Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Червень » 29 » Одеський інклюзивний пляж – подарунок соціально відповідальної компанії "Дегас Груп" одеситам і гостям міста
23:28
Одеський інклюзивний пляж – подарунок соціально відповідальної компанії "Дегас Груп" одеситам і гостям міста

 

НАД ПЛЯЖЕМ – БЛАКИТНИЙ ПРАПОР

 

 

 

 

 

Чи можливо «закопати» у пісок 35 мільйонів гривень? Так, можливо, якщо на ці кошти спорудити інклюзивний пляж, як це зробили у м. Одесі. Більше того, мер Одеси Геннадій Труханов та засновник інклюзивного пляжу Юрій Дегас підняли на його відкритті "Блакитний прапор", престижну міжнародну відзнаку, яка видається за якість морської води та інфраструктуру.

 

 

 

 

 

 

 

Цього року я потрапила з онуком Михайликом на відпочинок в Одеський санаторій ім. В. П.Чкалова на початку червня.

 

 

 

 

 

 

 

А вже в середині місяця, 15 числа, ми з ним стали свідками відкриття інклюзивного пляжу для людей з особливими потребами, що в районі всім відомого пляжу "Дельфін".

 

 

 

 

 

 

 

Церемонію відкриття очолив мер Одеси Геннадій Труханов та інвестор, який створив цей пляж - бізнесмен Юрій Дегас, котрий розповів присутнім, що проект вдалося реалізувати в рекордні терміни – всього за 7 місяців.

 

 

 

 

 

 

 

Юрій Дегас, володіє популярним одеським пляжем "Калетон", розташованим по сусідству. Раніше поруч з ним був невеликий пандус для спуску на візках у воду, але був незручним та не задовольняв усіх потреб людей з інвалідністю. "Спочатку я хотів поставити кращий пандус, залучив представників інклюзивних організацій і вже під час спілкування з ними зрозумів, що тільки пандусом не закриєш всі проблеми людей з інвалідністю. Тож ми почали планувати створення нового пляжу на ділянці, де раніше були тільки каменюки", - поділився з присутніми п. Юрій.

 

 

 

 

 

 

Міська влада не затягувала дозвільну документацію, а компанія "Дегас Груп" забезпечила безперебійне фінансування. Через складність робіт, кошторис постійно збільшувався, і замість запланованих 15 млн., будівництво обійшлося в 35 млн. гривень. "Мені не вірили, що можна створити соціальний об'єкт просто так, для людей з особливими потребами, зробити його за всіма нормами та вимогами. І не взявши для цього наявний пляж, а побудувавши новий з нуля на 4500 кв.м. Я хочу довести всім, що в Одесі та Україні бізнес може створювати проекти не тільки для заробітку, але і для людей, особливо для тих, хто гостро потребує допомоги", – повідомив п. Юрій Дегас. 

 

 

 

 

 

 

За концепцією "територія рівних можливостей", тут встановлено 46-метровий пандус з правильним кутом нахилу, спеціальний ліфт, 4 пандуси у воду, а людей на пляж доставляють переобладнані електрокари. Безбар'єрне середовище забезпечує великий настил, а для незрячих викладена тактильна плитка. Всі послуги на пляжі абсолютно безкоштовні. Він відкритий для всіх одеситів та гостей міста.

 

 

 

 

 

 

 

…Вдруге я потрапила на цей пляж через кілька днів - у Міжнародний день соціального бізнесу, який світова громадськість вшановує 28 червня. В Україні у цей час святкують прийняття Основного Закону, тому така накладка затіняє відзначення зусиль компаній і фірм, що є соціально відповідальними підприємствами, хоч саме для них це свято – головне.

 

 

 

 

 

 

Якщо на відкритті інклюзивного пляжу 15 червня я була в ранзі глядача, то на цей раз ми з Михайликом вирішили випробувати, чи відповідають наміри проектантів дійсності.

 

 

 

 

 

 

Справді, вхід тільки за посвідченнями людей з інвалідністю. Хто з візочників, чи з піших осіб з інвалідністю прибув без супроводу, то адміністрація виділяє когось із свого персоналу, щоб допомогти їм дати собі раду на цьому пляжі. Ось, наприклад, на пляж прибула Тетяна з трирічним сином Адамом, у котрого 28 червня припав день народження. Супроводжував їх до пляжу п. Василь, адміністратор.

 

 

 

 

 

 

Як  дізналася пізніше, щодня тут буває від 200 до 300 осіб. Тож п. Василеві і заступнику генерального директора інклюзивного пляжу п. Глібу Дяченку роботи вистарчає.

 

 

 

 

 

 

Інвестор потурбувався, щоб тут спорудили не тільки 4 спеціальних пандуси для візочників, щоб вони мали можливість під'їхати просто до води, але і збудували сторожову вишку для рятувальників. На морі бувають різні випадки. Тому безпека  на воді цінується понад усе.

 

 

 

 

 

 

Чи бере участь у житті інклюзивного пляжу тутешній Червоний Хрест? Так, бере участь. Його представниця  навчає з десяток дітей плавати і поводженню на воді, робить з ними практичні вправи.

 

 

 

 

 

 

Ось, наприклад, Тетяна - візочниця. Вона прибула до нас з Донецька відразу ж як почався збройний конфлікт. Вчилася там у політехнічному інституті. Набула професію ІТ- інженера, котра має довгу назву «Автоматика систем управління технологіями». Це значить, що вона  може бути оператором, як на атомній станції, так і на вугільній шахті, чи на хімічному комбінаті, де цих систем і технологій сила-силенна. Приємно, що Тетяні та її синові Адамові пляж сподобався. Він, правда, плавав у рятувальному жилеті, але це не заважало хлопчикові відчути на морі повноту дитячого щастя.

 

 

 

 

 

 

Мій онук Михайлик, сьогодні вже шестикласник, також спробував, як це плавати у рятувальному жилеті. Так як він його бачив вперше в житті, то моряк - рятувальник п. Анатолій допоміг йому справитися з цим завданням швидко і відвід на воду. 

 

 

 

 

 

 

Видача шезлонгів і махрових рушників  - безкоштовна, але також за посвідченнями людей з інвалідністю.  Від водоростей та медуз, які є постійним бичем інших пляжів, тут щодня очищають прибережну зону моря. Пісок також чистий. Теплий і лікувальний для тих, хто має плоску стопу.

 

 

 

 

 

 

Словом, не пляж, а казка!  Він краще за будь-яку рекламу від компанії «Дегас Груп» засвідчує, що у ній працюють люди з добрим серцем і по - справжньому дбають про оздоровлення і літній відпочинок біля моря своїх земляків і гостей Одеси, котрі входять в групу людей з обмеженими можливостями.

 

 

 

 

 

 

Без сумніву, цей пляж - європейського рівня. Він, чи не найкращий на чорноморському узбережжі м. Одеси в цьому сезоні.

 

 

 

 

 

Хочеться вірити, що так буде в майбутньому і на інших пляжах!

 

 

Фото – авторки та Олександра Полторака

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ,

членкиня президії Львівської ОО ТЧХУ

Переглядів: 303 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 03:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024