Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Травень » 19 » Всесвітній день сімейного лікаря – важлива дата громадського життя
12:19
Всесвітній день сімейного лікаря – важлива дата громадського життя

ДЯКУЄМО!

 

 

 

 

 

З 19 травня 2011 р. Всесвітня організація сімейних лікарів WONCA започаткувала святкування Всесвітнього дня сімейного лікаря. За визначенням ВООЗ, саме первинна медико-санітарна допомога - головна ланка в організації медичної допомоги населенню.

 

 

 

ЩО ЦЕ ЗА ПОДІЯ?

 

Значна частина людських проблем, пов’язаних з фізичним станом, в сучасному світі вирішується на прийомах в сімейних лікарів, тобто на етапі первинної лікарської допомоги. Цю медичну сферу також називають загальною практикою, спеціалісти якої в ідеалі супроводжують своїх пацієнтів все життя — від самого народження, а отже, володіють детальними знаннями про їхній стан здоров’я, історії хвороб та життєві обставини. 

Лікарі загальної практики всього світу мають своє професійне свято — 19 травня щороку відзначається Всесвітній день сімейного лікаря. Ця подія присвячена ролі сімейних лікарів в медичних системах різних країн та підкреслює важливий внесок цих спеціалістів в справу охорони здоров’я населення.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ Свята

 

Сімейна медицина має давнє походження — вузька спеціалізація в ній набула поширення лише в  XX столітті, а до цього майже всі лікарі займалися загальною практикою. Ще в Давньому Римі заможні громадяни зазвичай мали вдома особливого раба – лікаря, обов’язком якого було лікувати господарів, їхніх дітей та інших рабів в домі від усіх недугів. 

 

РОСІЙСЬКА ІМПЕРІЯ

 

В Російській імперії XIX століття після скасування кріпацтва були створені земства — аналог органів місцевого самоврядування. Функції забезпечення населення медичною допомогою в них було покладено на земських лікарів, які, по-суті, являлися лікарями загальної практики.

 

Площа дільниць була великою, тому й робота земського лікаря була важкою — доводилося приймати на день до півтори сотні пацієнтів, крім того, виїжджати до тяжкохворих у віддалені села. Витримати такі навантаження могли лише по-справжньому віддані своїй професії медики, які були водночас акушерами, терапевтами, хірургами, інфекціоністами.

 

Земськими лікарями свого часу працювали й відомі письменники — з творів Антона Чехова та Михайла Булгакова можна дізнатися багато цікавих подробиць і фактів про тодішню первинну медичну допомогу.

 

США

 

В США — країні,  де сімейна медицина знаходиться на високому рівні, майже всі медики до середини минулого століття були лікарями загальної практики. Однак стрімкий розвиток медичної науки в 1950-х роках призвів до тенденції спеціалізації лікарів в певних областях медицини. Лікарів-спеціалістів стали вважати більш професійними, вони отримували вищу заробітну плату, ніж сімейні лікарі. Тому все більше лікарів загальної практики стали відмовлятися від неї та отримувати спеціалізовану медичну освіту. 

 

Але вже в наступному десятилітті як громадськість країни, так і уряд усвідомили, що така ситуація негативно впливає на здоров’я нації, тому було прийнято рішення змінити співвідношення лікарів вузьких спеціальностей і сімейних лікарів та підвищити якість підготовки останніх.

В медичних вишах запровадили нову спеціальність «сімейна практика», а в 1969 році було сформовано Американський комітет загальної практики. Так спеціальність сімейного лікаря отримала в США офіційне визнання.

 

Разом з тим в США тривали розробки концепції сімейної медицини як індивідуального підходу до кожного пацієнта. Основним завданням сімейних лікарів було визначено медичну допомогу пацієнтам та їхнім родинам на протязі всього життя, профілактику захворювань та в разі потреби залучення до лікування спеціалістів вузького профілю.

 

До кінця 1990-х років сімейні лікарі за кількістю посідали друге місце після терапевтів, а сімейна медицина стала важливою й невід’ємною частиною охорони здоров’я в країні.

 

РАДЯНСЬКИЙ СОЮЗ

 

Натомість в Радянському Союзі склалася зовсім інша система первинної медичної допомоги, яка була заснована на дільничному принципі. Роль дільничних терапевтів часто зводилася до функції диспетчерів, які відправляли пацієнта до профільного спеціаліста, при цьому система фінансування медичних закладів базувалася на чисельності зайнятих ліжок в стаціонарах лікарень. Тому людей часто намагалися лікувати саме в стаціонарі, навіть якщо це можна було зробити амбулаторно. Але найбільшим недоліком дільничної системи була відсутність у пацієнтів постійного лікаря, який би володів знаннями про стан здоров’я всієї родини.

 

Україна

 

На території України початком впровадження сімейної медицини можна вважати 1987 рік, коли у Львові в рамках регіонального експерименту почали переводити роботу терапевтів та педіатрів з принципу дільничного обслуговування на сімейний, при цьому були розроблені тимчасові нормативи та обов’язки для сімейних лікарів. Через три роки у Львові лікарів загальної практики з числа випускників вищих медичних навчальних закладів вже готувала спеціальна інтернатура. 

 

В 1992 році в місті Дрогобич з’явилася перша сімейна амбулаторія, в 1994-му МОЗ України затвердив кваліфікаційну характеристику лікарської спеціальності «сімейна медицина», а наступного року — посаду сімейного лікаря.

В подальшому в медичних вишах почали відкриватися відповідні кафедри, було засновано Українську асоціацію сімейної медицини. В 2000 році Кабінет Міністрів видав Постанову «Про комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я».

В квітні 2018 року стартувала національна кампанія «Лікар для кожної родини», і відтоді кожен громадянин нашої країни має право на обслуговування сімейним лікарем за власним вибором.

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ В ІСТОРІЇ

 

  • 1972

Засновано Всесвітню організацію сімейних лікарів (WONCA). Першими її членами стали організації – представники з 18 країн. Зараз WONCA складається з 118 організацій – членів з 131 країни, які налічують близько 500 тисяч сімейних лікарів. Більш ніж 800 сімейних лікарів світу мають самостійне членство в цій організації.

  • 2000

В Україні виходить постанова Кабміну щодо впровадження сімейної медицини, метою якої є поліпшення здоров’я населення, підвищення якості медичних послуг, доступність кваліфікованого медичного обслуговування для кожної родини.

  • 2010

Всесвітньою організацією сімейних лікарів 19 травня було проголошено Всесвітнім днем сімейного лікаря.

  • 2015

Всесвітній день сімейного лікаря отримав свій логотип.

  • 2016

В Україні вперше відзначали Всесвітній день сімейного лікаря, хоч на офіційному рівні святкування було запроваджено дещо пізніше — в 2017 році.

  • 2018 -  - квітень

Українці почали обирати сімейних лікарів та підписувати з ними декларації.

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ПРО ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ

 

Які переваги має лікування в сімейного лікаря?

Серед таких переваг — можливість спостерігатися в одного спеціаліста всією родиною; пацієнтам легше довіряти лікарю, який знає й враховує не тільки фактори здоров’я, а й соціальні та сімейні особливості; діти краще сприймають лікаря, який добре знайомий з батьками;  сімейний лікар, крім лікування, займається профілактикою, слідкує за процесом одужання, повідомляє про необхідність обстежень і щеплень. 

В чому полягає різниця між сімейними лікарями й лікарями – терапевтами?

На відміну від терапевтів, до яких можуть звертатися тільки дорослі люди віком від 18 років, сімейні лікарі супроводжують своїх пацієнтів від народження, мають глибшу підготовку з суміжних спеціальностей і надають більший об’єм послуг — діагностику, організацію аналізів та обстежень, за необхідності — госпіталізацію. Для лікування в сімейного лікаря необхідно підписати відповідну декларацію. 

Які фактори слід враховувати при виборі сімейного лікаря?

Бажано дізнатися про рівень професіоналізму та досвід лікаря — наприклад, ознайомитися з відгуками інших пацієнтів. Відстань від домівки пацієнта до місця роботи лікаря не має бути дуже великою. Важливу роль відіграє також психологічна сумісність і комфортне спілкування, що зазвичай можна зрозуміти вже на першому прийомі. 

До кого звертатися пацієнту, якщо його сімейний лікар перебуває у відпустці або на лікарняному?

В такому разі адміністрацією медичного закладу має бути визначений інший лікар, який тимчасово замінює відсутнього на роботі спеціаліста.

Чи можливо змінити сімейного лікаря?

Так, це можливо зробити, просто підписавши декларацію з будь-яким іншим лікарем загальної практики. Попередня декларація при цьому автоматично анулюється. 

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ?

 

На фоні медичної реформи, яка відбувається в нашій країні, сімейні лікарі та їхні пацієнти часто стикаються з певними труднощами, а отже, Всесвітній день сімейного лікаря є приводом як для професійних лікарських конференцій та семінарів, так і для інформаційно-просвітницьких заходів. 

 

Тому цього дня слід звернути увагу на публікації в ЗМІ й тематичні телевізійні програми, в яких роз’яснюються деякі моменти щодо надання медичної допомоги сімейними лікарями.

До відзначення події приєднуються також і медичні навчальні заклади, в яких 19 травня влаштовують дні відкритих дверей для школярів. Їх варто відвідати тим молодим людям, які в майбутньому планують стати сімейними лікарями — це сприятиме остаточному вибору майбутньої професії та цілеспрямованим діям для її  отримання.

 

У цей день, 19 травня, обов’язково слід привітати своїх сімейних лікарів — увага й вдячність пацієнтів надихатиме їх у щоденній роботі. Не зайвим також буде запланувати разом зі своїм лікарем проведення необхідних профілактичних обстежень, аби завжди залишатися здоровим — адже саме в цьому полягає головна мета сімейної медицини.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВА ЦЯ ПОДІЯ?

 

Недаремно сімейна медицина вважається в світі кращою формою первинної медичної допомоги, адже в більшості люди живуть в родинах, тому часто мають однакові захворювання, до того ж не останню роль в цьому відіграє спадковість. Тому так важливо обрати професійного довіреного лікаря, який зможе ефективно допомогти всім членам родини — від немовляти до людини похилого віку.

 

В багатьох країнах рівень послуг сімейних лікарів давно знаходиться на високому рівні, натомість в Україні все ще триває процес становлення й розвитку сімейної медицини. Саме Всесвітній день сімейного лікаря надає можливість більше дізнатися про те, які послуги сімейна медицина може й повинна надавати нам і нашим близьким. 

 

Ця подія привертає увагу громадськості до труднощів, які має на сучасному етапі реформування медицина загальної практики як частина системи охорони здоров’я країни в цілому.

 

Брак фінансування, при цьому низька ефективність використання коштів, недостатня поінформованість суспільства про права лікарів і пацієнтів, не завжди гідний рівень якості лікування та підготовки самих медиків — всьому цьому має бути приділена увага передусім на державному рівні.

 

Саме тому, відзначаючи Всесвітній день сімейного лікаря, медики й пацієнти сподіваються тільки на позитивні зміни в цій сфері медицини, які будуть сприяти збереженню здоров’я громадян нашої країни.

 

Фото  – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-simeynoho-likaria/?occurrence=2021-05-19

 

Переглядів: 263 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 03:48
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024