Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Серпень » 31 » Всесвітній день блогу (Всесвітній день блогера)
21:54
Всесвітній день блогу (Всесвітній день блогера)

 

МОЛОДЕ СВЯТО – МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ

 

 

 

 

 

 

 

Явище блоггінгу відіграє настільки важливу роль в житті людей, що існує

навіть спеціальне свято — Всесвітній день блогу або Всесвітній день блогера.

 

Цю подію заснували в 2005 році, а відзначають щороку 31 серпня. Дату було обрано не випадково — її векторна ілюстрація у форматі eps8 виглядає як слово “blog”.

Першими в історії блогерами стали люди, які познайомилися з Інтернетом та усвідомили його цінність ще в кінці 1980-х. Одним з них був журналіст-фрілансер Джастін Холл — в ті часи студент коледжу в місті Свортмор, що в Пенсильванії. В січні 1994 року він відкрив особисту сторінку на Links.net, яка містила короткі пости з посиланнями на улюблені сайти автора.

 

Попри те, що історія блоггінгу досить коротка, якщо порівнювати її з історією самого Інтернету, блоги стали невід’ємною частиною сучасної онлайн культури. Практично в кожної людини є хоча б один улюблений блог, і це не дивно, адже вони дуже різні — новинні, тематичні, тобто присвячені певній професійній діяльності чи хобі, або виключно розважальні. Явище блоггінгу відіграє настільки важливу роль в житті людей, що  існує навіть спеціальне свято —  Всесвітній день блогу або Всесвітній день блогера. Цю подію заснували в 2005 році, а відзначають щороку 31 серпня. Дату було обрано не випадково — її векторна ілюстрація у форматі eps8 виглядає як слово «blog».

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕ СВЯТО?

 

Першими в історії блогерами стали люди, які познайомилися з Інтернетом та усвідомили його цінність ще в кінці 1980-х. Одним з них був журналіст-фрілансер Джастін Холл — в ті часи студент коледжу в місті Свортмор, що в Пенсильванії. В січні 1994 року він відкрив особисту сторінку на Links.net, яка містила короткі пости з посиланнями на улюблені сайти автора.

«WEBLOG»

Ідею Холла швидко підхопили інші, здебільшого програмісти. Щоб мати змогу ділитися  особистими думками, вони почали вести блоги, які називали особистими сторінками або онлайн-щоденниками, адже самого терміну «блог» тоді не існувало. Лише в 1997 році Йорн Баргер — автор блогу під назвою «Robot Wisdom», вигадав слово «weblog». 

Більшість ранніх блогів були зосереджені на професійній діяльності програмістів, але в 1998 році з’явився перший відомий блог на традиційному новинному сайті — тоді  журналіст Джонатан Дьюб опублікував новину про ураган «Бонні» для журналу «Charlotte Observer». В тому ж році було створено платформу для ведення блогів — Open Diary, що дозволило блогерам коментувати пости один одного. Це був перший з багатьох інструментів, які зробили блоггінг доступним для звичайних людей, незалежно від їхнього досвіду в програмуванні.

 

«BLOG»

 

В 1999 році з легкої руки програміста Пітера Мерхольца термін «weblog» було замінено на скорочений варіант — «blog», який зрештою й став загальновживаним. Тоді ж з’явилися три нові блог-платформи: Xango, LiveJournal та Blogger, і ведення блогів почало набувати популярності. 

 

МОНЕТИЗАЦІЯ БЛОГГІНГУ

 

Важливим для блоггінгу став 2002 рік — автори змогли монетизувати свої блоги за допомогою BlogAds, попередника Google AdSense, до того ж було запущено пошукову систему блогів Technorati. Деякі бізнесові компанії почали використовувати ведення блогу в якості основної бізнес-моделі. 

В тому ж році відбулася подія, яка наочно продемонструвала, що значення блогів для суспільства зростає. Американка Хізер Армстронг написала в своєму блозі про колег, і за це її звільнили з роботи. Тоді виникла гаряча дискусія щодо конфіденційності та свободи блогерів у вираженні думок, проте перший випадок не залишився єдиним — пізніше з тієї ж причини було звільнено співробітницю Конгресу Джессіку Катлер.

 

WORDPRESS

Ще більше змінили блогосферу дві нові платформи, відкриті в 2003 році — TypePad та WordPress, які дозволили легко створювати власні блоги. Вважається, що саме тоді почалося живе ведення блогів у прямому ефірі, і однією з перших це нововведення використала британська газета «Guardian», висвітлюючи прес-конференцію прем’єр-міністра Тоні Блера.

 

YOUTUBE

 

В січні 2005-го в США провели спеціальне дослідження, яке виявило, що блоги читають 32 мільйони громадян. Межа між офіційними новинами та інформацією в блогах почала розмиватися, і незабаром блогер Гарретт Графф першим отримав доступ в Білий Дім у якості репортера. Відеоблоги, кількість яких до цього часу була незначною, отримали надзвичайні можливості для розвитку разом із запуском YouTube. Зараз успішні блогери на YouTube заробляють мільйони доларів, а журнал «Forbes» щороку присвячує їм окремий рейтинг. 

МІКРОБЛОГГІНГ

В 2006 році співзасновник Twitter Джек Дарсі опублікував перший в світі твіт і це стало початком ери мікроблогів, тобто обміну будь-яким типом контенту в мінімальному з усіх можливих форматі. Але така форма блогу в реальному часі призвела до появи погроз та образ у повідомленнях та коментарях. Тому 2007-го медіа-магнат Тім О’Рейлі запропонував спільноті Кодекс поведінки блогера, яким визначалися  певні межі. 

Після 2007 року значущих подій в світі блоггінгу стало менше, і це природно, адже це явище надзвичайно поширилося, про що свідчить запуск блогу Білого Дому в 2009 році та вихід фільму «Джулі і Джулія», заснованому на книзі Джулі Пауелл про те, як стати успішним фуд-блогером. 

 

GOOGLE «ПАНДА»

 

В 2011 році Google вирішив оновити алгоритм «Панда» — для того, щоб відсіяти сайти з неякісним контентом. Це призвело до того, що чимало блогів випало з результатів пошуку через відсутність суттєвого змісту та надмірне використання ключових слів, але водночас блоги з високоякісною інформацією зайняли вищі позиції. 2012 рік ознаменувався запуском  платформи Medium, яка зробила блоггінг доступним навіть для тих людей, які не мають власного блогу. 

Таким чином, з моменту появи перших блогів багато чого змінилося — із скромних особистих сторінок вони перетворилися на популярні майданчики для обміну думками, почуттями та досвідом, а також для ведення бізнесу. При цьому різниця між любительським та професійним веденням блогів дедалі більше стирається, адже блогери монетизують контент або за рахунок реклами, або за рахунок продажу своїх послуг. 

 

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЛОГУ (ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЛОГЕРА) В ІСТОРІЇ

 

  • 1994

Студент Джастін Холл започаткував перший в історії блог.

  • 1998

Запущено платформу Open Diary, сама назва якої означала відкритий підхід до ведення блогів.

  • 2002

Блогери отримали змогу монетизувати свій контент.

  • 2004

Термін «блог» названо словом року за версією «Merriam-Webster» — найвідомішого американського онлайн-словника.

  • 2005

Поява YouTube призвела до стрімкого розвитку відеоблогів.

  • 2009

Власний блог започаткував американський Білий Дім.

 

ТИПОВІ ПИТАННЯ ПРО ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЛОГУ (ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЛОГЕРА)

 

Які категорії блогів є найбільш прибутковими?

Вважається, що найбільше грошей своїм авторам приносять блоги з фінансової тематики. Інші прибуткові ніші — мода, подорожі, здоров’я та фітнес, а також блоги для мам, з кулінарних тем, домашнього господарства та домашніх тварин.

Скільки людей читають блоги?

За статистикою, 60% Інтернет-користувачів регулярно читають блоги. З них 39% роблять це 1 – 3 рази на тиждень, 10 % — до 6 разів на тиждень і 11% читають блоги щодня.

Наскільки вигідним є ведення блогів для компаній?

Бізнесові компанії, які ведуть блоги, отримують на 55% більше відвідувачів на своїх сайтах, ніж ті, які не мають блогів. Це має велике значення для бізнесу, адже означає більшу кількість потенційних клієнтів та продажів.

Який розмір постів у блозі вважається ідеальним?

В середньому люди витрачають на перегляд посту 37 секунд, але існують і уважні читачі. Вони віддають перевагу повідомленням, які можна прочитати приблизно за 7 хвилин. В розрізі тексту — це приблизно 1600 слів.

Які блоги на сьогодні користуються більшою популярністю — текстові чи у відеоформаті?

Останнім часом відео здобуває перемогу над текстом, і не тільки в блогах, а й у соціальних мережах. Опитування показують, що 72% людей з більшим задоволенням переглядають відеоблоги, ніж читають текстові.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЛОГУ (ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЛОГЕРА)?

 

Найкращий спосіб відзначити це свято — створити власний блог на одній з платформ, тим більше, що зробити це не складно, обравши один з шаблонів. Тему для першого посту можна підібрати будь-яку, адже в цей день маємо чудову нагоду для вираження своєї думки з усіх важливих питань — від моди й дієти до політичних поглядів та обговорення спортивного матчу. Може, саме у Всесвітній день блогу, поспілкувавшись з людьми в коментарях, хтось виявить, що писати блог — це цікаво й приємно, при цьому блоггінг зможе стати улюбленим заняттям на довгий час.

Якщо ж ведення власного блогу не входить у плани, то 31 серпня можна знайти чимало блогів на будь-який смак і з задоволенням прочитати цікаві пости на актуальні теми або переглянути відеоконтент. Особливо цікаво й корисно відвідати блоги, які відрізняються від загальноприйнятих думок та звичної культури — якщо вони не стануть улюбленими, то, безумовно, сприятимуть розширенню світогляду. Також варто поділитися інформацією про Всесвітній день блогу або Всесвітній день блогера в соціальних мережах.

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Цей день допомагає більше дізнатися про блоггінг та усвідомити його значення в нашому повсякденному житті, адже не кожен має глибокі знання з цієї сфери. 

Блоги надзвичайно важливі для освіти — вони є зв’язком між викладачами та учнями чи студентами, особливо в сучасних умовах, коли навчальний процес часто відбувається онлайн. В підприємництві ведення блогу дозволяє спілкуватися з клієнтами на особистому рівні, внаслідок чого складаються довготривалі відносини та постійна клієнтська база. Це чудова можливість популяризувати свій бренд і збільшити продажі, особливо для малого бізнесу.

Корисним ведення блогу є й для фрілансерів — наприклад, дизайнер веб-сайтів може вести блог на тему «Як створити веб-сайт з нуля». Якщо такий блог буде присутнім в результатах пошуку, це допоможе спеціалісту отримати більше замовлень. Крім того, регулярно оновлюючи свій блог, можна працювати з клієнтами без посередників у вигляді бірж фрілансу.

Зрештою, блоггінг для багатьох людей — це джерело прибутку, часто навіть основне. Перевага цього заняття полягає в тому, що досягти в ньому успіху можуть не тільки IT-спеціалісти, а навіть підлітки та домогосподарки — все залежить від вдалого вибору тематики блогу, а також від того, скільки зусиль та часу людина здатна йому приділити. 

 

ДОВІДКОВО:

 

В червні ще відзначають Міжнародний день блогера та Всесвітній день соціальних мереж

Почитайте історію виникнення та дізнайтеся, чому ведення блогу, як способу самовираження та діалогу з людьми з різних країн світу, є важливим в наш час. А також, скільки часу проводить середньостатистична людина в соціальних мережах?

А в травні відзначаємо День народження Інтернету

Прочитайте історію створення «міжнародної павутини» та дізнайтеся чому людство користується Інтернетом щодня і вже навіть не уявляє без нього свого існування.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-blohu-vsesvitniy-den-blohera/

 

Переглядів: 265 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 23:59
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024