Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Липень » 10 » В ряди НТШ ім.Т.Г.Шевченка прийняли Василя Гурмака, члена Президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ
20:17
В ряди НТШ ім.Т.Г.Шевченка прийняли Василя Гурмака, члена Президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

ВЕЛИКИЙ УСПІХ

 

 

 

 

 

 

 

Днями, Василь Гурмак, - член Президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ, скульптор,

 професор ЛНАМ, Заслужений діяч мистецтв України,  прийнятий  у ряди НТШ ім.Т.Г.Шавченка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Великий друг Червоного Хреста Василь Гурмак отримав посвідчення члена НТШ ім.Т.Г.Шевченка 6 липня п.р. До цієї знаменної події він ішов багато років. За плечима значний доробок в царині монументального мистецтва, а в теоретичному осмисленні секретів дрібної пластики, відомий у наукових колах своєю монографією «Медальєрика».

 

 

 

 

 

 

 

 

У день видачі посвідчення, Василь Миколайович вручив працівникам апарату НТШ ім. Т.Г.Шевченка барельєф видатного українського поета, колишнього в'язня фашистських концтаборів і сталінських Гулагів, Миколи Петренка. Цей витвір мистецтва виготовлений його сином, також скульптором, Миколою Гурмаком. Раніше експонувався на Весняному салоні Спілки Художників України.

 

 

 

 

 

 

 

Вітаю Василя Миколайовича Гурмака з видатною подією у житті!

Бажаю успіхів на новому поприщі дійсного члена «народної академії», як віддавна охрестили цю колиску української науки у Львові!

 

З роси, і води!

З повагою.

 

Довідково:

 

Науко́ве товари́ство імені Шевче́нка (акронім: НТШ) — всесвітня українська академічна організація, багатопрофільна академія наук українського народу. Рушійна сила формування та розвитку української науки кінця ХІХ — першої половини XX ст.

 

Утворене 23 грудня 1873 року у Львові, за фінансування меценатів з Наддніпрянщини, як Літературне товариство імені Т. Шевченка, у 1892 назву змінено на Наукове товариство ім. Т. Шевченка (своєрідна академія наук).

 

Особливого розквіту досягло в період головування Михайла Грушевського (1897—1916). У 1920-30-х роках зазнавало переслідувань від польської влади, 1939 зліквідована радянською владою; відновлена 1947 року в США та Західній Європі, де стала відома як Shevchenko Scientific Society. З 1989 року організація знову діє на території  України.

 

Фото – з архіву В. Гурмака

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ,

членкиня Президії Львівської ОО ТЧХУ

 

 

Переглядів: 270 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 19:41
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024