Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 28 » Успіння Пресвятої Богородиці
12:49
Успіння Пресвятої Богородиці

ПЕРША ПРЕЧИСТА

 

 

 

 

 

 

28 серпня християни східного обряду відзначають Успіння Пресвятої

Богородиці й Пріснодіви Марії. Ще одна назва свята — Перша Пречиста.

 

28 серпня віряни святкують вознесіння Богородиці на небо та її возз'єднання з Богом. Свято Успіння Пресвятої Богородиці відноситься до числа дванадесятих, тобто до дванадцяти найбільших християнських свят. Йому передує дуже строгий Успенський піст. 

 

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЬОГО СВЯТА?

 

Вперше Успіння Пресвятої Богородиці відсвяткували в Єрусалимі, відразу після собору святих апостолів, який відбувся у 431 році у грецькому місті Ефес. Початкові святкування були зосередженні не так на успінні Богородиці, як на її перевазі бути Матір’ю Божою, тому і називався цей день святом Марії-Богоматері. 

 

Ту назву, яка збереглася до наших днів, свято здобуло в УІ-му столітті нашої ери. Спочатку не всі церкви східного обряду вшановували Успіння в один день.

 

Наприклад, в Олександрії, свято припадало на 6 січня. До речі, Ефіопська церква продовжує відзначати його у січні, а в серпні вшановують свято Вознесіння тіла Богородиці на небо.

 

Вірменська церква відзначала Успіння в другу неділю серпня. Наприкінці УІ-го століття нашої ери візантійський Цісар Маврикій ввів нову дату святкування, яка була єдиною для всієї Візантійської імперії – 15 серпня. День був вибраний не випадково, адже саме тоді він переміг персів. В наші дні за григоріанським календарем свято припадає на 28 серпня.

 

ПОДІЇ, ЯКІ СТАЛИ ПЕРЕДУМОВОЮ ДО СТВОРЕННЯ СВЯТА

 

Точної дати дня успіння Діви Марії не знає ніхто, проте відомо, що за 3 дні до цього дня Матір Божа побачила Архангела Гавриїла, який явився їй в чудовому сяйві та розповів, що скоро вона перейде до небесного життя. З нагоди подальшої події та на знак підтвердження правдивості своїх слів ангел подарував Марії пальмову гілочку.

 

Цю подію відчували й учні Христа. В цей день Дух Святий зібрав їх з різних країн та міст, де вони перебували у своїх місіонерських подорожах. Всі апостоли зібралися в Єрусалимі та попрощалися з Матір’ю свого Господа і Спасителя. Пізніше вони погребли її тіло. 

 

Існує легенда, згідно з якою апостол Фома не встиг попрощатися з Богоматір’ю за її життя. Коли він прибув, учні відвалили камінь від гробниці, щоб він міг побачити тіло Марії. Однак тіла там не виявилося. І це не дивно. Адже сам Ісус не забув про свою Матір. Після її погребіння він разом з душами святих та величезною кількістю ангелів спустився на землю, щоб забрати її тіло на небеса.

 

Свято Успіння Пресвятої Богородиці відзначається не як сумна подія, пов’язана із смертю. Церква вважає, що сумувати не потрібно, адже смерть – це певне перетворення, адже Матір Божа просто заснула, щоб пізніше прокинутися поряд із своїм сином.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ?

 

Так склалося, що Успіння Пресвятої Богородиці святкується відразу після Успенського посту. Тому в цей день можна виходити з посту та вживати різноманітну їжу. Однак, якщо свято припадає на п’ятницю чи середу, то вихід з посту варто перенести на один день.

 

В будь-якому випадку, до цього дня випікають хліб з освяченого зерна та ставлять його на святковий стіл. 

 

Традиційним в цей день є проведення церковних літургій, на яких вшановується пам’ять про Матір Божу. Люди, які приходять на службу мають обов’язково помолитися біля ікони Богоматері та попросити її про захист та заступництво.

 

В церкві також відбувається освячення пшеничних колосків, адже саме в ці дні проходять жнива. В храмі поминають померлих рідних та близьких, ставлять свічку за живих та моляться за здоров’я дітей. 

 

Після Успіння люди починають робити заготівлі на зиму. Для цього йдуть в ліс по гриби, горіхи, збирають врожай на городі. Наші предки активно починали робити соління томатів, огірків, капусти тощо.

 

ЗАБОРОНИ НА УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

 

Лайки і сварки – це те, що однозначно на свято Успіння не вітається. Особливо не можна сваритися з друзями. Також не варто відмовлятися надати допомогу людині – рідній чи незнайомій. До всіх прохань слід прислухатися. 

 

В давнину люди вважали, що 28 серпня не можна ходити по росі босоніж, оскільки роса уособлює собою сльози Богоматері. Людина, яка насмілиться переступити цю заборону, може серйозно захворіти. 

 

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

 

  • Наші пращури ретельно пильнували за природними явищами та намагалися віднайти певні закономірності. Вважалося, що якщо на 28 серпня трапиться побачити на небі веселку, то осінь буде сухою та теплою.
  • Хороша тепла погода на Успіння Пресвятої Богородиці свідчить про прохолодне літо.
  • В хаті багато павуків та павутиння – на сильні морози зимою.
  • Якщо в цей день вода у водоймі спокійна, то погода восени і взимку буде тихою, безвітряною.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/uspinnia-presviatoi-bohorodytsi/

 

Переглядів: 280 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 15:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024