Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 19 » Інтелігенція – авангард суспільства: Від стародавніх часів – до нашої доби
21:27
Інтелігенція – авангард суспільства: Від стародавніх часів – до нашої доби

ХТО ТАКІ ІНТЕЛІГЕНТИ

 

 

 

 

 

 

Прикро, але ніхто не знає, коли були закладені підвалини для створення інтелігенції.

Та ми маємо писемні свідчення, як інтелігенція створювалася у Стародавньому Римі.

 

 

 

У Римі основною силою держави була армія. І служили в цій армії всі громадяни Стародавнього Риму. Якщо ти не служиш або не працюєш на армію Риму, то ти не громадянин Риму і не римлянин, відповідно. Ось і вся система Стародавньої Римської держави.

 

Римська армія, в свою чергу, складалася з легіонів, легіони з когорт, когорти з центурій, центурії з маніпул. Звідси і поняття! «Маніпулювати».

 

Легіон складався з 5 когорт, когорта з 10 центурій, центурія з 10 маніпул, а вона - з 10 легіонерів. Виходячи з цього, можна розрахувати чисельність легіону - це 5.000 воїнів.

 

Воїни всередині легіону поділялися на новачків, навчених, досвідчених, ветеранів та еліту. Новачки становили зазвичай першу когорту, у другій когорті билися воїни, що побували в битві, в третій когорти билися воїни, що побували в кількох боях, в четвертій когорти билися воїни, за плечима яких цілі кампанії.

 

І, нарешті, п'ята когорта або, по-іншому, "непереможна когорта" або "остання тисяча". Ця когорта складалася з найдосвідченіших воїнів, тих, -  у кого за плечима були не тільки компанії, а цілі війни, і вступала в бій ця когорта в самий вирішальний момент бою, і саме вона вирішувала долю битви.

 

Ця когорта ніколи не відступала без наказу - вона перемагала противника або гинула! Тому вона і називалася "непереможною". Її не можна було перемогти. Її можна було тільки знищити. А знищивши останню когорту легіону - противник знищував весь легіон, тому що основний кістяк легіону - це саме ті воїни, які і були хранителями орла легіону.

 

Так ось, саме воїни останньої когорти легіону і називалися в стародавньому Римі інтелігентами.

 

Чому ж ці воїни називалися інтелігентами, тобто "тими , що розуміють" ?

 

А дуже просто. Цим людям не треба було нічого пояснювати, вони самі все знали і розуміли, що їм робити, і коли робити. Їм не треба було пояснювати, як побудуватися черепахою; їм не треба було пояснювати, коли піднімати щит, а коли немає потреби у цьому; їм не треба пояснювати, як розімкнути ряд, і як його зімкнути; їм не треба пояснювати коли їм треба дістати Гладій, а коли працювати Пілум.

 

Ці воїни самі все знали, все розуміли, і саме тому їх називали «ті, що розуміють», тобто, «інтелігентами». І саме в цих воїнах була надійна міць Риму. З цих воїнів набиралася члени преторіанської гвардії і когорти сенату.

 

Бути інтелігентом, тобто, воїном останньої когорти, вважали за честь для себе патриції, сенатори, трибуни, цензори, претори і т.д. Тобто, бути воїном останньої когорти - значить бути професіоналом у військовій справі найвищого класу, бути гідним пліч-о-пліч боротися поруч з кращими людьми Риму і це значить бути самому - представником кращих людей Риму.

 

Інтелігенція - це становий хребет Римської Імперії. Інтелігенція - це скелет римського суспільства. Інтелігенція - це те, на чому стояв Рим.

 

Інтелігенція – це те, на чому стоїть і наш світ. Вона – мозок, авангард змін. І тільки тоді, коли вона буде себе почувати добре, аж тоді в суспільстві запанує злагода, толерантність і справедливість.

 

Автор -    Alla Zaharova

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1623690497914524&set=a.1432030673747175

 

 

Переглядів: 327 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 15:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024