Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 6 » 6 серпня - Міжнародний день «Лікарі світу за мир»
20:36
6 серпня - Міжнародний день «Лікарі світу за мир»

 

ДЕНЬ, ЯК ПРОТЕСТ ПРОТИ ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ

 

 

 

 

 

 

 

6 серпня відзначається особлива дата – «Лікарі світу за мир». В цей день медики з всіх

куточків Землі об’єднуються в закликах проти воєн, збройних конфліктів та пролиття крові.

 

Цей день має на меті привернути увагу політиків до проявів милосердя та людяності. Міжнародний день «Лікарі світу за мир» запроваджено організацією «Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі», члени якої щодня рятують сотні тисяч життів по всьому світу.

 

6 серпня вшановується хвилиною мовчання на честь людей, які невинно загинули внаслідок військових дій.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Дату 6 серпня обрали не випадково, адже саме в цей день у 1945 р. відбулася трагічна для всього людства подія – американські бомбардувальники скинули над японським містом Хіросімою ядерну бомбу.

 

Міжнародний день «Лікарі світу за мир» є своєрідним протестом проти ядерного озброєння. Він не тільки нагадує людству про страшну трагедію минулого, але й об’єднує медичних працівників усього світу у невпинній боротьбі проти війни. 

 

Після руйнівної ядерної атаки, що відбулася у серпні 1945 року, світ цілковито змінився. Тільки загальні статистичні дані говорять про загиблих, кількість яких перевищила 200 тисяч людей. Для багатьох людей загроза ядерної війни – це не пусті слова. Тому недаремно щорічно 6 серпня у різних куточках земної півкулі активісти організовують різноманітні заходи, покликані продемонструвати шокуючі наслідки атаки. Цей напад в першу чергу зруйнував життя величезної кількості мирних громадян, які не брали безпосередньої участі у військових діях. Окрім загублених життів, ці дні залишили у свідомості жителів Хіросіми глибоку психологічну травму.

 

ОРГАНІЗАЦІЯ «ЛІКАРІ СВІТУ ЗА ЗАПОБІГАННЯ ЯДЕРНОЇ ВІЙНИ»

 

Мова йде про організацію, точніше про рух лікарів з різних куточків земної кулі. Медичні працівники об’єдналися з метою запобігти ядерному конфлікту, організація також працює у напрямку ядерного роззброєння. Рух «Лікарі світу за запобігання ядерної війни» було організовано американськими та радянськими лікарями у 1980 році.

 

У 1984 році організація отримала премію ЮНЕСКО, а через рік – Нобелівську премію миру. Такі заслуги є результатом невпинної діяльності та величезних досягнень в області поширення обізнаності серед звичайних громадян про нищівні наслідки воєн та зміни напрямку роботи політичних діячів від війни до миру. Під кінець 80-х до організації «Лікарі світу за запобігання ядерної війни» входило близько 150 тисяч працівників охорони здоров’я, а на початок 90-х ця цифра збільшилася до 200 тисяч медиків. У 2007 році рух розпочав роботу над новою акцією щодо повного роззброєння та знищення ядерної зброї.

 

ВАЖЛИВІСТЬ ДЛЯ УКРАЇНИ

 

Недарма саме лікарі об’єдналися навколо цієї важливої теми, адже саме вони самовіддано працюють на ниві збереження людського життя. А основний їхній ворог – нищівні військові дії, які це життя забирають. Саме в цей день медичні працівники України також повинні згуртуватися, щоб уникнути загрози ядерної війни у світі загалом та у нашій державі зокрема.

В останні роки ця тема набула для нашої держави особливої актуальності, адже перебуваючи у військовому конфлікті, Україна щодня втрачає своїх громадян. Окрім загиблих, кількість яких за останніми даними перевищує відмітку в 10 000, багато людей втратили фізичне та психічне здоров’я. Українські працівники охорони здоров’я знаходяться з військовими безпосередньо на полі бою. Вони самовіддано та в важких умовах надають професійну медичну допомогу постраждалим внаслідок бойових дій під час операції об’єднаних сил на сході країни.

 

ПРО ЯДЕРНУ ЗБРОЮ ТА ПРО ПОДІЇ В ХІРОСІМІ І НАГАСАКІ

 

 

•         З часів першого застосування ядерної зброї влітку 1945-го в Хіросімі та Нагасакі, цей вид озброєння зазнав багато змін. Сьогодні він є ще більш нищівним та потужнішим.

•        Цілями ядерного бомбардування було обрано чотири японських міста: Кіото (історична столиця), Хіросіма, Нагасакі та Кокура. Військовий міністр США Стімсон за декілька десятиліть до війни провів в Кіото медовий місяць, тому через сентиментальні спогади викреслив це місто із списку. А Кокурі пощастило залишитися неушкодженим з інших причин: погана погода та пожежі в сусідній Яхаті завадили бомбардуванню.

•        Бонсай, що був посаджений у Хіросімі ще на початку 17 століття зміг пережити ядерне бомбардування. Сьогодні це дерево можна побачити в одному з американських музеїв.

•        У 1962 році у рамках випробувань, що проводилися США, відбувся вибух ядерної бомби, що за потужністю в сотні разів перевищувала бомби, скинуті на Хіросіму та Нагасакі. Її підірвали в космічному просторі, на висоті близько чотирьохсот кілометрів над Тихим океаном.

•        Бомба, що спричинила нищівний вибух над Хіросімою, містила тільки 600 міліграмів активної речовини.

•        До найбільших ядерних держав належать Сполучені Штати Америки та Росія, у них налічується близько 8000 ядерних зарядів. В інших ядерних державах ця кількість є значно меншою.

•        Наявність ізотопів стронцію 90 та цезію 137 у природі свідчать про проведення ядерних випробувань. До слова, цих елементів не було в природі, аж поки не вибухнули перші ядерні бомби у 1945 році.

 

А в січні ще відзначають Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни

 

Почитайте історію виникнення події та дізнайтеся більше про важливість проведення запобіжних заходів, спрямованих на попередження загрози ядерної війни.

 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ «ЛІКАРІ СВІТУ ЗА МИР» В ІСТОРІЇ

 

  • 1945 6 серпня

Американські бомбардувальники скинули над японським містом Хіросімою ядерну бомбу.

  • 1980

Американськими та радянськими лікарями було організовано рух «Лікарі світу за запобігання ядерної війни».

  • 1984

Організація отримала премію ЮНЕСКО.

  • 1985

Рух «Лікарі світу за запобігання ядерної війни» отримали Нобелівську премію миру.

  • 2007

Рух розпочав роботу над новою акцією щодо повного роззброєння та знищення ядерної зброї.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ «ЛІКАРІ СВІТУ ЗА МИР»?

 

Основоположники та організатори свята – «Лікарі світу за ядерне роззброєння» в цей день продовжують свою роботу, пов’язану із врятуванням та збереженням людських життів. Проте є заходи, значущі для всього світу. Так, вже 70 років поспіль, 6 серпні о 8:15 кожен житель японського містечка Хіросіми вшановує пам’ять загиблих та постраждалих хвилиною мовчання.

 

Варто сказати, що в місті ще є очевидці цих подій, а також члени родин загиблих, тому до цього дня скорботи як старші, так і молоді японці відносяться з глибокою жалобою. 

 

Згодом, через 10 років після вибуху ядерних бомб над японськими містами, у Хіросімі відбувся з’їзд, на якому розглядалися питання про заборону використання ядерної зброї.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-likari-svitu-za-myr/

 

Переглядів: 251 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 05:41
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024