Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Вересень » 18 » 18 вересня - Всесвітній день прибирання
21:32
18 вересня - Всесвітній день прибирання

 

ДОВКІЛЛЯ ЛЮБИТЬ ЧИСТОТУ

 

 

 

 

 

 

 

Всесвітній день прибирання, що відзначається щороку в третю суботу вересня, – це глобальна подія,

що об’єднала навколо себе мешканців різних країн світу з метою прибирання планети від сміття.

 

 

Мета акції – привернути увагу на проблему відходів, у тому числі сміття на воді. В 2021 році Всесвітній день прибирання (World Cleanup Day) відзначатимуть в суботу 18 вересня.

 

Подію відзначають не святковими та урочистими заходами, а прибиранням відходів, їх картографуванням. Прибирання довкілля відбувається майже в кожному куточку світу.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРИБИРАННЯ?

 

Перший Всесвітній день очищення відбувся третьої суботи вересня в 2018 році. До цього вже відбувалися великі заходи із очищення нашої планети від сміття та відходів. Однак саме Всесвітній день прибирання має настільки глобальний характер, оскільки об’єднав навколо себе до 5% населення нашої планети, що складає близько 400 000 000 людей. 

Раніше вже здійснювалися спроби залучити велику кількість людей для прибирання на планеті, особливо після серйозних катастроф: повеней, пожеж, землетрусів тощо.

Зазвичай у подібних акціях беруть участь громадські місцеві та міжнародні об’єднання, товариства надання допомоги, різні комерційні, державні та некомерційні організації. До очищення від сміття та відходів відносять також знешкодження мін, очищення прибережних зон, лісосмуг, паркових територій тощо. 

Всесвітній день прибирання не має якоїсь одної керівної гілки і є децентралізованою акцією, якою керують різноманітні організації, що самі беруть участь в глобальних акціях прибирання. Серед найбільших організаторів Всесвітнього дня прибирання варто відзначити об’єднання Let’s Do It! World ( в пер. з англ. «Нумо, зробимо це! Світ!»). Це естонська організація, якій вдалося залучити до прибирання понад 50 тисяч мешканців Естонії. В результаті їхньої роботи в країни було прибрано понад 10 тисяч тонн відходів. Акція мала масовий характер та стала своєрідною моделлю для подібних заходів в інших країнах світу.

Найбільшим організатором Всесвітнього дня прибирання, що проводиться на глобальному рівні, стала Федерація молодих лідерів та підприємців. Саме ця організація взяла на себе основну відповідальність за проведення заходів з очищення нашої планети від сміття в 2018 році. Тоді в прибиранні взяли участь близько 160 країн та понад 17 000 000 людей. В результаті акції було зібрано понад 80 тисяч тонн сміття.

 

МЕНШЕ СЛІВ ТА БІЛЬШЕ ДІЙ

 

Саме під таким гаслом проходив Всесвітній день прибирання в 2020-му році. Попри складну ситуацію, рух мав успіх у всьому світі. Особливих успіхів в очищені Землі від сміття було досягнуто в Німеччині, Індонезії, Франції, Ірані, Танзанії.  

 

НІМЕЧЧИНА

 

Незважаючи на пандемію коронавірусу, акція з прибирання, що відбулася в 2020 році стала найуспішнішою в Німеччині. Загалом по всій країні пройшло 1300 прибирань. А це в 2 рази більше, ніж в 2019 році.

Робота була зосереджена на індивідуальних прибираннях та мала дійсно сильну підтримку у великих містах, включаючи Мюнхен, Гамбург, Франкфурт та Берлін. До акції приєдналися ЗМІ, які допомагали залучати учасників.

 

ІНДОНЕЗІЯ

 

В Індонезії в 2020-му році участь у Всесвітньому прибиранні взяло 4,2 мільйона добровольців. Це значно менше, аніж в 2019 році через проблеми з пандемією. Тим не менш, кілька мільйонів індонезійців самовіддано працювали задля очищення планети. Позитивним є той факт, що індонезійці не просто провели один день прибирання в 2020 році, вони мали кампанію протягом семи днів.

 

ІРАН

 

В Ірані основний акцент кампанії в 2020 році було зроблено на відходах від недопалків, оскільки це є найбільшою проблемою в країні. “Кампанія мала успіх в Ірані, оскільки ми не очікували такої кількості учасників через пандемію”, – сказала Німа Заре, яка приєдналася до кампанії Let’s Do It! в 2012 році.

Також до акції приєдналися місцеві ЗМІ, у тому числі один з найпопулярніших іранських телеканалів. 

 

А в липні ще відзначають День екологічного боргу

 

Почитайте історію виникнення події та дізнайтеся про спеціальний календар екологічного боргу, який демонструє, як швидко кожна країна використовує природні багатства, позичені в Землі.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРИБИРАННЯ?

 

Для того, щоб стати учасником Всесвітнього дня прибирання, необхідно зробити два кроки:

  • Крок перший: картографування відходів. Для цього необхідно завантажити один з додатків Rubbish Cleanup app (Очищення від сміття), TrashOut (Вивіз сміття), Earth Day (День Землі), Earth Challenge App (Виклик Землі). Почніть складати карту незаконних відходів. Усі дані, зібрані користувачами по всьому світу, будуть візуалізовані на глобальній карті сміття для ініціювання всесвітніх заходів у Всесвітній день прибирання. Розпочніть рух і будьте лідером у власній країні. Зв’яжіться з організаторами через офіційний сайт Всесвітнього дня прибирання і вам допоможуть розпочати роботу.
  • На другому етапі ви можете організувати публічний чи окремий (приватний) захід у своїй громаді. Будьте напоготові в третю суботу вересня, щоб очистити Землю від сміття.

 

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-prybyrannia/

 

 

Переглядів: 229 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 08:42
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024