Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Травень » 23 » Міжнародний день по викоріненню акушерських нориць
21:45
Міжнародний день по викоріненню акушерських нориць

 

ТРАВМИ  ПІД  ЧАС  ПОЛОГІВ

 

 

 

 

 

 

23 травня кожного року відзначається важлива подія – Міжнародний день по викоріненню

акушерських нориць (свищів). Таку дату започаткувала Організація Об’єднаних Націй.

 

 

Акушерська нориця (фістула, свищ) – це серйозна, смертельно небезпечна пологова травма, котра полягає в утворенні дірок в родових шляхах. Майже в усіх випадках підлягає оперативному лікуванню.

 

Метою Дня по викоріненню акушерських нориць є підвищення обізнаності людства щодо цієї проблеми, залучення до пошуків шляхів вирішення (наприклад, забезпечення доступу до якісної медичної допомоги кожній жінці, фінансова доступність лікування свища, сприяння винищенню жахливих традиційних практик, розвиток системи охорони здоров’я в африканських, азійських та арабських країнах).

 

Акушерська фістула - одна з найбільш серйозних і трагічних травм, які можуть статися під час пологів.

 

Фістула (акушерський свищ) утворюється, головним чином, у жінок, що живуть в злиднях і в культурних умовах, де статус жінки, і її самооцінка можуть майже повністю залежати від її заміжжя і здатності мати дітей. Акушерська фістула існує досі, тому що системи охорони здоров’я деяких країн не в змозі забезпечити доступну та якісну охорону материнства, включаючи планування сім’ї, кваліфіковане породілля, основні види та всебічні екстрені види акушерської допомоги, а також доступне за вартістю лікування фістули.

 

Акушерська фістула виліковна - їй можна запобігти в значних масштабах наступним шляхом: відстрочка першої вагітності; припинення шкідливих видів традиційних практик; забезпечення своєчасного доступу до акушерської допомоги.

 

Щорічно від 50 000 до 100 000 жінок у світі захворюють акушерською фістулою - отвори, що утворюється в родових шляхах між родовим каналом і сечовим міхуром або прямою кишкою. Отримання акушерської фістули прямо пов’язане з однією з основних причин материнської смертності - ускладнених пологів.

 

Жінки, що мають акушерську фістулу, страждають від постійного нетримання, сорому, соціальної ізоляції і проблем зі здоров’ям, іноді це призводить до смерті. За оцінками ВООЗ, понад два мільйони молодих жінок в Азії і Африці на південь від Сахари живуть з акушерською фістулою без будь-якого лікування.

 

У 5% випадків народження живих дітей утворюється акушерська фістула, яка є причиною 8% всіх випадків смерті матерів. Це одна з чотирьох основних причин материнської смертності та захворювання. Пацієнтам з неускладненою фістулою можна робити просту хірургічну операцію з усунення отвору в їх сечовому міхурі або прямій кишці. Завдяки такому лікуванню можна вилікувати до 90% пацієнтів з акушерської фістули.

 

Міжнародна кампанія протидії цій хворобі, розпочата UNFPA і партнерами в 2003 році. Тепер представлена в 50 країнах Африки, Азії та арабського регіону.

 

У своїй резолюції A/RES/67/147 Генеральна Асамблея ООН закликає міжнародну спільноту відзначати 23 травня, як Міжнародний день по викоріненню акушерських свищів і надалі щорічно використовувати цю подію для значного підвищення рівня інформованості та активізації дій по припиненню акушерських свищів.

 

Довідково:

 

 

 

 

 

 

  • Більш ніж 2 мільйони жінок Африки й Азії мають фістулу та не лікують її. Близько 8% смертей при пологах викликані саме акушерською норицею.

 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=777

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-po-vykorinenniu-akusherskykh-svyshchiv/?occurrence=2021-05-23

 

 

Переглядів: 278 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 13:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024