Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 16 » Всесвітній день повітряних зміїв
21:30
Всесвітній день повітряних зміїв

РОЗВАГА  ДЛЯ  ДОРОСЛИХ  І  ДІТЕЙ

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день повітряних зміїв відзначають 16 серпня. Його люблять як дорослі, так і діти.

 

За однією з версій, приблизно 3 тисячі років тому першого повітряного змія виготовили в Китаї. Для цього в Піднебесній були всі необхідні матеріали — легка шовкова тканина, міцні мотузки, а також пружний бамбук для каркасу.

 

Спершу китайські літуни були прямокутними, прикрашеними міфологічними зображеннями, а деякі з них оснащувалися спеціальними струнами та свистками, щоб під час польоту видавати звуки, схожі на музику.

 

Повітряні змії (ще їх називають «літуни» або «кайти») — це найстаріші з відомих літальних апаратів, які на протязі тисячоліть використовувалися людьми з різною метою — щоб задобрювати богів, доставляти повідомлення, підіймати в небо прапори, прогнозувати погоду, надсилати радіосигнали.

 

Сучасні повітряні змії використовуються здебільшого задля розваги, як народна традиція та як спорт, але важливо пам’ятати, що від самого початку своєї історії вони були провісниками літаків. Доказом того, що повітряні змії досі викликають цікавість та захоплюють людей в різних країнах, є особливе свято — Всесвітній день повітряних зміїв, який щороку відзначають 16 серпня. 

 

 

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

 

 

 

 

 

Існують документальні свідчення того, що в 200 році до нашої ери китайський полководець з династії Хань використовував повітряних зміїв як засіб для визначення правильної відстані. Давні китайські легенди розповідають, що літунів застосовували для влаштування феєрверків — щоб налякати армію супротивника, а також для підйому в небо розвідників перед вирішальною битвою.

 

За іншою версією, повітряні змії могли вперше з’явитися в Малайзії, але фактом є те, що вони швидко розповсюдилися по всій Азії. У різних народів вони здобули різне застосування — серед іншого, як новий спосіб риболовлі, засіб для відлякування птахів від посівів, підйомник будівельних матеріалів, зрештою, просто як цікава  розвага. 

 

В деяких країнах повітряний змій набув релігійного значення — наприклад, в Кореї для новонароджених дітей запускали літунів і вірили, що разом з ними від малюків відлітають всі невдачі  та біди. В Таїланді повітряними зміями задобрювали богів у сезон дощів, прохаючи їх не затоплювати поля. 

 

Іноді літунів використовували з недобрими намірами — згідно з японською легендою, один злодій, щоб вкрасти золоту статую з верхівки палацу, намагався піднятися на дах за допомогою повітряного змія. Щоправда, план не спрацював — зловмисника побачили охоронці та жорстоко покарали. Вважається, що повітряні змії потрапили до Японії з Китаю разом з місіонерами – буддистами в VII столітті, а звідти розповсюдилися по всьому Тихоокеанському регіону. 

 

 

ПОДОРОЖ ПОВІТРЯНОГО ЗМІЯ З АЗІЇ У ЄВРОПУ

 

 

 

 

 

 

В Європу повітряних зміїв привезли мандрівники з Азії. Наприклад, Марко Поло, повернувшись з Китаю, залишив дуже точні записи, датовані 1295 роком, у яких описав конструкцію повітряних зміїв та метод їх запуску. Але набагато раніше — у 907 році, в поході київського князя Олега на Царгород, було виготовлено велику кількість літунів у вигляді вершників на конях. Можна уявити, який жах відчула ворожа армія, коли побачила, як просто з неба на неї спускається незліченне русинське військо. 

 

У німецьких військових манускриптах 1405 року є зображення своєрідних військових штандартів у вигляді повітряних зміїв. Інший текст, датований 1430-м роком, являє собою інструкцію з виготовлення літунів з пергаменту. Картина, написана невідомим голландським художником у 1618 році, зображує дітей, що запускають в небо кайт ромбовидної форми. 

 

ПОМІЧНИК ВИНАХІДНИКА

 

Проте з часом кайти в Європі з дитячої забави перетворилися на науковий інструмент. Шотландський вчений і метеоролог Александр Уілсон в 1749 році, досліджуючи коливання температури в атмосфері, підняв за допомогою повітряного змія термометри на висоту 900 метрів. Через три роки Бенджамін Франклін використав повітряного змія, щоб продемонструвати електричну природу блискавки. 

 

Британець Джордж Кейлі експериментував з повітряними зміями протягом 1799 –  1809 років, намагаючись створити літальний апарат, який би зміг транспортувати людину. Зрештою, літуни допомогли Кейлі перейти до планерів, а перший вдалий політ з людиною тривав 40 секунд. У 1826 році винахідник Джордж Покок запатентував повітряного змія на чотирьох тросах для буксирування колісного екіпажу, який завдяки такому «вітрилу» розвивав швидкість до 30 кілометрів на годину.

 

АЕРОФОТОЗЙОМКА

 

В 1887 році метеоролог Едмунд Арчібальд вперше зробив аерофотознімок за допомогою повітряного змія, і відтоді цей дешевий спосіб набув широкого застосування. В роки Першої та Другої світових воєн кайти використовували як засіб спостереження, особливо за ворожими кораблями. На британських і австралійських літаках повітряний змій входив до стандартного комплекту рятувальних плотів — його використовували для підняття антени аварійного передатчика, а також в якості вітрила.  

 

В 1960-х роках на ринку з’явилися повітряні змії з подвійним керуванням, а в 1972 році — відома модель Пітера Пауелла у формі ромба з довгим хвостом. Цей дизайн досі є дуже популярним, стають сучаснішими лише матеріали. Останнім часом популярність повітряних зміїв зростає. В основному це пов’язано з розвитком спортивних моделей, які можуть літати на швидкості більш ніж 100 кілометрів на годину.  Приміром, кайт у формі крила літака, який має неймовірну підйомну силу й може рухатися по дузі навпроти вітру — саме цю модель використовують у кайтингу — катанні на дошці по воді.

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОВІТРЯНИХ ЗМІЇВ В ІСТОРІЇ

  • 907

Київський князь Олег використав літунів як деморалізуючий засіб для ворожої армії у своєму легендарному поході на Царгород.

  • 1295

Марко Поло, повернувшись з подорожі по Азії, привіз до Європи китайських повітряних зміїв.

  • 1752

Бенджаміну Франкліну кайт допоміг експериментально встановити електричну природу блискавки.

  • 1887

Було здійснено першу аерофотозйомку за допомогою літуна.

  • 1901

Марконі в своєму експерименті з передачі радіосигналів, який приніс йому славу винахідника радіо, використав повітряного змія як підйомник для антени.

  • 1984

Братами Легеню з Франції запатентовано повітряного змія для кайтингу, або кайтсерфінгу.

 

 

 

 

 

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ У ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОВІТРЯНИХ ЗМІЇВ

 

 

Які відмінності мають повітряні змії щодо форми та конструкції?

Повітряні змії поділяються на каркасні та безкаркасні.  Каркасні, у свою чергу, складаються з таких різновидів, як прямокутні, ромбовидні, коробчасті, дельта, дельта-бокс, роккаку. Кожен з цих видів літунів має різну підйомну силу та призначений для використання за різної сили вітру. Безкаркасні змії мають об’ємну структуру, великі за розміром та характеризуються вдвічі більшою підйомною силою, ніж каркасні.

 

Чи існують країни, де запуск повітряних зміїв під забороною?

Така заборона існувала на батьківщині повітряних зміїв — у Китаї  в часи культурної революції. За запуск повітряних зміїв людям тоді загрожувало ув’язнення на три роки. Ще раніше — в 1760 році — літунів на якийсь час заборонила японська влада, вважаючи, що ця розвага надто відволікає японців від роботи. 

 

Яким чином за допомогою повітряного змія ловлять рибу?

Ця техніка риболовлі включає кайт, з якого спускається волосінь з наживкою. Кайт летить над водою, а коли риба потрапляє на гачок, він знижується, дозволяючи рибалці витягнути здобич. Для такої риболовлі не потрібен човен, до того ж завдяки кайту можна ловити рибу на мілководді та у коралових рифах.

 

Який повітряний змій в історії був найбільшим?

В Книзі рекордів Гіннеса зареєстровано найбільшого повітряного змія довжиною 25,475 метра й шириною 40 метрів. Цей велетень злетів у небо над Кувейтом під час фестивалю 15 лютого 2005 року.

 

Які щорічні фестивалі кайтів є найвідомішими в світі?

Серед найпопулярніших — фестиваль у японському місті Хамамацу, який триває в перший тиждень травня; квітневий фестиваль у Китаї в місті Вейфан, липневий фестиваль у Джакарті, міжнародний фестиваль у штаті Вашингтон в США, який проходить у третій тиждень серпня, а також міжнародний фестиваль в індійському штаті Гуджарат, який відбувається в січні.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОВІТРЯНИХ ЗМІЇВ?

 

Чудово, коли є можливість побувати на якомусь із фестивалів, присвячених повітряним зміям — це стане найкращим способом відзначити свято. Неймовірне видовище з сотень чи навіть тисяч яскравих зміїв у повітрі, особлива атмосфера, нові знайомства — все це надовго залишиться в пам’яті. Але якщо саме 16 серпня відвідати фестиваль не вдається, не біда — можна запланувати поїздку на майбутнє, адже в різних країнах такі фестивалі проходять у різний час.

 

 

 

 

 

 

Однак можна відсвяткувати Всесвітній день повітряних зміїв і вдома — зробити самому або просто придбати повітряного змія в крамниці і вирушити на прогулянку до парку чи за місто. Дивно, але просте дозвілля на свіжому повітрі з мотузкою в руці та літаючим змієм у небі чудово «перезавантажує» психіку, знімає напругу та навіть сприяє виникненню несподіваних ідей.

Дуже доречно взяти на таку прогулянку дітей, адже для них запускати повітряного змія — досить рідкісна розвага та цікавий досвід, про який приємно буде розповісти друзям. До того ж можна влаштувати невеличкий пікнік, спокійно поспілкуватися та посміятися разом. Тоді свято кайтів буде асоціюватися в дітей ще й з теплими сімейними спогадами.  

 

ЧОМУ МИ ЛЮБИМО ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Деяких людей дивує, чому в часи високотехнологічних дронів звичайні літуни залишаються популярною розвагою, а Всесвітній день повітряних зміїв — улюблене свято для багатьох людей, як дітей, так і дорослих.

 

Насправді кайти мають ряд переваг і для справжніх любителів це очевидно. Передусім, саме «нетехнологічність» повітряних зміїв викликає симпатію, адже найпростішого з них легко можна виготовити самостійно — з газет та малярної стрічки. Механічне управління, без допомоги будь-яких екранів чи джойстиків, дозволяє «відчувати» політ кайта, і цей зв’язок схожий на той, що виникає між партнерами в танці.

 

З іншого боку, зараз навчилися робити таких повітряних зміїв,  які можуть літати навіть у безвітряну погоду або в дуже сильний вітер. В якісні сучасні вироби вкладено багато наукових знань і технічних досягнень, від карбонових рам до високотехнологічної вітрильної тканини та особливої геометрії — все це має сприяти справжньому задоволенню від запуску такого літуна.

 

Повітряні змії літають безшумно, адже в них немає двигунів, які б видавали  гучні звуки. Лише звучання вітру в кронах дерев та легке шурхотіння мотузки — в сучасному надзвичайно гамірному світі це справжній відпочинок для наших вух. До того ж повітряні змії — нескінченні можливості для творчості. Можна обрати кайт будь-якої форми, а потім розфарбувати його на свій смак — в такі кольори, в яких хочеться бачити світ. 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-povitrianykh-zmiiv/

 

Читайте також: День народження парашута та День парашутиста. Почитайте історію виникнення парашута та дізнайтеся , що ж таке скайдайвінг

 

Переглядів: 441 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 05:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024