Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Червень » 15 » День захисту літніх людей
11:23
День захисту літніх людей

 

ЖИТТЯ ПРОЖИТИ, НЕ ПОЛЕ ПЕРЕЙТИ

 

 

 

 

 

 

15-го червня, за рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19.12.2011 р., відзначається Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей. Ми скорочуємо офіційну назву і називаємо цю подію – Днем захисту літніх людей.

 

ЩО ЦЕ ЗА ПОДІЯ?

 

Всесвітній день розповсюдження інформації про зловживання відносно літніх людей – саме так розгорнуто називається щорічна подія, що відзначається світовою спільнотою 15 червня, починаючи з 2011 року.

 

Хоча представники нашого суспільства, що досягнули похилого віку, дискримінуються за віковою ознакою, проте саме їм ми зобов’язані своїм існуванням, добробутом та безтурботним життям.

 

Так, у них вже не ті ментальні та фізичні здібності, якими володіють люди у розквіті сил. Проте, на відміну від останніх, вони накопичили величезний життєвий та професійний досвід, без якого важко уявити собі успішний розвиток у будь-якій сфері людської діяльності.

 

Коротка назва свята, покликаного привернути увагу на важливість літніх людей у нашому суспільстві, звучить наступним чином: «День захисту людей похилого віку». У 2021 році відбудеться 10-річний ювілей свята, який ми  відзначаємо сьогодні, 15 червня.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ЗАХИСТУ ЛІТНІХ ЛЮДЕЙ?

 

День захисту людей похилого віку було впроваджено 19.12.2011 на пленарному засіданні Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй (резолюція №66/127) . З цією метою було створено спеціальну Резолюцію, у якій зазначається, що до середини 21 століття кількість людей похилого віку на нашій планеті наблизиться до 20%. За розрахунками фахівців найвищими ці показники будуть у країнах, що розвиваються. 

 

Мета впровадження цього свята – боротьба із дискримінацією та несправедливістю у відношенні до літніх людей, а також намагання звернути увагу на той факт, що літні люди є не тільки потрібною, а надзвичайно важливою часткою нашого суспільства.

 

СТАТИСТИЧНІ ДАНІ

 

Всесвітня організація Охорони здоров’я пропонує спеціально розроблену класифікацію похилих людей. Так, представників суспільства у віці 60-74 роки називають літніми, 75-89 – старими, а люди, вік яких перескочив позначку 90 років вважаються довгожителями. 

 

У суспільстві до категорії літніх відносять тих, що вийшли на пенсію. Проте це дуже загальна ознака, оскільки чоловіки виходять на пенсію пізніше, аніж жінки. До того ж межі пенсійного віку у різних країнах сильно відрізняються. 

 

За останні роки в Україні частка громадян пенсійного віку значно зросла, те саме стосується більшості розвинених країн та країн, що розвивається. В нашій державі, наприклад, налічується понад 11 000 000 людей пенсійного віку.

 

Статистичні дані також свідчать про те, що кожна 6-та людина похилого віку зазнає поганого поводження з боку рідних, близьких, сусідів чи сторонніх людей. Сучасні обмеження: ізоляція, зменшення медичних послуг значно посилюють ці негативні ситуації.

 

ЗАХИСТ ПРАВ ЛІТНІХ ЛЮДЕЙ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19

 

Сьогодні немає жодної людини, якої б тим чи іншим чином не торкнулися незгоди, пов’язані з пандемією коронавірусу. Проте найбільше постраждала категорія літніх людей. По-перше, саме вони належать до найбільшої групи ризику. Найгіршою є ситуація для людей, вік яких вже перетнув межу у 80 років. Смертність серед представників цієї групи у 6 разів перевищує середні показники.

 

Як відомо, у зв’язку з коронавірусом, скоротилися обсяги лікування захворювань, не пов’язаних з коронавірусною інфекцією, а також відкладаються планові операції, що завдає найбільшого удару по найвразливіших верствах населення нашої планети.

 

Супутні труднощі, пов’язані з пандемією також здебільшого торкаються людей похилого віку. Окрім загрози стосовно їхнього життя та безпеки, вони зазнають соціальних принижень, позбавляються необхідної медичної допомоги, можливості вільного пересування, гідної роботи та субсидійних виплат.

 

Представники суспільства похилого віку є такими ж цінними для кожного з нас, а також для загального розвитку нашої планети, як і молоді люди. У зв’язку з цим, можновладці та активні представники громадськості мають розробити більш комфортні умови для проживання людей похилого віку. Тому, впроваджуючи ефективні заходи в боротьбі з коронавірусною хворобою слід брати до уваги здоров’я, потреби та гідність літніх громадян, не порушуючи права людини.

 

ТИПОВІ ПРИВІТАННЯ НА ДЕНЬ ЗАХИСТУ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ

 

«З найщирішими привітаннями на День захисту людей похилого віку звертається колектив нашої громади до найосвіченіших представників нашого суспільства. Сьогодні ми маємо нагоду виявити свою любов та повагу до тих, хто доклали чималих зусиль, щоб ми та наші діти сьогодні жили в злагоді та достатку. Ми бажаємо, щоб вони поряд зі своєю глибокою мудрістю та сивими скронями і надалі почували себе молодими душею».


«Любі наші татусі, матусі, дідусі та бабусі, ми безмежно вдячні вам за вашу самозречену працю на благо нашої Вітчизни та нашого міста (села). Ваше життя завжди для нас буде взірцем моральних цінностей та справедливості. Ви завжди берегли та продовжуєте зберігати наші національні традиції, моральні цінності та глибокі знання на благо своїх дітей, внуків та правнуків».


«Сьогодні ваш день, День захисту людей похилого віку! Проте ви молоді душею і можете передати свої знання та безмежний досвід молодому поколінню. Ваш приклад виховує у ваших наступників терпіння, мужність, бадьорість духа, любов до праці, відданість Батьківщині. Наш найбільший обов’язок – оточити вас щирою любов’ю, добротою та турботою. Ми зробимо все для того, щоб ви ніколи не відчували себе покинутими».

 

Зазначимо, що те як суспільство ставиться до своїх людей похилого віку, безпосередньо впливає на стабільність і процвітання всього соціуму. Шанобливе і соціально відповідальне ставлення до стареньких - запорука і гарантія благополуччя для тих, хто так чи інакше стане на їх місце в наступних роках. Не будемо про це забувати. Адже в народі недаремно кажуть: «Життя прожити, не поле перейти».

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=641

https://daytoday.com.ua/podiya/den-zakhystu-liudey-pokhyloho-viku-vsesvitniy-den-rozpovsiudzhennia-informatsii-pro-zlovzhyvannia-vidnosno-litnikh-liudey/

 

Переглядів: 277 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 21:49
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024