Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Липень » 1 » Головні зміни, що настали в Україні з 1 липня
19:44
Головні зміни, що настали в Україні з 1 липня

 

ЗЕМЛЯ І ПЕНСІЇ

 

 

 

 

 

 

 

Друге півріччя розпочнеться з низки змін у суспільному житті, які стосуватимуться багатьох українців.

 

 

Із 1 липня розпочнеться земельна реформа, унаслідок зміни прожиткового мінімуму зростуть різні соціальні виплати і частково – пенсії. Окрім того, на підприємців, котрі займаються аграрним бізнесом або працюють в торгівлі та громадському харчуванні, чекають пильні перевірки контрольних органів.

 

Інформаційний портал ZAXID.NET повідомляє про ключові зміни з початку липня.

 

Земля – народу

 

1 липня втратив чинність мораторій на продаж аграрної землі – купувати землю сільськогосподарського призначення відтепер можуть фізичні особи – громадяни України, однак не більше 100 гектарів в одні руки. Водночас продаж ділянок, які перебувають у державній чи комунальній власності, заборонений.

Орендарі, які орендують у селян їхні паї, матимуть переважне право на викуп, якщо домовляться із власниками.

Також з 1 липня була скасована форма володіння землею як постійне користування. Громадяни, що мають у постійному користуванні або довічно успадкованому володінні ділянки, призначені для ведення селянського (фермерського) господарства, можуть їх викупити, щоб володіти ними і далі. Їм доведеться заплатити суму, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці землі.

Іноземцям ринок землі поки недоступний.

 

Пенсії

 

Із 1 липня на 85 грн зросли мінімальні пенсії. Це сталося внаслідок планового збільшення прожиткового мінімуму. Пенсіонери, яким раніше призначили «мінімалку», відтепер отримуватимуть 1 854 грн. Це ті люди, хто досяг пенсійного віку, але не має необхідного страхового стажу – 30 років для жінок і 35 років для чоловіків. Перерахунок відбувся автоматично, відвідувати Пенсійний фонд не потрібно.

Також збільшилися деякі надбавки до пенсій. Зокрема, за кожен додатковий рік стажу тепер доплачуватимуть по 18,54 грн.

А от збільшення пенсій для людей віком від 75 років перенесли через брак коштів у держбюджеті. Їх обіцяють проіндексувати у жовтні. Планується, що це буде додаткові 400 грн щомісячно.

Із 1 липня розпочалася індексація пенсій для українців, яким пенсію призначили у 2018-2020 рр. і не перераховували цьогоріч. Вони отримають доплату у 100 грн.

 

Прожитковий мінімум

 

Загальний прожитковий мінімум із настанням липня збільшився на 105 грн – до 2 294 грн. Для окремих громадян він буде різним:

 

Описание: https://zaxid.net/resources/photos/news/202106/1521629_2116086.jpg?202106301808

 

Через це зміну прожиткового мінімуму зросли прив’язані до нього виплати. Так, максимальна допомога по безробіттю збільшилась до 9 516 грн.

 

Аліменти та соцвиплати

 

Унаслідок зростання прожиткового мінімуму збільшився й розмір аліментів. Їхній гарантований мінімальний розмір для дітей до 6 років тепер становить 1006,5 грн, а для дітей у віці від 6 до 18 років – 1255 грн.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, також підвищиться:

  • на дітей віком до 6 років – 5 032 грн;
  • на дітей віком 6-18 років – 6 275 грн.

Соціальна допомога на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування складатиме 3,5 розміру прожиткового мінімуму:

  • на дітей до 6 років з інвалідністю – 7 045 грн;
  • на дітей від 6 до 18 років – 8 785 грн.

 

Дитячі гроші

 

Із 1 липня збільшився також розмір виплат на дітей і допомоги через вагітність та пологи. Остання тепер становить 594,75 грн. Грошовий еквівалент «пакету малюка» зріс до 6039 грн (до слова, його можна отримати і в натуральному вигляді).

Допомога на дітей матерям-одиначкам з 1 липня:

  • на дітей у віці до 6 років – 2013 грн;
  • на дітей у віці від 6 до 18 років – 2510 грн;
  • на дітей у віці від 18 до 23 років – 2379 грн.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування:

  • на дітей до 6 років – 5032,5 грн (якщо дитина має інвалідність – 7045,5 грн);
  • на дітей у віці від 6 до 18 років – 6275 грн (якщо дитина має інвалідність – 8785 грн).

 

Перевірки «сірих» працівників

 

З 1 липня Державна служба з питань праці разом з податковою службою розпочали перевірки підприємств щодо незадекларованих працівників.

Насамперед інспектуватимуть тих роботодавців, які мають найвищий ризик використання «сірої» праці. Це, зокрема, компанії, що працюють у торгівлі, сільському господарстві, транспорті та громадському харчуванні. Якщо порушення виявлять, то накладуть штраф у розмірі 60000 грн.

 

Ковідні сертифікати

 

Із 1 липня почалося бета-тестування «ковідних сертифікатів» – документу, який підтверджуватиме ваш статус про вакцинацію в Україні, на території ЄС та інших країнах.

Охочі можуть долучитись до бета-тесту, відправивши заявку на сайті «Дія»; самі сертифікати згодом також будуть доступні у «Дії». Вони працюватимуть так само як й інші документи порталу – перевірка на чинність відбуватиметься за QR-кодом.

Важлива умова для тестувальників – потрібно бути повністю щепленим від COVID-19 (отримати обидві дози вакцини) на території України.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

 

Переглядів: 262 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 10:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024