Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Червень » 8 » МінАПК: дві третини території України знаходяться в зоні ризикованого землеробства
21:26
МінАПК: дві третини території України знаходяться в зоні ризикованого землеробства

 

ПРОБЛЕМИ ЗЕМЛЕРОБСТВА - ЗАГРОЗЛИВІ

 

 

 

 

 

 

 

Південь України стає невідповідним для сільського господарства. Уряд має намір

провести консервацію деградованих сільгоспземель для їх подальшого відновлення.

 

 

 

 

Дві третини території України фактично розташовані в зоні ризикованого землеробства, причому південь країни з кожним роком стає все більш невідповідним для сільського господарства.

 

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Екологія", повідомляє прес-служба Міністерства.

 

"Або ми переоснащуємося і відповідаємо сучасним викликам екологічних загроз, або сільське господарство України втрачатиме свої лідерські позиції. Сьогодні 2/3 нашої території фактично розташовані в зоні ризикованого землеробства. Критичними точками протягом останніх років для нас є липень і серпень. Минулого року в деяких областях протягом чотирьох календарних місяців взагалі не було опадів", - сказав він.

 

Міністр підкреслив, що південь України з кожним роком стає все більш ризикованою зоною землеробства. Крім того, він констатував значну деградацію земель: передовсім йдеться про водну ерозію.

 

"Сьогодні понад 6 млн га земель сільськогосподарського призначення потребують консервації. Якщо ми не відпрацюємо механізм, ми втратимо велику кількість родючих земель. У законі 2194 він прописаний, і в найближчі три місяці Кабінет міністрів України ухвалить відповідну постанову. Відбуватиметься консервація землі на основі аналізу грунтів, супутникового моніторингу. Вся інформація буде відображатися в нашому геопорталі відкритих даних", - сказав Лещенко.

 

Міністр зазначив, що у боротьбі з глобальними кліматичними змінами Мінагрополітики реагує такими інструментами: точне і дбайливе землеробство - для підвищення врожайності і оптимізації використання ресурсів, їх економії; виведення з обороту деградованих земель шляхом їх консервації для відновлення виснажених грунтів шляхом залужнення, посадки лісів або ренатуралізації; відновлення зрошувальних систем з метою збереження і раціонального використання запасів вологи в грунтах.

 

Крім того, за словами Лещенка, аграріям потрібно відходити від класичної технології оранки і переходити на енергозберігаючі технології, які передбачають мінімальне проходження полем, концентрацію мікроорганізмів у грунті, зменшення витрат пального і хімічних препаратів.

 

"Аграрії, які не перебудовуються під сучасні технології обробки, стають неконкурентними", - підкреслив він.

 

Як повідомляв УНІАН, раніше Кабінет міністрів створив Державне агентство меліорації і рибного господарства. Відомству для потреб зрошення передадуть Північно-Кримський канал, який раніше використовувався для поставок води до Криму.

 

Міністерство аграрної політики і продовольства України за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку запускає пілотний проект зі зрошення сільськогосподарських земель на півдні країни.

 

Фото - УНІАН

За джерелом:

https://www.unian.ua/economics/agro/minapk-dvi-tretini-teritoriji-ukrajini-znahodyatsya-v-zoni-rizikovanogo-zemlerobstva-novini-11445856.html

 

 

Переглядів: 303 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 12:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024