Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Липень » 13 » У с. Малий Любінь, що на Львівщині, відбулося завершення посвяти каплички бл. свщмч. Омеляну Ковчу
10:21
У с. Малий Любінь, що на Львівщині, відбулося завершення посвяти каплички бл. свщмч. Омеляну Ковчу

 

УВІЧНЕННЯ ПАМ'ЯТІ ПАРОХА МАЙДАНЕКА

 

 

 

 

 

 

Василь Гурмак, член Президії Личаківської РО м. Львова ТЧХУ, учасник

завершення посвяти каплички бл. свщмч .Омеляну Ковчу у с. М.Любінь.

 

 

 

 

 

 

 

11 липня 2021 року Преосвященний владика Тарас, Єпарх Стрийський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в храмі Пресвятої Трійці с. Малий Любінь та звершив чин освячення каплиці бл. свщмч. Омеляна Ковча.

 

 

 

 

 

 

Капличка бл. свщмч. Омеляну Ковчу у с. М.Любіні була готова ще 22 листопада 2020 р., та, на жаль, коронавірус не дозволив посвятити її скоріше. І ось нарешті послабнув карантин і відбулася Архієрейська Служба Божа, а потім посвята каплички Владикою Стрийським Тарасом Сеньківим і ще п’ятьма священиками.

 

 

 

 

 

 

Під час Літургії Архиєрей виголосив проповідь, розважаючи над текстом недільного Євангелія від Матея 6,22-33, в котрій наголосив, що всі священики мають брати приклад з бл. свщмч. Омеляна Ковча як бути відданим Богу і нації.

 

 

 

 

 

Автори каплички: скульптори Василь (батько) та Микола (син) Гурмаки. Архітектор  мистецького ансамблю - Андрій Лисенко.

 

 

 

 

 

 

Фінансову допомогу надали Ростислав Мацалюк з родини Ковчів, голова Братства бл. свщмч. Омеляна Ковча та громада с. Малий Любінь.

 

 

Біографічна довідка

 

 

 

 

 

 

Отець Омелян Ковч щиро вірив у Бога та ніс свою віру людям, сіяв зерна терпимості, толерантності та порозуміння у змучену багатолітньою окупацією українську землю. Будучи щирим християнином, греко-католиком, Омелян Ковч вмів долати конфесійні та релігійні поділи. Він був українцем, але вмів розуміти й любити інших.Ризикуючи власним життям, отець Омелян рятував українців та євреїв з нацистських катівень. Заради них він пожертвував собою. Останні трагічні сторінки його життя явили світові приклад виключної самопожертви заради ближнього.


Навіть у пеклі концтабору Майданек в’язень номер 2399 знаходив слова любові, християнського милосердя та надії для кожного: «Тут я бачу Бога, єдиного і однакового для всіх, незалежно від релігійних відмінностей, що існують між нами. Можливо, наші Церкви різні, але в усіх них царює той же великий Всемогутній Бог. Коли я відправляю Службу Божу, всі вони моляться. Моляться різними молитвами, але чи Бог не розуміє усіх мов?».

 

Омелян Ковч помер 25 березня 1944 року в газових камерах фашистського концтабору смерті «Майданек» у Польщі.
 

У 1999 р. Єврейська Рада України присвоїла отцю Омеляну Ковчу звання «Праведник України». 2001 року у Львові Омелян Ковч був беатифікований Папою Іоаном Павлом ІІ.


Восени 2008 р. Синод єпископів УГКЦ проголосив Блаженного Священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ. Для цього, згідно з постановами того ж Синоду, 25 березня 2009 року було проведено прощу духовенства УГКЦ до Музею на місці колишнього концтабору в Майданеку (Люблін, Польща), до місця мученицької смерті священномученика Омеляна, щоб прийняти прах блаженного для виставлення його у катедральних соборах кожної єпархії та екзархату. Там було відкрито таблицю пам’яті Блаженного українського священика Омеляна Ковча.


24 квітня 2009 року в Києві на території будівництва Патріаршого центру УГКЦ відбулося урочисте проголошення бл. свщмч. Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.У святі взяли участь Архієпископ Іван Юркович, Апостольський Нунцій в Україні, усі єпископи УГКЦ з України, єпископи РКЦ в Україні, майже триста священиків з різних куточків України, члени дипломатичного корпусу, миряни.

 

 

Фото – учасників посвяти каплички

Прес-служба Львівської ОО ТЧХУ

 

Переглядів: 249 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 03:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024