Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 19 » Преображення Господнє
05:27
Преображення Господнє

 

ЯБЛУЧНИЙ СПАС

 

 

 

 

 

 

 

Преображення Господнє називають ще Яблучним Спасом і святкують його 19 серпня.

 

 

Церкви католицької, православної та протестантської традиції проводять з нагоди свята урочисті богослужіння. Це є велике свято для християн в усьому світі. Як стверджує Вікіпедія, преображення по-грецьки - метаморфоза.

 

19 серпня Церква згадує євангельські події на горі Фавор, коли Ісус Христос вперше явився учням у сяйві Божого світла - преобразився та показав, що Він - Син Божий. Саме тому і назва “Преображення Господнє”.

 

Подія відбулася незадовго до хресної смерті Ісуса Христа. Він разом з трьома учнями – Петром, Іаковом та Іоанном – піднявся на велику гору Фавор помолитися. 

 

Ісус так довго молився, що учні позасинали, а коли прокинулися, то побачили, що тіло Христа преобразилося – воно сяяло, як сонце, а одежа стала білою, як сніг, та яскравою, як світло.

 

Від такого світла учні ледь не втратили зір. А коли звикли до неймовірного сяйва, побачили, що біля Ісуса були пророк Мойсей та пророк Ілля, які говорили з Христом та розповідали про майбутні страждання Його - смерть на хресті, за якими прийде слава Божа - воскресіння Христове.

Учні мало що розуміли у той час, але відчули неймовірну радість! На радощах Петро крикнув: "Господи! Добре нам тут! Якщо хочеш, зробимо тут три кущі (намети): Тобі, Мойсею та Іллі!".  Раптом над ними з’явилася світла хмара, з якої вони почули голос самого Бога-Отця: "Цей є Син Мій Улюблений, в Ньому Моє благовоління. Його слухайте!".

 

Учні від страху попадали на землю і лежали, поки Ісус не торкнувся їх зі словами: "Підніміться і не бійтеся".  Учні встали і побачили Ісуса знов у звичайному вигляді. Коли Петро, Іоан та Іаков разом із Вчителем поверталися до інших учнів, Ісус повелів нікому не казати про преображення, поки Він не воскресне з мертвих.

 

Духовний зміст свята Преображення Господнього

 

Духовний зміст свята Преображення Господнього - це сила щирої молитви Богу. Коли людина постійно щиро молиться, не коїть зла та виконує заповіді Божі, вона починає преображатися, змінюватися на краще. Головний зміст життя православною людини - це преображення, зміна, очищення душі від бруду. Тому свято Преображення Господнього - особливий день для кожного християнина.

 

Що робити і чого не робити на свято Преображення

 

19 серпня бажано сповідатися та причаститися, а потім – освятити яблука чи інші плоди. Успенський піст ще триває, але 19 серпня дозволено їсти рибу. Дуже важливо не сваритися, триматися подалі від негативних емоцій, подій.

 

Згадати, що саме Преображення – мета життя християнина. Піст дає можливість переосмислити все. Зрозуміти, чи достатньо в нас любові, терпіння і смирення, милосердя – дарів Святого Духа. Чи не сповнені ми ненависті та іншого бруду? Якщо сповнені бруду, треба очиститися через щире каяття, сповідь та причастя. Без віри у Бога і Його благодать преобразитися неможливо. Але якщо людина відкриє серце Богу, Він допоможе змінитися, відчути неймовірне сяйво у своєму серці.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://tsn.ua/exclusive/preobrazhennya-gospodnye-abo-yabluchniy-spas-koli-ta-yak-svyatkuvati-1848733.html

                                    

 

Переглядів: 242 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 03:20
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024