу національну систему зв’язку. 

ARPA розпочала свою роботу, а в 1962 році Джозефом Ліклайдером, - дослідником з Масачусетського технологічного інституту, - було запропоновано ідею об’єднання комп’ютерів у глобальну мережу, яка залишатиметься активною навіть в разі ядерної атаки.

Ліклайдер став першим керівником програми зі створення цієї мережі, яку назвали ARPAnet. Наступного року в межах програми було створено універсальний стандарт кодів ASCII, а в 1965 році паралельно Полом Бераном в США та Дональдом Девісом у Великобританії  розроблено технологію комутації пакетів, яка виявилася революційною в сфері передачі електронних даних.

Важливу роль в цій новації відіграла дисертація професора Леонарда Клейнрока 1961 року — в ній вперше було описано ідею комутації пакетів, тобто способу розбивки файлів на частини для їхньої передачі.

В 1968 році компанія BBM отримала контракт ARPA на створення процесорів інтерфейсних повідомлень (IMP), а вже наступного року мережа IMP об’єднала перші чотири вузли — університети Лос-Анджелеса, Стенфорда, Юти й Санта-Барбари.

29 жовтня 1969 року ARPAnet доставила перше електронне повідомлення з Лос-Анджелесу в Стенфорд. Це повідомлення складалося з одного слова —Login, але Стенфордський комп’ютер отримав тільки перші дві літери, після чого система дала збій. Проте вже друга спроба виявилася цілком вдалою.

  

ПОЯВА НОВИХ МЕРЕЖ

 

Технологія продовжувала розвиватися і в 1972 році на Міжнародній конференції з комп’ютерних комунікацій мережу ARPAnet, яка на той час вже складалася з 20 комп’ютерів, вперше продемонстрували публіці. 

1973 року Роберт Кан і Вінтон Серф почали роботу над протоколом TCP/IP, який дозволив різним комп’ютерним мережам  взаємодіяти між собою, а в 1976-му було продемонстровано передачу даних за допомогою цього протоколу в трьох мережах. Невдовзі з’явилися нові мережі — комерційна Telenet та NSFnet, яка призначалася для всіх університетів і промислових комп’ютерно-дослідницьких груп.  Це дозволило ефективно розширити Інтернет по всій території США.

До кінця 1980-х років було створено мережеві шлюзи між США й країнами Європи, а науковці всього світу почали створювати національні мережі в своїх країнах. Надавати доступ населенню до Інтернету почали бібліотеки, першою в 1981 році це зробила публічна бібліотека Ліверпуля в штаті Нью-Йорк.

ARPAnet прийняла TCP/IP 1 січня 1983 року і з цього часу почалася робота над створенням всесвітньої мережі, якій зрештою судилося стати сучасним Інтернетом. Тоді ж було засновано систему доменних імен (DNS). Станом на 1987 рік кількість хостів в Інтернеті перевищувала 20 тисяч, а компанією Cisco було представлено перший маршрутизатор.

 

WORLD WIDE WEB

 

В 1989 році Тімоті Бернерс-Лі з Європейської організації ядерних досліджень почав роботу над проектом World Wide Web  — «всесвітньою павутиною», тобто системою гіпертекстових веб-сторінок.

Основою проекту стала програма Eniquire, написана Бернерсом-Лі ще у 1980 році. Також авторству Бернерса-Лі належить перший в історії веб-сервер CERN HTTPd, перший веб-браузер і редактор сторінок World Wide Web, протокол прикладного рівня передачі даних HTTP, мова HTML та стандартизований спосіб запису адреси сайтів — URL.

17 травня 1991 року онлайн - світ набув звичної для нас форми — було прийнято єдиний стандарт для веб - сторінок в Інтернеті та з’явився перший веб - сайт, тому саме цей день вважається Днем народження Інтернету.

Всього за шість десятиліть з маловідомої ідеї Інтернет перетворився на технологію, яка охопила всю планету. При цьому розвиток комп’ютерних технологій не зупинився — з роками він лише прискорюється.

 

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ІНТЕРНЕТУ В ІСТОРІЇ

 

  • 1973

Глобальна мережа стала реальністю — Університетський коледж Лондона підключився до мережі ARPAnet через трансатлантичний IP-зв’язок.

  • 1972

Рей Томлінсон, програміст з компанії BBM створив програму електронної пошти. Тоді ж було запроваджено символ @ — як заміну англійському прийменнику «at».

  • 1974

Вінтон Серф і Роберт Кан публікують «Протокол для міжмережевої взаємодії пакетів» і вперше використовують термін «Інтернет».

  • 1984

З’явилася мережа Національного фонду науки США — NSFnet, яку вважають попередницею сучасного Інтернету. Поступово вона витіснила компанію ARPAnet, яка в 1990 році припинила своє існування.

 

 

 

 

 

 

  • 1998

1998 рік — Поява пошукової системи Google, яка змінює спосіб взаємодії користувачів з Інтернетом.

  • 2004

В Інтернеті з’явився Facebook — розпочалася ера соціальних мереж.

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ПРО ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ІНТЕРНЕТУ

 

 

 

В чому різниця між поняттями «Інтернет» та «World Wide Web»?

Інтернетом називають власне саму велетенську мережу провідних та безпровідних з’єднань між серверами й комп’ютерами всієї планети. World Wide Web або «всесвітня павутина» — це стандартизована система доступу й навігації, яка не єдина (наприклад, електронна пошта й мобільні додатки її не використовують), але найбільш розповсюджена. WWW відрізняється від інших систем використанням HTTP (протоколу передачі гіпертексту), який, в свою чергу, є системою стандартизації використання HTML (мови розмітки гіпертексту). 

 

 

 

 

 

 

Який веб-браузер є найпопулярнішим в світі?

Станом на січень 2021 року найпопулярнішим браузером є  Google Chrome — йому віддають перевагу більш ніж 63% користувачів. Другий за популярністю —  Apple Safari, ним користуються майже 20%, третє й четверте місце посідають  Mozilla Firefox та Samsung Internet зі спільним показником 3,6%.

 

Як з’явилося поняття «Інтернет-серфінгу»?

Вперше цей термін застосувала бібліотекарка з публічної бібліотеки в місті Ліверпуль штату Нью-Йорк — Джин Армор Поллі, яка однією з перших переконала своє керівництво встановити для відвідувачів бібліотеки комп’ютер  з доступом в Інтернет. В 1992 році вона опублікувала статтю під назвою «Серфінг в Інтернеті».

 

Скільки людей у світі користуються Інтернетом?

На початок 2021 року кількість користувачів Інтернету склала 4,66 мільярда, тобто майже 60% від загальної чисельності населення світу. Останнім часом кількість користувачів Інтернету зростає щороку приблизно на 7%. 

 

В яких країнах люди не мають доступу до Інтернету?

Серед країн, уряди яких запровадили суворі обмеження в доступі свого населення до Інтернету — Китай, Північна Корея, В’єтнам, Іран, Єгипет, Куба, Сирія, Туркменістан, Узбекистан. Також низький рівень доступу до Всесвітньої мережі має ряд африканських країн.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ІНТЕРНЕТУ?

 

Це неофіційне свято сприяє тому, щоб користувачі Всесвітньої мережі більше дізнавалися про історію її створення, адже коли, як не в день народження, ми згадуємо минулі події, які зрештою призвели до сучасного стану речей.

Щоб більше цінувати те, що ми маємо, зазвичай треба мати можливість порівняння. Молоде покоління, особливо діти, просто не знають, яким був світ без Інтернету й сприймають його як належне, тому батьки можуть розповісти їм про те, як раніше доводилося здобувати потрібну інформацію — майже виключно з книг, проводячи довгі години в читальному залі бібліотеки. 

 

 

 

 

 

В День народження Інтернету доречним буде поширити інформацію про цю подію в соціальних мережах, надіслати привітання всім своїм знайомим, адже відношення до цього свята має кожен користувач всесвітньої мережі.

Особливо заслуговують на привітання ті, для кого комп’ютерна сфера стала професією — системні адміністратори, програмісти, веб-дизайнери та інші спеціалісти, завдяки яким наш інтернет-серфінг є зручним і надійним.

Для глибшого занурення в тему цього дня можна переглянути цікаві фільми про Інтернет, наприклад, «Соціальна мережа», «Сфера», «Хакери», «Завантаження: Справжня історія Інтернету». 

 

 

ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ УКРАЇНИ – В ІНТЕРНЕТІ

 

 

 

 

Друзі, ви можете з легкістю слідкувати за нашими новинами. Ми є у:

інстаграм - redcrossukraine

телеграм-каналі - https://t.me/UkrainianRedCross

TikTok, YouTube, Twitter, Flickr - redcrossukraine.

Також ми створили у телеграмі чат-бот - TChURedCrossBot , аби ви з легкістю та швидко могли отримати відповіді на найпоширеніші питання.

Більше новин та інформації на нашому сайті  НК ТЧХУ- www.redcross.org.ua

 

ЛЬВІВСЬКА ОО ТЧХУ - В ІНТЕРНЕТІ

 

Обласні організації ТЧХУ, у переважній більшості, мають свої сайти і сторінки у соцмережах.  Є вони і на Львівщині.

Головний сайт - https://lv.redcross.org.ua

Сторінка у Фейсбук -  https://www.facebook.com/groups/380265372611008

Личаківська РО м. Львова ТЧХУ - http://lviv-redcross.at.ua/

Шевченківська РО м. Львова ТЧХУ - https://www.facebook.com/Шевченківська-районна-організація-Товариства-Червоного-Хреста-м-Львова-100419975493608/

 

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

 

 

 

 

 

Надіслати інформацію з одного кінця світу на інший зараз є справою кількох секунд. Завдяки цьому люди мають можливість створювати спільні проекти, організовувати різноманітні зустрічі й конференції, не виходячи з дому. ООН навіть визнала вільний доступ до Інтернету одним з невід’ємних прав людини.

Інтернет є одним з ключових факторів впливу на сучасну економіку, адже бізнес, який застосовує онлайн - ресурс для взаємодії зі споживачами та реалізації своїх послуг, швидше зростає та збільшує виробничий потенціал.

Для багатьох людей, особливо підлітків, Інтернет є джерелом знань в тих сферах, про які їм не зручно запитати відкрито. Попри те, що знайти достовірні відомості часом вдається не одразу, проте це цілком можливо — існують  надійні сайти, які надають правдиву інформацію з різних питань. Величезна кількість навчальних курсів в Інтернеті, як платних, так і безкоштовних, означає можливість доступного навчання для людей будь-якого віку та матеріального статку.

Всі ми є мешканцями однієї планети, але тільки Інтернет подарував людям відчуття єдності — незалежно від відстані, яка розділяє їхні домівки. Всесвітня мережа надає безмежні можливості для того, щоб продемонструвати свою індивідуальність, спосіб життя, виразити емоції й найважливіші думки. Це дозволяє швидше й ефективніше вирішувати проблеми, знаходити однодумців, знайомих та навіть справжніх друзів.

 

Фото – ілюстративні

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/den-narodzhennia-internetu/?occurrence=2021-05-17

 

Переглядів: 382 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 19:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024