Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 20 » Всесвітній день лінощів
19:00
Всесвітній день лінощів

 

ДЕНЬ ЛІНОЩІВ – ЦЕ ДЕНЬ ВІДПОЧИНКУ

 

 

 

 

 

 

 

У цей День кожен може влаштувати собі справжнісіньке

 свято, а саме, байдикувати та нічого не робити.

 

Попри те, що свято має неофіційний характер, воно швидко завоювало популярність серед мешканців Землі. І хоча є такі, що святкують свій день лінощів чи не щодня, для більшості людей відпочинок є надзвичайно важливим. Саме для них і було створено Всесвітній день лінощів, який у 2021 році відзначатиметься у вівторок, 20 серпня.

 

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день лінощів?

 

Місцем походження Всесвітнього дня лінощів вважається Колумбія, а саме промислове містечко Ітагуі з населенням понад 200 000 осіб. Ініціатива запровадити святкування Дня лінощів була реалізована у 1984 році. Саме тоді проходив торгово-промисловий фестиваль, на якому були представлені різні види мистецтва і як раз під час цього фестивалю мешканців, які працювали на заводах та фабриках міста, закликали відкинути роботу та всі важливі справи, а по-справжньому відірватися на святі.

Після святкування колумбійці зрозуміли, що їм дійсно бракує відпочинку. І вони почали відстоювати своє право на лінощі, мовляв, що неробство таке саме право людини, як право на релігію, право на свободу чи на свободу слово.

Таким чином, 20 серпня – це день, коли кожен має змогу з роботящої людини перетворитися на ледаря. І якщо для одних неробство – це відпочинок дома на дивані, то інші відпочивають активніше – на шезлонгах, на території міських скверів і навіть за містом. Головне, щоб не забути захопити з собою щось смачненьке. І якщо в цей день ви зустрінете людей, які зайняли горизонтальне положення на лежаку чи на покривалі в одному із міських парків, не дивуйтеся – їм вже відомо про існування такого свята і вони просто насолоджуються його вшануванням. До речі, масові «вилазки» для відпочинку просто неба із своїми кріслами та лежаками – явище досить традиційне та поширене у Колумбії. 

Щороку 20 серпня колумбійці проводять масові вуличні змагання, у яких можна взяти участь, а можна просто за ними поспостерігати. Головне, що вас ніхто нічого не буде змушувати робити.  

 

Всесвітній день лінощів в інших країнах

 

Ініціативу відзначати День ліні 20 серпня підхопили й інші країни. А от в Сполучених Штатах Америки існує свій власний Національний день лінощів, який святкується дещо раніше, а саме 10 серпня. І хоча дати святкування трохи відрізняються, зміст залишається незмінним, День ліні – це чудовий привід відмовитися від будь-якої зайнятості або ж займатися тільки одним – неробством. 

Звісно, свято не має за мету звеличувати ледарів та лінощі. Проте люди мають зрозуміти, що хронічна втома та постійні стреси – невіддільні супутники сучасної людини. І щоб їх позбутися, достатньо трохи полінуватися. Та й лінощі, які раніше вважалися не кращою з якостей людини, не такі вже погані та некорисні. Адже через те, що люди лінувалися прати руками, з’явилися пральні машинки. Через те, що було ліньки ходити пішки, було винайдено автомобілі, те саме можна сказати про пилососи, пульти віддаленого управління, ліфти тощо. Головне, щоб неробство не перетворилося на звичку.

 

Цікаво про лінощі

 

  • Лінощі – стан, з яким час від часу стикається кожна людина незалежно від її віку, статі, а також економічного стану.
  • Однією з ознак ліні – є так званий синдром бурого ведмедя. Це коли людина завжди хоче спати, незалежно від періоду доби та пори року. 
  • Ледарями у школі були Чарльз Дарвін, Альберт Ейнштейн, Вінстон Черчилль та багато інших відомих та видатних людей.
  • Неробство на робочому місці може виникнути у разі, коли вказівки керівництва є не достатньо чіткими чи даремними.
  • Є таке поняття як «сезонна лінь», вона може виникати через нестачу сонячного проміння чи з причини нестачі вітамінів.
  • «Добова лінь» – ще один відомий вираз, який означає, що лінощі в людини проявляються в певний час доби. Наприклад, «жайворонкам» дуже важко працювати вечорами, а людей, що належать до категорії «сов» не примусиш до роботи зранку.
  • Неробство у чоловіків проявляється в 5 разів частіше, ніж у жінок. 
  • Як би дивно це не звучало, але в деяких випадках від лінощів може позбавити спеціальна дієта. Під час цієї дієти необхідно вживати продукти, що сприяють синтезу мелатоніну. 
  • Неробство – не завжди причина хитрощів та небажання працювати. Воно може бути спричинене фізичними чи розумовими перенавантаженнями або ж бути наслідком певних проблем із здоров’ям. Якщо вас не залишає постійне почуття втоми, варто звернутися за консультацією до невропатолога.
  • На думку австралійських вчених, відчуття ліні – це хвороба, яка виникає внаслідок недостатньої мотивації. Для цього стану характерна повна апатія, страждають цією проблемою 20% населення планети.

 

Для визначення ледарів існує окрема класифікація:

 

Знесилені – фізичний тонус організму послаблений. Задля покращення свого стану та підвищення тонусу необхідно вживати вітаміни та займатися фізичними справами.

Ледарі-меланхоліки відмовляються від тієї чи іншої роботи через те, що їм нудно. Почуття лінощів пройде, як тільки людина почне займатися справою, яка їй до душі. Нестача організації – потребує самодисципліни та дотримання чіткого плану робіт на день.

Ліниві винахідники. Саме вони постійно працюють над тим, щоб зробити життя людини ще легшим. 

 

Як відзначати Всесвітній день ліні?

 

Про те, як ефективно провести Всесвітній день лінощів, можна і не писати. Важливо в цей день нічого не робити та нікуди не поспішати. 

Також слід відмовитися від будь-яких справ по дому: прибирання, миття підлоги та посуду – всі ці та інші справи можна відкласти на наступний день.

В жодному разі не готуйте! Краще проведіть увесь час на дивані перед телевізором, а готову їжу можна в будь-який момент замовити з доставкою на дім.

Єдине, що можна робити в цей день – це те, що приносить масу приємних почуттів та задоволення. Можна сходити в кіно, відвідати спа-салон, піти в ресторан тощо. 

Найлінивіші лінивці проводять увесь день в ліжку, відмовляючись відповідати на телефонні дзвінки та повідомлення в месенджерах. Краще взагалі відключити телефон.

 

А у лютому ще відзначають Всесвітній день неквапливості

 

Прочитайте історію виникнення та дізнайтеся, чим цікава філософія «Повільного руху» (Slow movement), яка пропагує уповільнення темпу життя та вміння правильно розподіляти свій час.

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-lini/

 

Переглядів: 244 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 03:43
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024