Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 27 » Всесвітній день прощення
15:58
Всесвітній день прощення

ВАЖЛИВИЙ  ДЕНЬ

 

 

 

 

 

 

У п'ятницю, 27 серпня, відзначається Всесвітній день прощення. Свято було засноване

в Канаді 1994 року і за час, що минув відтоді, встигло завоювати світову популярність.

 

На жаль, наше життя влаштоване так, що протягом нього неможливо не зазнати несправедливості та не отримати душевних ран. Водночас, ми й самі часто робимо неправильні вчинки, а потім прагнемо прощення від близьких, друзів чи знайомих.

 

Розкаятися й бути прощеним — це велика полегкість, а ось пробачати самому інколи буває тяжко. Але ще важче носити в собі образу, злість або думки про помсту, до того ж ці почуття руйнують як психологічне, так і фізичне здоров’я. 

 

Щоб якомога більше людей зрозуміли, як важливо вміти щиро пробачати і навчилися це робити, існує особливе свято — Всесвітній день прощення. Його відзначають щороку 27 серпня, але існують й інші дати, такі як 7 липня або перша неділя серпня.   

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОЩЕННЯ?

 

 

 

 

 

 

Майже у всіх світових релігіях прощення є одним з основних постулатів. Деякі з вірувань акцентуються на прощенні людських гріхів Богом, інші закликають людей прощати один одного, а є й такі, що не визнають особливої різниці між Божим та людським прощенням. 

 

ХРИСТИЯНСТВО

 

Згідно з християнським вченням, прощати інших є одним з духовних обов’язків віруючої людини. Бог вважається першоджерелом прощення, яке завдяки стражданням Ісуса Христа може отримати кожен грішник, що розкаявся. Очікується, що у відповідь на Боже прощення християни теж будуть прощати один одного — в молитві «Отче наш» прямо говориться, що наше власне прощення залежить від здатності пробачати інших. В християнстві Бог прощає як гріхи проти нього, так і зло, заподіяне іншим людям. 

 

В церковній традиції прийнято отримувати прощення через священика за допомогою спеціальних ритуалів, таких як сповідь та спокута. Головна християнська книга — Біблія — приділяє прощенню багато уваги. Достатньо згадати всім відомі історії про блудного сина, а також про Йосипа, який простив своїх братів за те, що вони продали його в рабство. Зрештою, й сам Ісус, розп’ятий на хресті, просив Бога пробачити своїх катів.

 

ІУДАЇЗМ

 

В іудаїзмі, якщо кривдник щиро розкаюється, віруючий повинен його пробачити. Але в разі, коли розкаяння відсутнє, релігія не зобов’язує прощати. Крім того, на відміну від християнства, в цій релігії людина не може отримати прощення від Бога  за зло, якого вона завдала іншим людям — Бог прощає тільки гріхи перед ним. Тобто, кривдник має отримати прощення як від своєї жертви, так і від Бога — за порушення його заповідей.

 

ІСЛАМ

 

Іслам вчить, що в залежності від виду здійсненого зла, прощення можна отримати або безпосередньо від Аллаха, або від інших людей. Проте в деяких випадках Коран дозволяє можливість покарання кривдника — в разі захисту своєї віри, життя чи власності. Тому релігійні дискусії про те, коли слід прощати, а коли — активно захищатися та мстити, серед мусульман тривають досі.

 

БУДДИЗМ

 

В буддизмі прощення розглядається як засіб запобігання шкідливим емоціям. Почуття ненависті й образи вважаються такими, що впливають на свідомість і руйнують благополуччя, до того ж, згідно із законом карми, кривдник є нещасною людиною, тому немає сенсу мститися йому — краще пробачити. Крім того, буддизм ставить під сумнів саму реальність пристрастей, які спричиняють необхідність прощення, акцентуючись на позитиві та незворушності.

 

ІНДУЇЗМ

 

Концепція спокути негідних вчинків і отримання прощення — невід’ємна частина вчення індуїзму. Вона теж пов’язана з поняттям карми — тобто неминучої відповідальності за всі свої вчинки та будь-яку шкоду, якої людина завдає іншим людям. При цьому прощати не вважається слабкістю, навпаки — ознакою сили, а вміння це робити характеризує людину, народжену для реалізації божественного стану.  

 

 

ФІЛОСОФИ ТА ПСИХОЛОГИ ПРО ВМІННЯ ПРОБАЧАТИ

 

 

 

 

 

 

Таким чином, прощення довгий час було в основному аспектом віри, хоч філософи теж намагалися обґрунтувати це явище. При цьому були й такі, що вважали вміння прощати вадою, а не чеснотою. Наприклад, Арістотель стверджував, що люди, які не відчувають гніву по відношенню до негідних людей, просто нерозумні. Ніцше писав, що не варто пробачати лише тих, хто сам не здатен  цього робити. Махатма Ганді вважав, що не можуть прощати лише слабкі духом, бо прощати — набагато великодушніше, ніж карати. 

 

Наприкінці XX століття прощення привернуло увагу психологів та педагогів. З’явилося саме визначення прощення як процесу, а також почалися дослідження, які показали, що люди, які прощають образи, зазвичай щасливіші й здоровіші ніж ті, хто носить їх довгий час у собі. Рядом психологів було розроблено моделі прощення, в тому числі покрокові методи, які дозволяють вчитися пробачати поступово. Найбільш популярні з таких методик належать Роберту Енрайту та Еверетту Вортінгтону. Перший розробив метод прощення з 20-ти послідовних дій, другий  створив так звану «піраміду прощення». 

 

В 1990-х роках після низки значущих подій, таких як падіння комунізму, обрання Нельсона Мандели президентом ПАР, ослаблення конфлікту в Північній Ірландії — світ розпочав нову еру, в якій прощення набуло особливого значення. Як наслідок, з’явилися відповідні національні та міжнародні події — в 1994 році в Канаді організацією «Посланці Христа» було засновано Всесвітній день прощення.

 

Спершу свято відзначали 27 серпня, та невдовзі перенесли подію на 7 липня, але в ряді країн дата святкування залишилася без змін. Існує також Міжнародний день прощення, заснований у 1996 році. Цю подію було встановлено Всесвітнім альянсом прощення на чолі з Робертом Платом, а відзначають її в першу неділю серпня. 

 

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОЩЕННЯ В ІСТОРІЇ

 

  • 1981

Папа Іоанн Павло II публічно пробачив чоловіка, який тяжко поранив його при спробі вбивства та відвідав злочинця у в’язниці.

  • 1985

Одним із засновників теорії прощення, психологом Робертом Енрайтом, було розроблено 20–крокову модель цього процесу.

  • 1990

Нельсон Мандела, щойно звільнений після 27-річного ув’язнення, заявив на мітингу, що необхідно прощати один одного, бо тільки так можливо зцілитися від болю.

  • 1994

Організацією «Посланці Христа» в Британській Колумбії (провінція Канади) було засновано Всесвітній день прощення .

  • 1996

Роберт Плат і Всесвітній альянс прощення заснували Міжнародний день прощення.

  • 1997

В США було створено некомерційну організацію «Campaign for Forgiveness Research», завдяки якій на дослідження феномену прощення було витрачено 10 мільйонів доларів.

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОЩЕННЯ

 

Яке визначення поняттю прощення дають сучасні психологи?

Прощення — це розумовий, емоційний і духовний процес позбавлення від образи, обурення чи гніву на іншу людину за її дії чи слова. Також прощення може сприйматися у сенсі відмови від вимоги покарання чи відшкодування за провину. Прощення зазвичай мотивується релігією, філософією, співчуттям, а також прагматизмом.

 

Чи поєднуються між собою прощення та справедливість?

Це два різних поняття, проте вони мають спільні риси, бо засновані на розумінні вчинків людей. Але при цьому прощення базується на особистих почуттях, а справедливість опирається на стандарти суспільства. Як і здатність прощати, прагнення до справедливості теж заслуговує поваги, якщо воно не має прихованого мотиву помсти.

 

Що краще — пробачити кривдника чи просто ставитися до нього нейтрально?

Нейтральна позиція щодо людини, яка завдала страждань, може свідчити лише про знецінення власних почуттів або зневажливе ставлення до особистості кривдника. Натомість, пробачаючи, ми визнаємо відповідальність людини за вчинені нею дії та водночас проявляємо великодушність.

 

Чи варто, пробачаючи, забувати про сам випадок, що став причиною цього?

Пробачити — не  означає забути вчинену несправедливість по відношенню до себе. Навпаки, про особливо прикрі й болісні випадки слід пам’ятати, щоб не допустити їх повторення в майбутньому. Водночас, прощення допомагає прийняти те, що відбулося, і рухатися далі життям.

 

Що робити, якщо людина не приймає вибачення і категорично не хоче пробачати?

В жодному разі не варто забирати назад свої вибачення, ображатися за це чи починати новий виток конфлікту. Зрештою, люди взагалі не зобов’язані будь-кого пробачати або можуть потребувати більше часу для цього рішення. Одним зі способів вирішити проблему можуть стати реальні дії, спрямовані на те, щоб загладити свою провину, якщо, звісно, це можливо.  

 

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОЩЕННЯ?

 

 

 

 

  • В цей день кожному варто знайти хвилинку, щоб згадати про людину, до якої відчувається гнів чи образа, а потім спробувати відпустити це почуття. Кого слід прощати в першу чергу, кожен вирішує сам, проте спеціалісти радять розпочати з давніх переживань — наприклад, пробачити своїх батьків за всі їхні справжні чи уявні помилки, або  друзів дитинства, з якими пов’язані неприємні спогади. 
  • Треба також не забути пробачити й себе, адже часто ми гніваємося чи соромимося від того, що не досягли певних висот або робили неправильні вчинки в житті. Самопрощення зазвичай досягти складніше, ніж пробачити інших, тому за потреби варто звернутися до психолога.
  • Доречно також попросити пробачення у тих людей, кого образили ми самі — навмисно чи несвідомо. Зокрема, вибачившись перед дітьми, ми навчимо їх тому, що прощати — це нормально й приємно, і зрештою вони не витратять на усвідомлення цієї істини багато років.
  • У Всесвітній день прощення в соціальних мережах та блогах можна знайти багато історій про досвід прощення — у кожного він свій, але має спільну суть — людське життя надто коротке, щоб витрачати його на злість і образи. Тож варто поділитися й своїми особистими історіями — може, когось вони теж спонукають зняти тягар з душі.

 

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

 

 

 

 

 

Передусім, ця подія змушує задуматися над самим поняттям прощення й зрозуміти, що насправді воно означає. Важливо знати, що прощення — це не потурання злочинам і не виправдання поганим вчинкам, а також не їхнє забуття. Пробачити — не означає неодмінно вступити з колишнім кривдником у дружні відносини. Насправді це свідомий вибір, спрямований на отримання душевного спокою та можливості жити повноцінним життям.

 

  • Доведено дослідним шляхом, що люди, які пробачають легко, мають менше проблем зі здоров’ям, в першу чергу в плані психологічного благополуччя — вони менше схильні до стресу та депресії. Крім того, психосоматичні хвороби, такі як гіпертонія, астма, артрит, виразка шлунку та багато інших, теж вважаються наслідком негативних переживань, насамперед глибокої образи. Існує думка, що навіть онкологічні захворювання частіше вражають тих, хто не вміє пробачати.

 

Всесвітній день прощення нагадує, що ми всі живемо в недосконалому світі та в оточенні недосконалих людей, але в кожного з нас є завдання розвивати свою особистість та вдосконалюватися, тому навчитися прощати — важливий крок до цієї мети. І хоч прощення не здатне змінити неприємне минуле, але воно дивним чином звільняє нас від нього і дозволяє відчувати красу теперішнього моменту.

 

ДОВІДКОВО:

 

 

 

 

А ще у лютому відзначають День спонтанного прояву доброти та Всесвітній день доброти у листопаді. Почитайте історію виникнення подій та дізнайтеся, і. про чудову можливість знайти час на гарні вчинки для людей та тварин, а також як зробити світ трішки щасливішими, поширюючи частинку доброти навколо себе.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-proshchennia/

 

 

 

Переглядів: 383 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 23:39
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024