Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Червень » 17 » Всесвітній день сміттяра
21:44
Всесвітній день сміттяра

УТИЛІЗАЦІЯ  ВІДХОДІВ  – АКТУАЛЬНІШАЄ

 

 

 

 

 

 

Для великих міст у світі , а також  й в Україні,  утилізація відходів набирає все більшої ваги. Особливо це відчутно у Львові,

де сміттєпереробний завод – лише на папері, а сміття розвозять по інших областях, бо своє сміттєзвалище переповнене і закрите.

 

ЩО ЦЕ ЗА ДЕНЬ?

 

17 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день сміттяра. Це професійне свято може здаватися не важливим, оскільки професія сміттяра не цінується у світі. Тому мета цієї дати привернути увагу громадськості до величезних зусиль жінок та чоловіків, які підтримують наші міста та села в чистоті.

До сміттярів можна віднести фахівців, які збирають сміття, вторинну сировину та викиди з наших будинків та кварталів. Незалежно від того, чи є вони фахівцями з питань санітарії чи поводження з відходами, ми цінуємо їхню ретельну та невпинну працю.

Поводження з відходами виходить далеко за межі звичайного збору сміття. Очищення наших домівок, кварталів та цілих міст від сміття пов’язане з різноманітними послугами та програмами, що призначені для захисту нашого довкілля від забруднення та задля зменшення впливу сміття на навколишнє середовище. Це свято також відзначають провідні експерти у галузі, які працюють у галузі утилізації та переробки відходів, та роблять  надзвичайний вклад у розвиток нашої планети.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СМІТТЯРА?

 

Ініціатором впровадження Всесвітнього дня сміттяра є Джон Д.Арвуд – власник спеціалізованої компанії з переробки відходів. Він розпочав свій бізнес у 1997 році, а потім почав поширювати інформацію про свою діяльність в інтернеті. 

Арвуд турбується про кожну людину у суспільстві. За кілька років існування своєї фірми він зрозумів, що світ не цінує професію людей, які займаються утилізацією відходів. Це надихнуло його у 2011 році створити та повністю профінансувати перший День сміттяра. Для Арвуда дуже важливо, щоб суспільство визнало невтомну працю тих людей, що присвячують свої дні очищенню навколишнього середовища від сміття. 

Це свято нерідко ще називають Тижнем працівників у галузі збирання та переробки відходів. Адже, галузь є набагато ширшою та окрім збору сміття охоплює діяльність, пов’язану з санітарією та використанням земель. Також існує ціла галузь, яка займається наданням послуг з переробки.

У всьому світі багато тисяч чоловіків і жінок беруть участь у переробці відходів.  Тому фокус Дня сміттяра з часом змінювався. За останні роки увага до Дня сміттяра надзвичайно зросла. Суспільні організації та громади з усього світу приймають активну участь у заходах святкування. Рівень залучення виявився настільки високим, що в майбутньому очікується суттєве збільшення зацікавленості до свята з боку некомерційних організацій, підприємств, що працюють в галузях переробки сміття, охорони довкілля тощо.

Арвуд також привертає увагу до «Космічного сміття» та намагається зрозуміти, як боротися із зростаючою проблемою відходів, що обертаються навколо Землі.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО СМІТТЯРІВ ТА ПЕРЕРОБКУ ВІДХОДІВ

  • Професія сміттяра має велику історію. Так, перше велике сміттєзвалище з’явилося у Стародавній Греції, поблизу Афін у 400 році до нашої ери.
  • Щороку в США виробляється 250 млн. тонн комунальних відходів, до цього переліку входить сміття від комерційної, побутової та промислової діяльності. 
  • США займають перше місце з кількості сміття. Як показало дослідження, кожен американець щодня «виробляє» 7 фунтів (3 кг) сміття. У Сполучених Штатах виробляється близько 30% світових відходів. Майже більше 50% продуктів використовується американцем лише одного разу, а потім викидається як відходи. 50% пластику було викинуто і ніколи не перероблено.
  •  У США сміттярі не тільки збирають сміття, вони відповідають за його сортуванням. Згідно з повідомленнями за 2010 рік, близько 139 900 людей працювали сміттярами та 0,033% постійно наражаються на важкі поранення у зв’язку зі своєю роботою.
  • Зазвичай ми не замислюємось над тим, яку велику шкоду наносимо довкіллю. Наприклад, час розкладання недопалків складає 15 років, протягом цього періоду він наносить шкоду довкіллю. А для розкладання скляної банки необхідно більше 1 000 000 років.
  • На території нашої країни розташовано понад 6 000 сміттєзвалищ, які функціонують цілком офіційно. Разом з тим є багато несанкціонованих звалищ відходів. Як стверджують представники Міністерства природи, їх є близько 30 000. Статистика свідчить, що менше 5% сміття у нашій країні підлягають сортуванню та переробці, інші відходи вивозяться на сміттєзвалища.
  • Попри це в Україні функціонує 15 заводів, що спеціалізуються на переробці скляних виробів, 15 заводів з утилізації та переробки паперу та картону, 16 промислових одиниць переробляють лом чорних та кольорових металів, 19 заводів займаються утилізацією пластикових пляшок. Загалом потужність цих заводів використовується лише на 10%, що дозволяє переробляти набагато більше сміття.
  •  

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СМІТТЯРА?

 

Всесвітній день сміттяра – це свято всіх людей, які забезпечують безпеку нам та довкіллю.  Традиційно фахівці з переробки та переробки відходів отримують подарунки та подяку за свою роботу. Проте, що можете зробити ви як приватна особа під час святкування цього свята?

По-перше, ви можете показати, що ви піклуєтесь про добробут місцевих сміттярів. Представники громадськості часто займаються своїми справами, не звертаючи уваги на труднощі та небезпеки, з якими стикаються працівники, що займаються утилізацією відходів. Але справа в тому, що багато працюють довгими робочими днями на громадських вулицях та автомагістралях, постійно ризикуючи своїм життям та здоров’ям.

Саме Всесвітній день сміттяра змушує нас замислитися над тим, як ми піклуємося про представників цієї професії зокрема та про наше довкілля загалом. Ви можете розпочати відокремлювати відходи і тим самим полегшити роботу працівників з утилізації сміття.

Іноді найкраще просто виявити вдячність. Ви навіть можете особисто звернутися до фахівця з утилізації відходів та сказати йому, що ви вдячні за роботу, яку він виконують. Це може бути єдиною подякою, яку він отримає за цілий рік.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-smittiara/

 

Переглядів: 258 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 18:53
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024