Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Липень » 31 » День народження Гаррі Поттера
21:50
День народження Гаррі Поттера

 

СІМ  КНИГ, ЩО ПОТРЯСЛИ СВІТ

 

 

 

 

 

 

Надлишкова інформаційна лавина, яка щодня дошкуляє всім нам, породила

 несподівано юного чарівника Гаррі Поттера – улюбленця дітвори і дорослих.

 

 

Гаррі Поттер — харизматична постать романів Джоан Роулінг та кінострічок, знятих за цими романами. Малолітній маг з непростою долею здобув цілу спільноту відданих прихильників, і це не лише дитяча аудиторія — чимало дорослих захоплюються нібито дитячою казкою з рисами фентезі, пригодницького роману, детектива й трилера, яка насправді являє собою щось набагато більше. 

 

Хлопчик-чарівник  — досить незвичайний літературний герой, який має свій день народження. Згідно з сюжетом, він з’явився на світ 31 липня 1980 року, тож його фанати заснували особливе свято — День народження Гаррі Поттера і щороку відзначають його 31 липня.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ГАРРІ ПОТТЕРА?

 

В один день з маленьким чарівником народилася й сама майбутня письменниця, але сталося це в 1965 році у британському місті Йейт. З дитинства Джоан Роулінг дуже любила читати і мріяла писати книги.

 

В 6 років вона написала своє перше оповідання, головним героєм якого був кролик, а в 11-річному віці взялася за роман про «прокляті» діаманти та їхніх власників.

 

Закінчивши Екстерський університет, Джоан переїхала до Лондона і почала працювати в організації «Amnesty International», а потім у Манчестерській торговельній палаті.

 

В 1990 році померла мати Джоан і дівчина дуже тяжко переживала цю втрату. Якось вона очікувала на вокзалі потяг з Манчестера до Лондона і раптом їй спало на думку написати роман про хлопчика-сироту з магічними здібностями. Мало не у вагоні Джоан почала робити перші записи і незабаром їх назбиралося чимало. 

 

В 1992 році Роулінг поїхала до Португалії як викладач англійської мови, там вийшла заміж і народила дочку. Проте шлюб тривав недовго, в 1993 році вона повернулася до Великобританії й оселилася в Единбурзі. Вже були готові три перші розділи роману, і попри те, що в матеріальному плані Джоан переживала важкі часи, вона продовжувала писати кожної вільної хвилини.

 

За задумом авторки, сюжет книг про Гаррі Поттера мав охопити сім років його життя, починаючи з 11-річчя. Саме тоді хлопчику стало відомо про те, що від народження він є чарівником. Гаррі отримав запрошення до  школи магії Гоґвортсу, де знайшов вірних приятелів — Герміону Грейнджер та Рона Візлі, а також дізнався, що його доля пов’язана з темним чарівником і вбивцею Волан-де-Мортом.

 

Боротьба між ними стає основною темою роману і уособлює вічний поєдинок між добром і злом. Гаррі Поттера письменниця наділила найкращими людськими якостями — це розумний, добрий, сильний духом юний чарівник, якому неможливо не співпереживати. 

 

ЩАСЛИВИЙ ВИПАДОК

 

Роулінг завершила роботу над книгою, яку назвала «Гаррі Поттер і філософський камінь», в 1995 році. Вона відправила перші розділи рукопису до багатьох видань, але звідусіль отримувала відмови — редактори пояснювали це різними причинами, приміром, надто великим обсягом книги або політичною некоректністю акценту на школі-інтернаті.

 

Зрештою, допоміг випадок — 8-річній донечці редактора «Bloomsbury Children’s Books» книга сподобалася, й вона попросила продовження. Тому  видавництво придбало рукопис і замовило перший тираж в 500 екземплярів у твердій палітурці. 

 

В червні 1997 року в книжкові магазини надійшло 200 книг, а решту 300 було надіслано до бібліотек. Того ж року роман отримав Національну книжкову премію Великобританії. Ця нагорода разом з позитивними відгуками зробили твір широко відомим за лічені місяці. В США книжка з’явилася в жовтні 1998 року, а вже в грудні потрапила до рейтингу бестселерів популярного видання, де залишалася в першій трійці на протязі 82-х тижнів підряд.  

 

«ГАРРІ ПОТТЕР І ТАЄМНА КІМНАТА»

 

Другий роман — «Гаррі Поттер і таємна кімната» — було видано у Великобританії 2 липня 1998 року, а через кілька місяців – в США. В обох країнах він швидко став бестселером і відтоді його почали перекладати іншими мовами. В жовтні 1999-го успіх книг Роулінг та сюжетні лінії, які  ідеально підходили для кіносценарію, привернули увагу кінокомпанії «Warner Bros. Pictures», яка здобула ліцензію на виробництво фільму. 

 

Наступними роками читачі радо зустрічали наступні п’ять романів серії, а також п’єсу, яка є доповненням. Твори поєднано відповідною літературною манерою, але, за задумом авторки, персонажі мали дорослішати разом зі своїми читачами, тому події сюжету з часом ставали дещо більш жорстокими, стиль написання — більш зрілим, а деталі — складнішими.

 

Зі свого боку, фанати з дедалі більшим нетерпінням очікували появи кожного наступного роману. Наприклад, шоста книга «Гаррі Поттер і напівкровний Принц» в першу добу продажів розійшлася в кількості 9 мільйонів примірників, а сьома — «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії» — перевершила попередні досягнення, бо за день було продано 11 мільйонів екземплярів.

 

Таким чином, серія про Гаррі Поттера складається з семи книг, але фільмів знято вісім, тому що заключний роман через великий об’єм довелося розділити на дві частини. Авторка книг наполягла на тому, щоб три провідні ролі виконували саме британські актори, тож від першої до останньої картини їх грали Деніел Редкліфф, Руперт Грінт та Емма Вотсон. 

 

Індустря супутніх товарів та розваг, яка утворилася на базі романів і кінофільмів про Гаррі Поттера, хоча і не є унікальною, але надзвичайно масштабною.  Плакати, костюми, чарівні палички, відеоігри, атракціони, тематичні парки — все це оцінюється, разом з прибутками від продажу книг та прокату фільмів, у кілька десятків мільярдів доларів. 

 

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ГАРРІ ПОТТЕРА В ІСТОРІЇ

 

  • 1965 31 липня

Дата народження Джоан Роулінг, майбутньої авторки культових романів.

  • 1980 31 липня

Згідно з сюжетом твору «Гаррі Поттер і філософський камінь», саме в цей день Лілі Поттер народила сина Гаррі.

  • 1997

В продажу з’явилася книга «Гаррі Поттер і філософський камінь».

  • 2001

Поява в прокаті кіноверсії першого роману про Гаррі Поттера.

  • 2002

Видавництво «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» здійснило перше видання про Гаррі Поттера українською мовою.

  • 2011

Публіка побачила заключну, восьму за рахунком, картину про Гаррі Поттера — «Гаррі Поттер та Смертельні реліквії, частина 2».

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ПРО ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ГАРРІ ПОТТЕРА

 

Чому романи «поттеріани» опубліковано під іменем Дж. К. Роулінг?

 

Джоан не вказала своє повне ім’я на вимогу видавця, який вважав, що книгу, написану жінкою, не захочуть читати хлопчики, тому треба було обрати гендерно-нейтральний псевдонім. Так з’явилося скорочення «Дж. К.», де літера «К» означає Кейтлін — ім’я бабусі Джоан.

 

На скількох мовах світу можна прочитати книги про Гаррі Поттера?

 

На сьогодні  кількість проданих  книг з цієї серії оцінюється в 500 мільйонів екземплярів. При цьому перекладено роман 80-ма мовами, і він входить до десятки книг, які перекладають найчастіше. Першу книгу серії перекладено навіть латиною та давньогрецькою мовою. 

 

Який з фільмів про Гаррі Поттера став найкасовішим?

 

Найбільшого комерційного успіху вдалося досягнути фільму «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії, частина 2». Його касові збори по всьому світові склали 1 мільярд 300 мільйонів доларів, а фільм посів третє місце за прибутками після «Аватара» й «Титаніка».

Що допомогло Джоан Роулінг вигадати численні закляття, які звучать з вуст персонажів «Гаррі Поттера»?

 

Навчаючись в Ексетерському університеті, Роулінг вивчала класичні мови й міфологію. Тому саме знання латини допомогло їй вигадати всі чудернацькі закляття, які часто використовують герої книги. 

 

Скільки грошей приніс Гаррі Поттер своєму автору — Джоан Роулінг?

 

Зважаючи на те, що ця франшиза є однією з найуспішніших у світі, Джоан Роулінг стала дуже заможною жінкою. Точний розмір її статків невідомий — інколи її зараховують до кола мільярдерів, хоч вона сама це заперечує.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ГАРРІ ПОТТЕРА?

 

Мабуть, найпростішим способом відзначити це свято буде перегляд фільмів, знятих за романами Джоан Роулінг. Можна обрати найулюбленіший з них, а можна влаштувати справжній кіномарафон з усіх серій, розтягнувши його на кілька днів. Звісно, веселіше провести такий кіносеанс разом з рідними чи друзями.

День народження традиційно відзначають вечірками, тож чому б 31 липня не влаштувати тематичну розвагу для друзів. Фізична відсутність на вечірці іменинника не завадить одягти «чарівні» костюми та приготувати «магічне» пригощання. Особливе задоволення від такого перевтілення отримають діти.

 

  • Популярним заняттям у День народження Гаррі Поттера є турніри з квіддичу — гри, яку колись вигадала Джоан Роулінг для персонажів своїх книг, а зараз цілком справжнього виду спорту. Звісно, літати, як герої «поттеріани», вміють не всі, але можна дотримуватись правил, встановлених реальною Міжнародною асоціацією квіддича. 

І найочевидніше, що слід зробити в  цей день — це взяти до рук улюблений роман про Гаррі Поттера і перечитати його знову, а може, порадити прочитати дітям, які тільки починають цікавитися книгами, адже Гаррі Поттер — гідний персонаж для того, щоб розпочати приємне знайомство зі світом літератури.

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

На романах про Гаррі Поттера виросло вже ціле покоління, при цьому вони продовжують захоплювати дітей різного віку. З історій про хлопчика-чарівника юні читачі отримують чимало життєвих уроків, адже книги «поттеріани» — це дещо більше, ніж розповідь про чарівників та магію.  Вони навчають вірності, самостійності, хоробрості, доброті, розумінню людської природи.

 

При цьому, історія Роулінг є однією з небагатьох книг для дітей та підлітків, що не є суто романтичною, як, наприклад, «Сутінки». Звісно, романтика в «Гаррі Поттері» присутня, але без надмірностей, вона не лежить в основі сюжету, натомість головними темами є дружба, моральні якості, поняття добра й зла.

 

Для дорослих романи про Гаррі Поттера — це можливість на якийсь час втекти від буденної реальності до чарівного світу, своєрідне «перезавантаження» психологічного й емоційного стану. Також це надзвичайно приємні спогади про дитинство, адже ці книги мають дивну особливість — перечитуючи їх, обов’язково згадуєш ті обставини, коли вперше познайомився з Гаррі та його компанією. Багатьох ці книги навіть надихнули на вивчення англійської мови для того, щоб мати змогу прочитати їх в оригіналі. 

 

Зрештою, для всіх — дітей і дорослих, це просто дуже цікаві історії зі складними сюжетними лініями, які при цьому легко й приємно читати.  Вперше випущені ще до епохи загальнодоступного Інтернету, вони не втратили своєї привабливості досі, так само, як і Гаррі Поттер, який є символом віри в неможливе, а головне — у самого себе. 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/den-narodzhennia-harri-pottera/

 

Переглядів: 268 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 04:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024