Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Вересень » 15 » Міжнародний день демократії
13:47
Міжнародний день демократії

СВЯТО  НАРОДОВЛАДДЯ

 

 

 

 

 

 

15 вересня світова спільнота відзначає Міжнародний день демократії.

 

Мета цього дня – привернути увагу щодо того, наскільки цінними для кожної особистості є свобода думки та дотримання прав людини. Невід’ємною частиною свободи є рівноправність та прозорі вибори, на яких кожен може здійснити волевиявлення. В 2021 році Міжнародний день демократії відзначатиметься в середу 15 вересня.

 

Як виникла ідея відзначати Міжнародний день демократії?

 

Ініціатором відзначення Міжнародного дня демократії стала Генасамблея Організації Об’єднаних Націй. Свято впровадили восени 2007 року на одному з пленарних засідань. І вже наступного року у всьому світі на офіційному рівні відзначали Міжнародний день демократії.

Ідея встановлення Дня демократії прийшла під час відзначення двадцятої річниці 1-ї міжнародної конференції, присвяченої новим та відновленим демократіям. Згідно приписів ООН урядові та громадські організації можуть брати участь в організації святкових заходів з метою привернути увагу громадськості на стан демократії в різних країнах світу.

 

Походження демократії

 

Вперше форма правління, яка сьогодні практикується в більшості країнах світу, з’явилась в полісах Давньої Греції. Грецький філософ Аристотель крім демократії (політії) також виокремлював монархію та аристократію. Проте в Давній Греції чужоземці та люди, що перебували в рабстві, не вважалися громадянами полісів.

В часи середньовіччя до демократичних належали будь-які держави, в яких практикувалася виборність влади. Однак право голосу мали тільки представники певних (як правило, панівних) верств населення.

В наші дні демократія, тобто народовладдя, може суміщатися з різними форми правління: конституційна монархія, олігархія, охлократія тощо. Дуже часто під демократією розуміють форму правління, яка є вигідною для держав з ринковою економікою. Тому вважається, що до її характерними особливостями є:

  • Можливість вибору органів влади.
  • Наявність законодавчої, виконавчої та судової органів влади.
  • Права меншин мають бути захищеними.
  • Кожна людина може розраховувати на дотримання особистих прав та свобод.

Пізнавально про демократію

 

Попри всю простоту розуміння демократії, цей термін є досить глибоким та має багато суперечностей. Однією з них є несумісність народовладдя та практичної можливості народу щодо здійснення влади. Деякі філософи та соціологи і досі вважають, що демократія не тільки неможлива в практичному сенсі, але є абсолютно недоцільною, оскільки її неможливо втілити практично, бо механізми, які б дозволяли безпосереднє народовладдя – відсутні і неможливі. Це пояснюється тим, що в своїй більшості громадяни не мають відповідної компетенції у розв’язанні важливих управлінських завдань.

 

Концепції демократії

 

Для того, щоб вирішити наявні суперечності демократичної форми правління було створено цілу низку концепцій:

  • Класична демократія, яку ще часто називають ліберальною. Її головна мета – особиста, індивідуальна свобода кожної людини. Таким чином, на п’єдесталі знаходиться громадянська свобода, а отже свобода кожної окремої особистості.
  • Плюралістична демократія базується на інтересах різних верств населення. Різні політичні сили конкурують і взаємодіють між собою. Однак, на практиці дуже важко одночасно задовольнити різні соціальні верстви.
  • Корпоративна демократія надає перевагу тільки тим політичним силам, що мають найбільший вплив на населення і працюють під державним керівництвом.
  • Партисипаторна демократія має за мету об’єднання широкого спектру населення, щоб здійснювати контроль та керівництво. Задля цього створюються громадські організації, які контролюють ухвалення різноманітних політичних рішень. Прихильники цього виду демократії вважають, що таким чином досягається рівноправність. 
  • Космополітична демократія передбачає відносини не тільки всередині однієї країни, але й між іншими державами. Саме космополітична демократія є важливою в умовах сучасного суспільства.

Сьогодні демократія – це не тільки форма державного правління; вона використовується в управлінні співтовариствами, федераціями, союзами, невладними організаціями. Варто знати, що діяльність ООН також базується на демократичних засадах.

 

Як відзначати Міжнародний день демократії?

 

Щороку 15 вересня в різних куточках світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Міжнародного дня демократії. Представники урядів та політичних партій, комерційних та некомерційних організацій, представники громадянського суспільства беруть участь у просвітницьких конференціях, семінарах та збираються за круглими столами, щоб обговорити основні проблеми демократичного правління та можливості і шляхи їх розв’язання.

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-demokratii/

 

Переглядів: 295 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 03:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024