Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Червень » 14 » Міжнародний день блогера
20:02
Міжнародний день блогера

СВЯТО САМОДІЯЛЬНИХ "ЛІТОПИСЦІВ" СЬОГОДЕННЯ

 

 

 

 

 

Якщо вважати блогерство (ведення особистого щоденника в Інтернеті) –

професією, то Міжнародний день блогера можна назвати професійним святом.

 

 

ЩО ЦЕ ЗА ДЕНЬ?

 

Міжнародний день блогера, також відомий як InWeDay, відзначається 14 червня щороку. Це неофіційне свято було створене для того, щоб об’єднати блогерів з усього світу та пропагувати ведення блогу як способу самовираження та діалогу з людьми з різних країн та континентів.

Блогом називають інтернет-щоденник, на якому регулярно публікуються нові дописи з текстом та медіаконтентом. Першим блогером вважається Тім Бернес - Лі, який також створив Інтернет.

Бернес - Лі публікував дописи на своїй інтернет-сторінці, починаючи з 1992 року. Дещо згодом, у 1999 році почала функціонувати онлайн - платформа Blogger для створення та ведення онлайн-щоденників. Сервіс був безкоштовним та дозволяв стати блогером будь-кому без знань у сфері програмування.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БЛОГЕРА?

У 2004 блогери, тобто ті люди, які вели особисті онлайн-щоденники, вирішили об’єднатися навколо свого свята, яке назвали Міжнародним днем блогера. Рішення підтвердили понад 500 прихильників блогерства з понад 40 країн світу. 

Перше святкування відбулося у 2004 році. Тоді блогери з різних куточків світу у своїх особистих щоденниках зробили записи про запровадження Міжнародного дня блогера. Традиція робити пости на тему цього свята збереглася і до сьогодні. Так автори онлайн-щоденників повідомляють про солідарність між блогерами.

РОЗВИТОК БЛОГІНГУ У СВІТІ

Ще недавно ведення свого інтернет-щоденника було завданням не з легких. Сьогодні блог – це не просто збірник інформації про себе, це засіб для просування імені, бренду, товару чи послуг. Популярні блоги приносять своїм успішним авторам чималі заробітки. Немало заробляють відеоблогери, що ведуть свої щоденники на відеохостингу YouTube. Найбільший річний заробіток одного з блогерів - одинаків перевищив 5 мільйонів доларів.

Сучасні блоги – це не просто маленькі особисті щоденники, а величезні інтернет - видання, які складають неабияку конкуренцію традиційним засобам масової інформації.

ЗВІДКИ ПІШЛА НАЗВА «БЛОГЕР»?

У словнику американської компанії Merriam-Webster слово «блог» визначається наступним чином: «Це сайт, на якому автор виражає свої погляди, розповідає про свою діяльність та ділиться своїм досвідом». А в 2004 році цей термін було визнано словом року.

Зазвичай блог ще називають інтернет-сторінкою, онлайн-щоденником, веб-блогом тощо. Проте саме слово «блог» швидко прижилося у словнику інтернет-користувачів. Однак термін все ще переживає свою еволюцію. Сучасні блогери можуть використовувати для ведення своїх інтернет-щоденників різні платформи. Блог може мати текстовий, фото- та відео- формати. Тому загального формату та правил щодо того, яким має бути сучасний блог не існує.

Всі, хто цікавиться блогінгом, не раз зустрічали на просторах Інтернету такий термін, як «блогосфера». Це слово вперше було вжито у вересні 1999 році відомим американським публіцистом Бредом Грехемом. Цікаво що він сказав це слово задля жарту, проте з часом воно стало терміном, який донині часто використовується для визначення явища ведення блогів як такого. 

ПЕРШІ БЛОГИ У БЛОГОСФЕРІ

Точної дати, коли блогінг став загальновідомим явищем, фактично не існує. Проте можна прослідкувати його розвиток, а він припадає на першу половину дев’яностих років. Сьогодні ви вже не знайдете інтернет-щоденника, що був започаткований тоді, оскільки рейтинг блогів сильно змінився, а хоч якісь архіви відсутні. 

Перші блогери – це ті люди, які відразу зрозуміли, що за інтернетом – майбутнє. Саме такою людиною був Джастін Холл, який у 1994 році створив свій нехитрий щоденник, присвячений темі html-верстки. Саме цю людину у York Times називають батьком-засновником особистих інтернет-щоденників. Згодом, з’явилося ще одне визначення блогу – «веб-журнал». Саме так свій щоденник назвав автор ресурсу Robot Wisdom.

НА ПІКУ РОЗВИТКУ

На початку 2000-х років у всесвітній павутині почало з’являтися все більше блогів, а також спеціальних платформ для їх створення. Першими сервісами, на яких можна було розміщати свої особисті інтернет-журнали стали започатковані у 1999 р. Blogger.com та LiveJournal (Живий журнал). Завдяки цим платформам популярність блогінга почала різко зростати.

1999-й рік також ознаменувався створенням першої публікації з відео контентом, а через 4 роки з’явився ще один термін – «влог», який означав «відео блог». Відеоблоги відразу завоювали шалену популярність, яка підтримується і сьогодні.

В серпні 2002 року з’явився Google AdSense – сервіс, що дозволяв рекламувати товари та послуги на тематичних блогах. Відомі компанії почали рекламувати у блогах свої продукти, дуже часто проводилися текстові та відео огляди товарів. Завдяки контекстній рекламі, яку пропонував сервіс Google AdSense, автори могли монетизувати свої блоги. Таким чином, просте ведення щоденнику пропонувало хороші заробітки.

ВЕДЕННЯ БЛОГУ СЬОГОДНІ

В 2003 році почали працювати нові сервіси для ведення блогів, найпопулярнішим з яких вважається WordPress. Кількість блогерів та запущених ними вебжурналів зростала щодня. Особливу популярність здобули політичні блоги, а самих авторів онлайн-видань почали називати не інакше як кібержурналістами. 

У серпні 2003 року була започаткована блогінг платформа у вигляді соціальної мережі Myspace. Також на сайті можна було слухати відомі аудіо записи. Myspace зберігала високі показники популярності до 2008 року, який ознаменувався піком розвитку Фейсбуку. На сьогодні, Myspace посідає 2000 місце за популярністю у світі.

Поступово межі між засобами масової інформації та блогосферою почали стиратися, блогери стали представниками ЗМІ, оскільки їхні огляди отримували масові перегляди з боку інтернет-спільноти.

Сьогодні сфера блогінгу продовжує розвиватися, а Міжнародний день блогера буде актуальним до того часу, поки буде існувати Інтернет.

НАЙПОПУЛЯРНІШІ БЛОГЕРИ

Відомі блогери, дописи яких читають сотні тисяч користувачів інтернету, є публічними людьми. Ними цікавляться, їх фотографують,  а фото розміщують на обкладинках популярних видань. Блогерство – не тільки цікаве та популярне заняття, воно приносить хороші заробітки. Ми приводимо інформацію про найпопулярніших та найвпливовіших блогерів світу.

Сет Годін – веде бізнес-щоденник, присвячений маркетингу та сучасних технологій, з-під його пера вийшли світові бестселери на ці теми.

Пол Стейнс (Гвідо Фокс) – автор блогу на політичні теми, його публікації мають неабияку популярність серед звичайних користувачів  Інтернету та читачів його блогу, що підтверджується величезною кількістю коментарів.

Брайан Лобіг – американський блогер – тренер з бізнесу, який публікує актуальні поради щодо успішного ведення онлайн-бізнесу. 

Едісон Тен – присвятив свій блог опису нових моделей гаджетів. Про популярність його дописів якнайкраще свідчить прибуток блогера, а він немалий – 80 000 американських доларів щомісяця. 

Джина Трапані – авторка блогу про лайфхаки – Lifehacker.com. Вона ділиться корисними побутовими порадами.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БЛОГЕРА В ІСТОРІЇ

  • 1999

Почала функціонувати онлайн-платформа Blogger для створення та ведення онлайн-щоденників.

  • 2003

Створені нові сервіси для ведення блогів, найпопулярнішим з них вважається WordPress.

  • 2003 - серпень

Започаткована блогінг платформа у вигляді соціальної мережі Myspace.

  • 2004

Започатковано Міжнародний день блогера.

  • 2008

Пік розвитку Фейсбуку

ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БЛОГЕРА?

Окрім дописів в своїх щоденниках про свято, що є обов’язковим для кожного блогера, автори онлайн - щоденників організовують живі зустрічі, на яких ведуть дискусії та розмови з колегами, однодумцями тощо.

Відзначають це свято і українські блогери, вони збираються оффлайн, обговорюють актуальні теми, діляться досвідом. У 2021 році буде відзначатися 14-та річниця свята.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-blohera/

 

Переглядів: 312 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 16:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024