Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Травень » 22 » Міжнародний день біологічного різноманіття
19:28
Міжнародний день біологічного різноманіття

СОНЦЕ ОДНАКОВО СВІТИТЬ ДЛЯ ВСІХ...

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день біологічного різноманіття відзначається щорічно,

згідно рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES /55/201 від 08.02.2001 р.

 

 

Сьогодні, 22 травня, у світі вже вкотре відзначають Міжнародний день біологічного різноманіття.

 

ЩО ЦЕ ЗА ДЕНЬ?

 

Мета цієї дати привернути увагу людей на ті проблеми, які пов’язані із збереженням біологічного світу. Сьогодні лише невеликий відсоток населення планети розуміє, що саме від біорізноманіття залежать різні аспекти життя: від кліматичної стабільності та якісних харчових продуктів до безпечного життя кожної людини. Саме тому так необхідно слідкувати за збереженням на нашій планеті різних екосистем.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Свято було проголошено у 2000 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою привернути увагу кожного мешканця землі на проблеми біорізноманіття. Проте передумови до впровадження цього свята виникли набагато раніше. Так, у 1988 році згідно з Програмою з довкілля, ініційованою ООН, розпочала свою роботу команда експертів. Вони мали визначити, наскільки необхідним є прийняття Міжнародної конвенції з біологічного різноманіття. У результаті роботи цієї групи виявилось, що угода є надзвичайно потрібною та важливою. А згодом, у 1992 році на одній із Конференцій ООН була представлена відповідна угода. 

Далі Конвенція мала набрати необхідну кількість підписів та вступити у дію: вона була відкрита для підписання 5 червня 1992 і набула чинності 29 грудня 1993 року.

Тому спочатку цей день відзначали 29 грудня. Проте через деякий час дату визнали невдалою через те, що в ці дні у різних країнах святкують свята національного значення. 2000 рік ознаменувався призначенням нової дати для святкування Міжнародного дня біологічного різноманіття. Ним було обрано 22 травня, тому що саме в цей день остаточний текст Конвенції з біорізноманіття був представлений на одній із Конференцій ООН.

 

ОСОБЛИВОСТІ КОНВЕНЦІЇ ПРО БІОЛОГІЧНЕ РІЗНОМАНІТТЯ

 

Мова йде про особливий документ, який є нічим іншим, як особливою міжнародною угодою. В цій угоді підписанти, а саме представники 163-х країн, погоджуються будь-якими способами впроваджувати та підтримувати закони, спрямовані на збереження та розумне використання запасів біологічного різноманіття та використовувати його вигоди, спираючись на справедливості та рівноправ’ї. 

Конвенція складена таким чином, щоб представити можливість зберегти біорізноманіття на різних рівнях, а саме його види, генетику та екосистеми.

 

КОНВЕНЦІЯ ПРО БІОРІЗНОМАНІТТЯ В УКРАЇНІ

 

У листопаді 1994 року Конвенцію було ратифіковано ВР України. У зв’язку з цим, чинності набула ціла низка законів, які гарантували виконання різних угод, пов’язаних з регулюванням питань збереження та використання біорізноманіття нашої країни.

 

Також було створено Національну Комісію з питань збереження біологічного різноманіття, яка несла відповідальність за виконання відповідних законодавчих актів. А в 2010 році Міністерство охорони навколишнього природного середовища було реорганізоване в Міністерство екології та природних ресурсів України. Сьогодні цей орган зазнає подальших трансформацій, але зберігає свої функції щодо координації виконання міжнародних та національних законів та постанов, пов’язаних зі збереженням біологічного та ландшафтного різноманіття.

 

БІОЛОГІЧНЕ РІЗНОМАНІТТЯ НАШОЇ ПЛАНЕТИ

 

Важливість біорізноманіття нашої планети важко переоцінити. Воно є необхідним для життя кожної живої істоти та нормального функціонування різних систем нашої планети. Проте компоненти біологічного різноманіття використовуються людством настільки інтенсивно, що природні ресурси вичерпуються набагато швидше, ніж очікувалося, та безслідно зникають. У результаті, велика кількість видів та екосистем перебувають під загрозою повного зникнення із лиця Землі. 

 

ЩО НАЛЕЖИТЬ ДО БІОРІЗНОМАНІТТЯ ЗЕМЛІ?

 

Сам термін «біорізноманіття» означає комплекс всіх видів живих організмів. Сюди входять бактерії, гриби, рослини та тварини. До біологічного різноманіття нашої планети відносять близько 9 000 000 біологічних видів. Однак тільки 5-та частина з них описана людством. Водночас щогодини на нашій планеті зникає 2-3 види живих організмів, а це 20-30 000 щороку. У наслідок того, що кількість видів рослин та тварин зменшується, екосистеми Землі деградують та знищуються. Земельні угіддя перетворюються на пустелі, умови життя для різних видів суттєво погіршуються. 

Навіть найменший організм має надзвичайне значення для цілісності екосистеми та є невіддільною ланкою у ланцюжку живлення. І варто лише одному невеличкому елементу від’єднатися, щоб почали страждати інші складові екосистеми. Сьогодні більш ніж половина всіх екологічних систем використовуються нераціонально та зазнають деградації. Це призводить до втрати біорізноманіття та спричиняє жахливі наслідки.

 

ВИГОДИ, ЯКІ ДАЄ БІОЛОГІЧНЕ РІЗНОМАНІТТЯ

 

Живі організми формують величезне об’єднання екосистем, яке є джерелом природних послуг. Самі від них залежить підтримання життя на нашій планеті. Комплекс екосистем пропонує людині природні послуги, чи певні вигоди. Розглянемо їх детальніше:

 

  • Ліки, їжа, одяг тощо.
  • Природні послуги, які ми отримуємо внаслідок регуляції різноманітних природних явищ та процесів: очищення води, водопостачання, розкладання решток, регуляція клімату.
  • Важливі екологічні функції, що є основою для різних природних послуг.
  • Емоційні вигоди, які людина отримує від природи: відпочинок, запозичення досвіду тощо.

ЗАГРОЗИ БІОРІЗНОМАНІТТЮ З БОКУ ДІЯЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ

 

Як би парадоксально це не звучало, але саме людська діяльність, яка існує тільки завдяки природним послугам, є найбільшою для них загрозою. Нижче наведено основний перелік ризиків для біологічного різноманіття:

 

  • Зміна та повне знищення оселищ проживання. Великі площі земель перетворюють під сільськогосподарські угіддя, їх використовують для промисловості та побутового використання людиною. Також змінюються водні системи для розвитку гідроенергетики, створення систем іригації тощо.
  • Велика кількість видів тварин та рослин знаходиться під загрозою зникнення через надмірне використання людиною. Цілі популяції просто не встигають відновлюватися.
  • Забруднення. Оскільки людство використовує надмірну кількість пестицидів, інсектицидів, гербіцидів, а також сприяє постійному збільшенню викидів промислового та побутового характеру, екосистеми забруднюються та загрожують життю різних видів тваринного та рослинного світу.
  • Кліматичні зміни відбуваються через надмірний рівень парникових газів та загрожують нормальній життєдіяльності.

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БІОЛОГІЧНОГО РІЗНОМАНІТТЯ В ІСТОРІЇ

 

  • 1988

Розпочинає свою роботу команда експертів (згідно з Програмою з довкілля,що була ініційованою ООН),які мали визначити, наскільки необхідним є прийняття Міжнародної конвенції з біологічного різноманіття.

  • 1992

На Конференцій ООН була представлена Конвенція з біорізноманіття.

  • 1993 - зима

Конвенція набрала необхідну кількість підписів та набула чинності.

  • 1994 - листопад

Конвенцію було ратифіковано ВР України.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Це свято є важливим не тільки для кожної людини, але й для кожного мікроорганізму на нашій планеті. Адже дата 22 травня – це ще одна можливість зрозуміти, наскільки всі живі організми на Землі залежать одне від одного. Проте найбільша відповідальність покладається саме на людину, яка може координувати та раціонально використовувати вигоди від біологічного різноманіття, на надаючи йому шкоди.

 

Людина звикла бути тільки споживачем, проте останні десятки років історії нашої планети свідчать про те, що споживацький порядок існування призведе до незворотних результатів. Те, що починається зі зникнення одного виду рослин чи тварин, може призвести до масштабної катастрофи. Тому Міжнародний день біологічного різноманіття – це ще одна можливість замислитися над тим, що може зробити людина на різних рівнях: міжнародному, державному, родинному та особистому, аби зберегти біорізноманіття на нашій планеті.

 

Довідково:

 

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти про жаб: жаби - це амфібії, що населяють практично всі частини світу. Вони живуть всюди - в водоймах або болотах, на землі, навіть на глибині декількох метрів в твердому шарі глини, на деревах. Найбільший представник жаб’ячого світу – жаба - Голіаф (Conraua goliath). Ця гігантська жаба може важити більше трьох кілограмів, її довжина становить близько 90 см.

Найменші жаби, що живуть на Кубі, мають довжину тіла від 8,5 мм до 12 мм, одна з них цілком може поміститися на нігті вашого мізинця.

 

Біологічне різноманіття продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується нерозважливо, що веде до втрати біологічного різноманіття і тяжких наслідків, які в найближчі 50 років можуть погіршитися.

 

Всесвітній союз охорони природи виділяє сім основних факторів, що сприяють втраті біологічного різноманіття:

    • Втрата та фрагментація природного середовища;
    • Конкуренція з боку інвазивних видів;
    • Забруднення навколишнього середовища;
    • Глобальні кліматичні зміни;
    • Опустелювання;
    • Зростання населення і надмірне споживання;
    • Безрозсудне використання природних ресурсів.

Багато з цих факторів є результатом діяльності людей.

 

Фото – з  відкритих джерел

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=111

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-biolohichnoho-riznomanittia/?occurrence=2021-05-22

 

 

Переглядів: 257 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 07:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024