Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 3 » 3 серпня - Всесвітній день кавуна
18:56
3 серпня - Всесвітній день кавуна

СВЯТО - У  РОЗПАЛ  ЗБИРАННЯ  КАВУНІВ

 

 

 

 

 

 

Цей великий фрукт родом з Південної Африки звісно заслуговує на свій великий

День. Отже, давайте віддамо кавуну належні йому почесті в цей День кавуна.

 

 

 

 

 

 

 

Важко знайти людину, котра б не любила такий солодкий та надзвичайно соковитий фрукт, як кавун. Хоча вчені-ботаніки вважають його ягодою. Тому зовсім не дивною є ідея святкування Всесвітнього дня кавуна, який припадає на 3 серпня. Ця дата також є не випадковою, адже саме в цей період спостерігається пік збирання врожаю ягоди. У 2021 році Всесвітній день кавуна відзначають у вівторок, 3 серпня.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КАВУНА?

 

Достеменні дані про запровадження цього свята невідомі. Проте загальновизнаним є факт, що Всесвітній день кавуна почали відзначати американці. У Сполучених Штатах без цієї ягоди  не обходиться жодна літня вечірка чи пікнік. Неймовірний солодкий смак, свіжа соковитість та низька калорійність зробили кавун найулюбленішою ягодою для більшості населення Землі. Тому не дивно, що він заслуговує на свій власний всесвітній День.

 

ПОХОДЖЕННЯ КАВУНА

 

Батьківщиною цієї диво-ягоди офіційно вважається Південна Африка. З давніх-давен кавун вирощували на території Південно-Африканської Республіки, Намібії, Ботсвани тощо. Пращуром цієї культури вважається колоциніт та диня тсама, яка доволі часто зустрічається в пустелі Калахарі, розташованій в центральній частині Південної Африки. Диня тсама і сьогодні виконує важливу роль – втамовує спрагу бушменів. 

Останні генетичні дослідження, датовані 2021-м роком, свідчать про те, що кавун є вихідцем не Південної Африки, а її північно-східної частини. А дикий предок ягоди росте в Судані.

 

КАВУН У СТАРОДАВНЬОМУ СВІТІ

 

Вирощування кавунів як культурної рослини почали ще стародавні єгиптяни. Доказами популярності цієї рослини є насіння кавунів, знайдені в будівлях епохи ХІІ-ї династії, що правила в Стародавньому Єгипті ще у ХХ столітті до нашої ери. Кавуни клали до гробниць фараонів, оскільки вони символізували собою добробут та джерело продуктів харчування в загробному світі. До слова, насіння цієї ягоди було знайдено в усипальниці фараона Тутанхамона. 

 

 

 

 

 

 

Кавунами розмальовані стіни єгипетських гробниць, а лікувальні рецепти з цим складником записані на стародавніх папірусах. В ДНК кавунового насіння, знайденого в усипальні династії Нового царства, яке потрапило туди понад 3 000 років тому, було виявлено дві мутації. В одній був відсутній ген, відповідальний за червоний пігмент, в другій – за наявність кукурбітацинів, що дають гіркий присмак.

 

За своїм генетичним складом окультурені кавуни найближчі до кордофанських кавунів, що мають соковитий, проте не рожевий, а білий м’якуш (cordophanus). Сьогодні подібну культуру вирощують в Судані. Це свідчить про те, що культура поширювалася на північ у вздовж берегів Ніла, поступово її властивості покращувалися, в тому числі і зміна кольору м’якуша на рожевий. 

 

В Стародавньому Єгипті було чимало легенд та міфів, присвячених цій соковитій культурі. В одній з таких легенд йдеться про те, що кавун з’явився з чоловічого насіння, яке розкидав бог Сет в надії звабити богиню Ісіду.

 

Згадується ця ягода і в поезії Вергілія, а це свідчить про те, що давні римляни також вирощували цю ягоду. У Римі полюбляли споживати кавун у свіжому та в засоленому вигляді. Також римляни нерідко ласували кавуновим медом. 

 

В V столітті кавун «перекочував» до Азії, де мешканці Китаю прозвали його «динею із Заходу». Там і почалися перші святкування, присвячені кавунам. Для арабів кавуни були дуже важливою стравою, оскільки вони вважали, що ягода очищає тіло від шлаків та хвороб при умові, якщо вживати її перед кожним прийомом їжі.

 

КАВУН У ЄВРОПІ

 

У середньовічну Європу ця культура потрапила завдяки хрестовим походам, що неодноразово проводилися у той час. Англійці почали вирощувати кавуни на початку ХVІІ століття. Однак через те, що природні умови Англії не відповідали вимогам цієї теплолюбної культури, вирощувати їх доводилося в парниках та теплицях.

 

В Україну, аж до другої половини ХVІІ століття, кавуни завозилися з південних країн. Їх не споживали у сирому вигляді, а готували з них різні страви з прянощами. Сьогодні кавуни вирощуються на півдні країни – в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

 

Найважчий кавун в світі виростили в Америці, і він важив 122 кг. Його форма його була не кругла, а витягнута, як у дині.

 

 

 

 

 

 

Сьогодні лідери з вирощування кавунів – Китай та Японії, де вивели квадратні кавуни, у вигляді піраміди, з жовтою м’якоттю і міні кавуни діаметром 10 см.

 

Найбільшими постачальниками кавунів у світі є Китай, Іран, Туреччина, Бразилія, Узбекистан.

 

 

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ КАВУНА

 

 

 

 

 

 

Не дарма людство підтримало ідею святкування Всесвітнього дня кавуна. Адже ця культура не тільки надзвичайно смачна, не менше ціняться її поживні та лікувальні властивості. З давніх-давен вважалося, що кавун очищає організм та збагачує його цінними вітамінами та мікроелементами. Вчені довели, що регулярне споживання цієї ягоди принесе багато користі здоров’ю людини. Хоча кавун і складається на 90% з води, ця вода має дуже приємний смак. І багато-багато корисних властивостей.

 

Посудіть самі: в кавуні багато вітаміну С та інших вітамінів і мінералів, таких як калій, мідь, вітамін B5 і вітамін А. Крім того, він є відмінним джерелом амінокислоти цитрулін, яка знаходиться в основному в білій м'якоті під шкіркою. Ця амінокислота перетворюється в нашому тілі в аргінін, який допомагає знизити кров'яний тиск, розширюючи і розслабляючи кровоносні судини. Аргінін також важливий для багатьох органів, таких як легені, нирки, печінка, імунна і репродуктивна системи, і сприяє загоєнню ран.

 

Кавун також є найвідомішим свіжим джерелом лікопіну, потужного антиоксиданту, відповідального за його червоний колір. Фактично, свіжий кавун - краще джерело лікопіну, ніж помідори.

 

Той факт, що кавун на 91 відсоток складається з води, робить його відмінним засобом для підтримки хорошої гідратації. Дуже корисна якість у літню спеку. Загалом кавун - виключно корисний фрукт, який є для більшості людей ідеальним доповненням до здорового харчування.

 

 

ПІДТРИМКА В ПЕРІОД ВАГІТНОСТІ

 

 

У кавуні міститься багато вітаміну В9 (фолієва кислота). Від нього залежать кровотворні процеси, також він попереджає виникнення хвороб печінки. Фолієва кислота також відповідає за утворення нервових клітин плоду у вагітних жінок.

 

 

 

 

 

 

Тому важливо споживати кавун як із загальнопідтримуючою метою, так і під час вагітності.

 

ОЧИЩЕННЯ ТА ПОКРАЩЕННЯ ТРАВЛЕННЯ

 

Завдяки великому вмісту рідини кавун має унікальну сечогінну дію. Лікарями доведено такий факт: якщо людина протягом тижня вживатиме до 2 кг кавуна в день до прийому їжі, то її нирки очистяться від піску, звільняться від застою жовчі. У результаті покращиться робота травної системи, а отже і загальний стан та навіть колір обличчя.

 

Завдяки великій кількості клітковини, що міститься у цій ягоді, виводиться з організму зайвий холестерин, а це попереджує появу атеросклерозу.

 

Кавун дозволяє «смачно» худнути, його можна споживати у розвантажувальні дні, влаштувавши собі «кавунову дієту». 

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КАВУНА?

 

У Всесвітній день кавуна радимо придбати кілька величезних стиглих ягід та влаштувати вечірку для себе та своїх друзів. Та потрібно знати міру, особливо це стосується маленьких дітей. Адже ним легко отруїтись. 

 

За інформацією лікарів, кавун часто вживають на десерт, після основного прийому їжі, що дуже погано впливає на наше травлення. Кавун має високий вміст цукрів, і якщо їсти його з іншою їжею, в шлунку та кишечнику з’являється надлишок цих цукрів. Через це починаються природні процеси бродіння. Тому з’являються неприємні відчуття і навіть симптоми отруєння. Щоб уникнути таких ситуацій – потрібно знати міру і вживати кавун хоча б через 2 години після прийому їжі

 

 

ЯК ВИБРАТИ СТИГЛИЙ КАВУН?

 

Для того, щоб придбати дійсно солодкий стиглий кавун, необхідно звернути увагу на звук, який виникає, якщо поплескати по ньому долонею. Він має бути глухим. Також не слід купувати тріснутий плід, адже він не буде довго лежати. Нерозрізаний кавун може зберігатися до двох тижнів в холодильнику, якщо ж ви вже розрізали його, то бажано з’їсти протягом дня.

 

Не бійтеся їсти ранні кавуни, через нібито наявність в них великої частки нітратів, тому що нітрати містяться в усій рослинній їжі. Нітрати – це солі азотної кислоти, які є частиною багатьох рослин, ґрунту та й наш організм не є винятком. Їх вміст у рослинах, в тому числі в кавунах, залежить від багатьох факторів: ґрунту, кількості добрив та світла, води та навіть часу доби, коли була зірвана рослина. Але нітрати – це не отрута, а в безпечній кількості вони не становлять небезпеки. Більше того – є необхідними для нормальної життєдіяльності нашого організму. А в кавунах їх взагалі небагато, порівняно з іншими рослинами. Тож їжте більше кавунів і не хворійте!

 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-kavuna/

 

 

 

Переглядів: 410 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 00:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024