Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Червень » 1 » Сьогодні - Міжнародний день захисту дітей
21:49
Сьогодні - Міжнародний день захисту дітей

ДІТИ – НАШІ КВІТИ

 

 

 

 

 

Щорічно 1 червня людство відзначає Міжнародний день захисту дітей. Ця важлива подія закликає всіх дорослих до зусиль по забезпеченню дітям гідних умов життя, освіти й відпочинку, а також надійного захисту від насилля та експлуатації.

 

ЩО ЦЕ ЗА ДЕНЬ?

 

Діти — це найдорожче диво, яке наповнює життя дорослих радістю й теплом. Природно, коли дитину оточують любов’ю, увагою й піклуванням, і якщо в дорослому житті ми інколи мріємо повернутися у своє дитинство — значить, воно було щасливим і безтурботним, яким і має бути для кожної дитини на планеті.  Але, на жаль, чимало малечі все ще продовжують страждати від злиднів, воєн та жорстокого поводження. 

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Здавалося б, ставлення до дітей в усьому світі схоже — більшість людей сприймають малечу як об’єкт любові й піклування, зразок духовної чистоти та майбутніх продовжувачів роду. Завдяки природному інстинкту дорослі члени суспільства оберігають своїх нащадків, навчають їх та готують до самостійного життя — зрештою, це забезпечує людству безперервність поколінь. 

ДАВНІ ЦИВІЛІЗАЦІЇ

Але дітей не завжди сприймали як повноправних членів соціуму — часто вони потерпали від зневажливого та утилітарного ставлення. Приміром, в кодексі Хаммурапі, написаному в XVIII столітті до нашої ери, здоров’я і благополуччя дітей ставилися вище за майнові права, а викрадачі дітей заслуговували на смертну кару. З іншого боку, дитяча непокора надто суворо каралася — якщо дитина вдарила батька, їй належало відтяти руку, а прийомним дітям, які посміли назвати своїх батьків нерідними, відрізали язика. 

Підхід давніх цивілізацій до малечі взагалі базувався на абсолютному батьківському праві влади над дитиною. В Римській державі до IV століття батько міг вирішувати, жити його дитині чи померти, а небажану дитину могли покинути будь-де в людному місці або продати в рабство. Такі жорстокі звичаї тривали, доки імператор Риму Костянтин Великий запровадив реформу, яка відняла право в батьків вбивати дітей — це стало карним злочином, а відмовитися від дитини стало можливим тільки в тому разі, коли вона мала вроджені вади. 

XVIII СТ – XIX СТ

Здавалося б, з розвитком людського суспільства мали з’являтися дієві й справедливі закони щодо захисту неповнолітніх, проте ще зовсім недавно за історичними мірками — в XVIII – XIX століттях дітей нещадно експлуатували на фабриках, заводах і шахтах. Нікого не дивували маленькі робітники, які починали трудову діяльність з 6 років, при цьому робочий день тривав від 12 до 18 годин.  Жорстокість та насилля по відношенню до дітей майже не регулювалося на законодавчому рівні аж до XIX століття. 

Свідченням цього є випадок, який у 1874 році опинився  в центрі уваги в США  — жорстокість з боку прийомних батьків до малолітньої Мері, яка потерпала від фізичного насилля та голоду. Поліція в цій справі не мала впливу, так як закону про захист дітей не було. Цікаво, що закон про захист домашніх тварин вже існував, і саме очільник Американського товариства проти жорстокого поводження з тваринами Генрі Берг в 1875 році заснував Нью-Йоркське товариство проти жорстокого поводження з дітьми. Це товариство стало першою в світі організацією, яка займалася виключно захистом дітей.

КОМІТЕТ ДИТЯЧОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ

Руйнівні результати Першої світової війни по відношенню до життя цивільного населення, в тому числі й дітей, сприяли тому, що в 1919 році Ліга Націй створила Комітет дитячого благополуччя. Центром його уваги були проблеми дитячої безпритульності, торгівлі дітьми, трудової й сексуальної експлуатації. Головну роль у встановленні соціальних стандартів на той період мали міжнародні організації, серед яких найвідомішим був Міжнародний союз порятунку дітей. Саме ним у 1923 році було розроблено правовий документ з основними умовами, яких мало дотримуватися суспільство для забезпечення дітям кращого життя. Лігою Націй було затверджено цей документ як Декларацію прав дитини у 1924 році. 

В 1946 році новостворена ООН з метою допомоги дітям заснувала Дитячий фонд ЮНІСЕФ, а 1948 рік ознаменувався прийняттям Декларації прав людини, де згадано й про неповнолітніх, зокрема, встановлено рівність всіх дітей незалежно від обставин їхнього народження, а також право дітей на освіту. 

Проте з роками стало зрозуміло, що існуючі закони з прав людини не в змозі повною мірою забезпечити соціальний захист дітей. Тому в 1959 році ООН було прийнято Декларацію прав дитини, основний посил якої полягає в тому, що людство зобов’язане віддавати дітям все найкраще. 

КОНВЕНЦІЯ З ПРАВ ДИТИНИ

З кінця 1970-х років з ініціативи Польщі комісією ООН з прав людини було розпочато розробку спеціальної Конвенції з прав дитини. Через 10 років роботи над Конвенцією  20 листопада 1989 року її було прийнято. Цей документ враховує всі аспекти, пов’язані з життям дітей та їхнім місцем в суспільстві. Приєдналися до  Конвенції з прав дитини 190 держав — це більше, ніж кількість членів будь-якого іншого договору щодо прав людини.  

Ідея Дня захисту дітей як свята з’явилася в 1925 році, на першій Всесвітній конференції з благополуччя дітей. Конкретної дати святкування встановлено не було, тому кожна країна вибрала для цієї події той день, який найбільше співпадав з національними традиціями. Проте до офіційної появи Міжнародного дня захисту дітей пройшло майже чверть століття — в 1949 році Міжнародною демократичною федерацією жінок було прийнято рішення про заснування цього свята і встановлено 1 червня датою щорічного святкування.

ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ В ІСТОРІЇ

  • 1924

Лігою Націй прийнято Декларацію прав дитини — перший в історії документ міжнародного рівня в області дитячих прав і безпеки.

  • 1950

В 51 державі пройшли заходи, присвячені першому в історії Міжнародному дню захисту дітей.

  • 1989

Генасамблеєю ООН прийнято Конвенцію про права дитини.

  • 1992

Незалежна Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини.

  • 1994

В нашій державі створено громадську організацію «Всеукраїнський комітет захисту дітей».

  • 1998

Українці вперше святкували День захисту дітей.

ТИРОВІ ПИТАННЯ  ПРО ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

Яка країна першою впровадила в себе святкування на честь дітей?

Першою країною, яка запровадила це національне свято, стала Туреччина. В 1920 році там вперше офіційно проголосили День захисту дітей і стали відзначати його 23 квітня. 

Чи є інші свята світового рівня, ідентичні за своєю ідеєю з Міжнародним днем захисту дітей?

Так, існує ще Всесвітній день дитини  з щорічною датою 20 листопада, який заснувала ООН в 1954 році. Попри те, що ряд країн святкують міжнародний, а інші — всесвітній день, обидві події мають схожу ідею — захист підростаючого покоління та покращення його життя.

Кому належить ідея встановлення Дня захисту дітей в Україні?

Національне свято в нашій країні співпадає з міжнародним, а ініціативу щодо його заснування було представлено громадськими організаціями, зокрема, фондом «Україна — дітям» та Всеукраїнським комітетом захисту дітей. Цю ініціативу підтримало вітчизняне Міністерство в справах сім’ї та молоді.

Чи є статистика про те, скільки неповнолітніх у світі потребують захисту?

За даними міжнародної організації Save The Children, близько мільярда дітей на планеті щоденно страждають від фізичного, сексуального чи емоційного насилля, а також від безпритульності. 85 мільйонів дітей змушені працювати, 12 мільйонів дівчат щороку видають заміж до досягнення ними 18 років, а кожна шоста дитина живе в зоні збройного конфлікту.

В яких країнах права дітей захищені найкраще, а в яких ситуація щодо цього найгірша?

Згідно з рейтингом  Save The Children, найщасливіше дитинство мають юні громадяни Сингапуру, Словенії та Ірландії. Останні місця в рейтингу займають африканські країни — Чад, Центральноафриканська республіка та Нігер. Україна займає 52 місце в переліку з 186 країн.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ?

 

 

 

 

 

В цей день в Україні проводяться святкові концерти, дитячі вистави, конкурси малюнків, танців, спортивні змагання та інші розважальні заходи, які варто відвідати разом з дітьми.

Крім того, свято Міжнародного дня захисту дітей та Дня захисту дітей в Україні традиційно є приводом для збору благодійних коштів, до якого може долучитися кожен небайдужий громадянин. Ці кошти призначаються для кращого матеріального забезпечення дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей, із сиротинців, а також для тих діток, які потребують складного й дорогого лікування.

Цього дня необхідно задуматися й про захист власної дитини, адже в сучасному світі для дітей є чимало загроз. Ми можемо захистити своїх малюків, навчивши їх базових принципів — від правил дорожнього руху та пожежної безпеки до правил поводження з незнайомими людьми в реальному житті та в мережі Інтернет. Звісно, говорити про це з дітьми слід не тільки 1 червня, адже вони схильні інколи забувати батьківські настанови, тому такі бесіди слід періодично повторювати.

Взагалі День захисту дітей варто присвятити малюкам — провести з ними якомога більше часу, разом прогулятися, почитати цікаву книжку. Чудовим рішенням буде здійснити в цей день маленьку дитячу мрію — наприклад, сходити разом в зоопарк чи подарувати давно бажану іграшку.

Доречним буде переглянути один з фільмів, головними героями якого є діти — таких існує чимало, і можна вибрати кіноісторію на свій смак. Також можна влаштувати своїм дітям та їхнім друзям веселу вечірку з солодощами, іграми й конкурсами. 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? 

В повсякденному житті ми часто забуваємо про проблеми, з якими стикаються в сучасному світі мільйони дітлахів. Міжнародний день захисту дітей змушує звернути увагу на той факт, що далеко не всі з них мають доступ до медицини, освіти та взагалі до можливостей, які ми звикли вважати цілком природними.

Також ця подія спонукає людей задуматися про те, наскільки щасливими зростають їхні діти. На жаль, ще не всі дорослі усвідомлюють, що крім матеріальних потреб, у дітей є базові емоційні потреби, такі як емоційний зв’язок з батьками, відчуття безпеки, свобода у вираженні своїх думок і почуттів, можливість проводити час в іграх та веселощах.  Крім того, люблячі батьки мають навчити дитину самоконтролю й самодисципліні, які будуть сприяти здоровому сприйняттю можливих обмежень реального світу.

В нашій країні питання захисту дітей стоїть досить гостро, особливо зважаючи на те, що певна кількість українських дітей проживає поблизу зони військового конфлікту на сході країни — ці діти є свідками пострілів, вибухів і руйнувань, що не може не позначатися на їхньому психологічному та фізичному стані. Крім того, актуальними в нашому суспільстві залишаються випадки домашнього насильства, булінг в дитячих колективах, підліткова вагітність, сирітство при живих батьках та інші проблеми, з якими щодня стикаються юні українці.  День захисту дітей надзвичайно важливий, тому що змушує нас не залишатися байдужими й намагатися зробити все для того, щоб діти в Україні були під надійним захистом і зберегли найкращі спогади про дитячі роки на все життя.

 

ДЕНЬ ЗАХИСТУ ДІТЕЙ І ЧЕРВОНИЙ ХРЕСТ

 

 

 

 

 

 

Міжнародний день захисту дітей нагадує нам, дорослим, про необхідність захищати права, життя та здоров’я дітей в усьому світі.

Червоний Хрест України піклується та дбає про дітей:

-підтримує родини з уразливих категорій;

-забезпечує психосоціальну підтримку;

-допомагає дитячим установам опіки та охорони здоров’я;

-здійснює просвітницьку діяльність, в тому числі в навчальних закладах;

-навчає дітей основам першої допомоги тощо.

Наші волонтери і співробітники:

-проводять спортивні, розвиваючі або творчі заняття для діток з інвалідністю, маленьких пацієнтів лікарень, дітей із сімей переміщених осіб, військовослужбовців або тих, хто живе біля лінії розмежування конфлікту на сході України,

-надають гуманітарну підтримку дитячим будинкам та допомогу для мам з дітьми у місцях несвободи,

-проводять інформаційні зустрічі щодо здорового способу життя та багато інших добрих справ!

Червоний Хрест України дбає про те, щоб кожна дитина почувалася щасливою, раділа і посміхалася завдяки регулярній підтримці родин із категорій вразливості.

Підтримати діяльність Українського Червоного Хреста можна тут - https://redcross.org.ua/donate/

 

 

Фото – з відкритих джерел

Із сайтів ТЧХУ та порталу daytoday

https://www.facebook.com/RedCrossUkraine/photos/a.539438762759270/3307161409320311

 

 

 

Переглядів: 274 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 11:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024