Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Липень » 14 » Патронажним сестрам і волонтерам ТЧХУ, зайнятим на городах підопічних: Роботи в липні
13:07
Патронажним сестрам і волонтерам ТЧХУ, зайнятим на городах підопічних: Роботи в липні

 

ЛІТНІ ТУРБОТИ ГОРОДНИКІВ

 

 

 

 

 

 

У полі вже й перші врожаї радують, а роботи в городників все не меншає…

Це стосується і патронажних сестер, а також волонтерів Червоного Хреста,

що обслуговують підопічних, котрі мають грядки на подвір'ї , чи на присадибних ділянках.

 

 

 

ОГІРКАМ – ПОЛИВ.

 

 

 

 

 

 

Полив огірків треба проводити двічі на тиждень або навіть через день за умови сильної спеки. На квадратний метр треба витрачати 1-2 відра води. Окрім того, не завадить легке дощування, коли листячко на сонці стає схожим на зім’яті ганчірочки. На відміну від томатів, огірки щодекади потребують підживлення, інакше плодоношення може різко знизитися. Підживлювати краще почергово коров’яком і деревним попелом.

 

 

 

 

Цибулі – не до води. У липні триває інтенсивне нарощування цибулин у ріпчастої цибулі, тому її вже не поливають.

 

ПОСІВИ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ЛИПНЯ.

 

 

 

 

 

 

На грядки просяться пекінська капуста, редис, а під врожай наступного літа варто посіяти скорцонеру, вівсяний корінь, цибулю-порей, пастернак. Якщо хочете, аби наступного сезону якнайраніше мати свіжу зелень, саме зараз сійте петрушку листову і щавель, різних видів багаторічну цибулю. А щоб віддячити землі за працю її праведну й результативну, не забудьте на вивільнених площах посіяти сидерати, аби восени, перекопуючи ділянку, загорнути їх у ґрунт заради його природного збагачення.

 

 

 

 

 

Не забудьте цього місяця посіяти зимову редьку. Сійте на глибину приблизно 3 см. Якщо маєте можливість замульчувати рядки перегноєм або торфом (чи будь-яким іншим матеріалом), глибина посіву може становити й 1 см. Тільки не забудьте через кілька днів перевірити: якщо сходи почали з’являтися, зсуньте обережно мульчу в міжряддя. І одночасно розпочинайте захищати сходи від блішок: обпудріть їх і ґрунт у рядку попелом із тютюновим пилом.

 

КАРТОПЛЯ НА ЗИМУ.

 

 

 

 

 

 

У першій половині місяця найкращі терміни для посадки картоплі старими бульбами, які ви мусили викласти на пророщування в червні. Визріє така картопля в другій половині осені, але для продовольчих запасів вона якнайкраща. А ось для отримання насіннєвого матеріалу заради розмноження сорту бульби варто висадити з 15 по 25 липня. Тільки не забудьте, що сходи картоплі зберуть на вашій ділянці всіх колорадських жуків, які вже зголодніли без молоденьких листочків. Тож, обов’язково обробіть посадкові бульби захисними препаратами престиж, конфідор тощо.

 

 

КАПУСТІ – ПІДЖИВЛЕННЯ.

 

 

 

 

 

 

Якщо ви висадили розсаду пізньої капусти в червні й вона вже встигла добре прижитися на новому місці, саме зараз треба рослини підживити азотними добривами, аби листячко стало швидше відростати. На кожний квадратний метр площі треба внести близько 7 г сечовини або близько 10 г аміачної селітри. Якщо пам’ятаєте, ми вже писали, що краще за все добрива вносити в комплексі. Тож не завадить додати ще й 5-8 г хлористого калію і 7-10 г суперфосфату. Краще таку «страву» подавати в розведеному вигляді й бажано після дощу або поливу. Проте можете внести добрива й у сухому вигляді під розпушування ґрунту, але тільки за наявності вологи. 

 

ПІДВИЩУЄМО ЦУКРИСТІСТЬ.

 

 

 

 

 

У середині літа дуже інтенсивно розвиваються коренеплоди – буряки, морква, коренева петрушка, і саме в цей час їм дуже потрібне підживлення калієм і фосфором, щоб підвищити вміст цукрів. Тож можна підгодовувати рослини суперфосфатом і хлоридом калію по 8-10 г на квадратний метр. Не хочете вживати хімічні мінеральні добрива – замініть їх звичайнісіньким попелом – склянка на погонний метр рядка. І уникайте азотних добрив: вони призводять до накопичення нітратів, втрати цукристості й кольору коренеплодів. Не забувайте про досить популярний у народі метод підвищення цукристості столових буряків: на відро води додавайте чайну ложку кухонної солі й виливайте цей об’єм на квадратний метр.

 

 

 

 

 

 

 

ПОМІДОРАМ – БОРУ.

 

 

Помідори вже не потребують підживлення й потихеньку починають визрівати. Тепер їм азот навіть нашкодить: почнуть жирувати, а цвіту й зав’язі стане менше, визрівання плодів призупиниться. Тож у липні, особливо в другій його половині, помідори варто лише поливати й стимулювати зав’язування плодів. Чим? Препаратами бору. Найкраще взяти звичайнісіньку аптечну борну кислоту, розчинити 1 г в 1 л води й увечері обприскати цим розчином квітки на кущах. А ще можна повідщипувати верхівки плодоносних стебел. Прискорить появу зав’язі й визрівання плодів обприскування кущів розчином суперфосфату, настояним протягом доби за частих перемішувань: 50 г на 10 л води.

 

ТОТАЛЬНЕ ПРИЩИПУВАННЯ.

 

 

 

 

 

 

Щоб прискорити визрівання плодів, а також заради захисту рослин від нападів попелиць, варто цього місяця прищипувати верхівки бобів. 

У брюссельської капусти такий метод приводить до прискорення формування качанчиків. 

Обов’язково треба відщипнути верхівку головного стебла над останньою квітучою китицею на кущах низькорослих помідорів, бо інакше плоди на ній просто не зав’яжуться. Над китицею обов’язково треба залишити 1-2 листочки. Звичайно, така «операція» неминуче викличе компенсаторне нарощування пасинків, кущі почнуть загущуватися, тож, можливо, доведеться пасинки подекуди видаляти, якщо вони заважатимуть доступу сонця до плодів і вповільнюватимуть визрівання. Але будьте обережні: сонячні промені можуть завдати плодам опіки, не перестарайтеся!

 

 

 

 

 

Разом із тим не припиняйте захищати ваші грядки від нашестя шкідників і хвороб і тепер уже обирайте або безпечні народні способи, або магазинні біологічні препарати. Не потрібно труїти себе й своїх підопічних!

 

Фото – з відкритих джерел

Прес-служба Львівської ОО ТЧХУ

Переглядів: 279 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 24.04.2024, 10:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024