Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Червень » 14 » Сьогодні - Всесвітній день донора крові
11:22
Сьогодні - Всесвітній день донора крові

БУТИ  ДОНОРОМ  КРОВІ – ПОЧЕСНО!

 

 

 

 

 

 

14 червня планета відзначає важливу подію – Всесвітній день донора крові.

Таке свято заснувала Організація Об’єднаних Націй 23 травня 2005 року.

 

 

Цей День обрано, відповідно до дати народження австрійського лікаря, лауреата Нобелівської премії – Карла Ландштейнера, котрий народився 14 червня 1868 року.

 

Як відомо, один донор спроможний врятувати життя трьох людей. Правильний забір та застосування донорської крові є цілком безпечним та не складним.

 

Всесвітній день донора крові має за мету: вшанування добровольців, котрі безоплатно здають власну кров, розвиток програм донорства, залучення суспільства до добровільного донорства, підвищення поінформованості людства щодо важливості регулярної безоплатної здачі крові.

 

Типова вага крові в нашому організмі становить 8% від ваги тіла, а 5% її запасів знаходиться безпосередньо в серці. Від 15 до 20% крові надходять в центральну нервову систему і мозок, 22% - в нирки.

 

В Японії вже традиційно групу крові відносять до індикаторів особистості. Традиція настільки вкорінилася, що в японській версії Facebook при реєстрації профілю зазвичай вимагають вказати свою групу крові.

 

Напевно, кожен замислювався чому поріз папером настільки болючий. Це відбувається тому, що в поверхневі порізи не виступає досить крові, щоб захистити пошкоджені нерви.

 

У травні 2005 р., в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар Карла Ландштейнер, котрий відкрив групи крові людини.

 

Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі і буде координуватися Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

 

 

 

 

 

 

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються, де проживає більшість світового населення.

 

Вже стало традицією, що до 14 червня організовуються просвітницькі заходи для населення та Дні донора.

 

Та донорство крові – це не тільки допомога трьом пацієнтам, але й велика користь для здоров’я. Зокрема, донорам регулярно (і безоплатно) проводять лабораторне дослідження крові: визначають рівень гемоглобіну та еритроцитів, наявні антитіла до ВІЛ-інфекції, гепатиту B та C, сифілісу.

 

Долучайтеся до дружньої, здорової команди донорів крові!

 

 

 

 

 

Колаж – ТЧХУ/Facebook

Фото – ілюстративне

За джерелами:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-donora-krovi/

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=138

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 279 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 02:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024