Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Липень » 18 » Науковцям під час досліджень вдалось зменшити мікроглію для захисту нейронів від скупчень токсичних білків
10:58
Науковцям під час досліджень вдалось зменшити мікроглію для захисту нейронів від скупчень токсичних білків

 

НАДІЯ - НА ТАЛАНТ ВЧЕНИХ

 

 

 

 

 

 

Науковці виявили сигнальну молекулу, яка може "перепрограмувати"

 імунні реакції в головному мозку і тим самим зупинити нейродегенерацію.

 

Їх стратегія потенційно може позбавити пацієнтів уже наявних ознак хвороби Альцгеймера і зупинити прогресування недуги.

Як пише The Harvard Gazette, зниження когнітивних функцій при деменції відбувається на тлі масової загибелі нейронів, яку може спричинити помилкова імунна реакція і нейронне запалення. Масова загибель нейронів активізує астроцити і мікроглію в спробі захистити мозок через запалення.

Річ у тім, що в критичні для організму моменти вони націлені на знищення областей мозку, де спостерігається загибель нейронів. Важливо зменшити нейронне запалення.

Попри те, що під час нейродегенеративних процесів в мозку спостерігається велика кількість скупчень білків – токсичних бляшок, без нейронного запалення людина може взагалі не відчувати симптомів деменції. Є чимало випадків, коли в мозку померлого виявляли велику кількість бляшок, однак за життя він не мав характерних ознак хвороби. Це пояснюється тим, що нейронне запалення було мінімальним або його не було взагалі.

Команда дослідників з Гарварду детально вивчала цей процес і виявила, що ця частина астроцитів намагається самостійно зменшити запальні процеси і вивільняє для цих цілей сигнальну молекулу інтерлейкін-3 (IL-3).

В ході дослідження науковцям вдалось зменшити мікроглію, для захисту нейронів від скупчень токсичних білків.

"Розуміння, що астроцити взаємодіють з мікроглією за допомогою IL-3 має важливі клінічні перспективи для лікування хвороби Альцгеймера", – прокоментував дослідник Філіп Свірські.

Тож, науковці резюмували, що керуючи IL-3 можна зупинити або навіть повернути назад розвиток хвороби.

Хвороба Альцгеймера: що відомо

Хвороба Альцгеймера, також сенільна деменція Альцгеймерівського типу — один з різновидів деменції, що уражає близько 6 % (одного з 16) людей віком понад 65 років. Названа на честь німецького психіатра і невролога Алоїза Альцгеймера.

Існують різновиди цієї хвороби, які також уражають людей молодшого віку. Уражається "сіра речовина" головного мозку, що призводить до втрати пам'яті і прогресуючого слабоумства. Це порушення мозкових процесів, не фізичних функцій. Воно зумовлене накопиченням β-амілоїду (продукту розпаду білка, попередника амілоїду — Amyloid Precursor Protein або скорочено APP), здатного до утворення волоконних структур.

 

Фото – newsru.co.il

 

За джерелом:

https://www.unian.ua/health/worldnews/naukovci-znayshli-klyuch-do-povnogo-oduzhannya-vid-hvorobi-alcgeymera-ostanni-novini-11485330.html

 

Переглядів: 279 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 11:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024