Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 31 » День поінформованості про передозування
21:53
День поінформованості про передозування

 

ПРОБЛЕМА ЗМЕНШЕННЯ РІВНЯ СМЕРТНОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

Щорічно 31 серпня, починаючи з 2001 року, у всьому світі відзначається День поінформованості про передозування.

 

Представники міжнародних організацій, що займаються профілактикою та підтримкою наркозалежних, привертають увагу суспільства до актуальності цієї проблеми. Кожен рік тисячі людей гинуть від передозування наркотичними препаратами.

 

Символом кампанії виступає срібна стрічка.

 

У всьому світі лише від передозування опіоїдами щорічно вмирають близько 69 тисяч людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), серед тих, хто вживає наркотики внутрішньовенно, передозування опіоїдами – друга після ВІЛ/СНІДу найбільш поширена причина смерті.

 

Основні факти:

• опіоїди – це психоактивні речовини, виготовлені з опійного маку, або їх синтетичні аналоги. Прикладами опіоїдів є морфін і героїн;

• у зв'язку зі своєю фармакологічною дією, опіоїди у високих дозах можуть викликати пригнічення дихання і смерть;

• число людей, які страждають на опіоїдну залежність, в світі складає близько 15 мільйонів.

 

У зв'язку з їхньою здатністю викликати пригнічення дихання, опіоїди є причиною великої частки випадків смертельної передозування наркотиків у всьому світі. При передозуванні потерпілий може померти або отримати ушкодження головного мозку та/або центральної нервової систем через нестачу кисню. Крім того, в результаті передозування розвиваються легеневі та серцево-судинні захворювання.

 

Стан передозування опіоїдів можна встановити при поєднанні трьох ознак і симптомів, що називаються «тріадою передозування опіоїдів». Симптомами цієї тріади є точкові зіниці, втрата свідомості та пригнічення дихання.

Смерті в результаті передозування опіоїдами можна запобігти шляхом надання допомоги з підтримки життєво важливих функцій (в першу чергу дихання) і своєчасного введення антагоніста опіоїдів налоксону.

 

Основні факти:

• налоксон – єдиний медичний препарат, який практично миттєво усуває всі симптом передозування опадами;

• налоксон ефективний за внутрішньовенного, внутрішньом’язового, підшкірного та інтраназального введення;

• налоксон нешкідливий для людей, які не приймали опіоїди;

• налоксон не викликає залежності.

 

Пенітенціарні установи – місця надзвичайно високого ризику передачі соціально небезпечних хвороб. Цей ризик спричинений, зокрема, й високим відсотком засуджених, які до ув’язнення належали до найбільш уразливих груп населення. Серед таких і споживачі ін’єкційних наркотиків.

 

Попри всі намагання не допустити потрапляння наркотиків в установи виконання покарань та слідчі ізолятори Державної кримінально-виконавчої служби України, серед засуджених та осіб, узятих під варту, практикується вживання наркотичних речовин, у тому числі й опіатної групи.

ВООЗ рекомендує забезпечити доступність налоксону для людей, які можуть стати свідками опіоїдного передозування, а також проводити навчання методам допомоги за опіоїдного передозування. За останні роки в межах ряду програм у всьому світі було продемонстровано, що надання налоксону людям, які можуть стати свідками опіоїдного передозування, може значно знизити смертність в результаті передозування.

 

Медичний персонал регіональних філій Центру охорони здоров’я ДКВС – це саме ті люди, які можуть завдяки своєчасному використанню налоксону запобігти летальним випадкам, пов’язаним з передозуванням опіоїдами. Адже вони першими мають надавати медичну допомогу засудженим та особам, узятим під варту.

 

Саме з метою зменшення рівня смертності серед тюремного населення у кожній медичній частині філій ЦОЗ ДКВС, розташованих на базі установ виконання покарань та слідчих ізоляторів України, наприкінці минулого року з’явився налоксон. Його закупівля була здійснена відповідно до попередньо зібраної від регіональних філій ЦОЗ ДКВС потреби.

 

Наказом по ЦОЗ ДКВС було затверджено Протокол використання лікарського засобу налоксон при наданні екстреної медичної допомоги особам з комою невідомої етіології та/чи при підозрі на отруєння/передозування опіоїдами на догоспітальному етапі. Паралельно було організовано процес навчання медичного персоналу за даним напрямком.

 

За оцінками міжнародних експертів, подібна практика з доступності налоксону в пенітенціарних закладах є унікальною, принаймні для країн регіону Східної Європи та Центральної Азії.

 

Тому саме в Міжнародний день поінформованості про передозування ми наголошуємо, що доступ до налоксону в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах – це можливість оперативно надати ефективну та своєчасну медичну допомогу засудженим. А кожна ампула цього препарату – потенційно врятоване людське життя.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелами:

https://www.unn.com.ua/uk/news/1942254-31-serpnya-sogodni-vsvesvitniy-den-blogera

https://www.facebook.com/cozdkvs.official/posts/1642949282524720/

 

 

Переглядів: 258 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 07:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024