Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 1 » Всесвітній день усмішки
20:46
Всесвітній день усмішки

ДЕНЬ  ЩАСТЯ  І  РАДОСТІ                                               

 

 

 

 

На сторінках міжнародного календаря є такий день - Всесвітній день усмішки,

в який нас закликають вкрай позитивно впливати на наш з вами настрій.

 

 

Про те, що усміхатися корисно, чули всі. Усміхнена людина виглядає молодшою і навіть довше живе. Щира усмішка часто допомагає вирішити складні конфліктні ситуації. Тому не дивно, що в світі існує таке свято — Всесвітній день усмішки.

 

З’явилося це свято не так давно — в 1999 році. Отже, в першу п’ятницю жовтня ми будемо святкуємо черговий Всесвітній день усмішки. Це свято завжди випадає на п’ятницю, бо п’ятниця сама по собі сприяє усмішкам (попереду два вихідних дні), а жовтень  у багатьох є початком сезонної депресії (день усмішки має цю депресію прогнати).

 

Як виникла ідея святкування Дня усмішки?

 

З’явилося це свято завдяки Харві Боллу — людині, яка придумала всім відомого смайлика.

У 1963 році Харві отримав замовлення від однієї американської страхової компанії на створення рекламного символу з метою підняття бойового духу співробітників. Саме тоді через злиття з іншою компанією працівники не були впевнені в своєму майбутньому, тому стали роздратованими, сумними та розгубленими, і це погано впливало на бізнес.

Недовго думаючи, Болл намалював усміхнене личко жовтого кольору і отримав за це 45 доларів. Створений Боллом символ сподобався замовникам і його було виготовлено у вигляді значка та видано службовцям і клієнтам страхової компанії. При цьому значки зі смайликом мали такий успіх, що фірмі довелося випустити ще 10 000 екземплярів.

 

А в липні ще відзначають Всесвітній день Емоджі

 

Почитайте історію виникнення та дізнайтеся, чим вони відрізняються від смайликів.

 

День усмішки в історії

  • 1967

В 1967 році усміхнений символ використали в рекламній кампанії Університету федеральних заощаджень і займів у Сіетлі.

  • 1970 початок 1970-х

На початку 1970-х років зображення смайлика популяризували брати Бернар і Мюррей Спейн з Філадельфії. Вони виробляли кнопки, кавові чашки, футболки, наклейки і багато інших товарів, які були прикрашені смайликом.

  • 1972

В 1972 році в США було продано майже 50 мільйонів зображень щасливого личка.

У тому ж 1972 році Франклін Лауфрані познайомив із творінням Харві Болла європейців. Він вперше дав йому назву «смайлик». Газета «France Soir» у Франції розпочала акцію «Знайдіть час усміхнутися». При цьому використовувався логотип смайлика, яким виділялися гарні новини, а люди могли вибрати для читання позитивні статті.

  • ? приблизно у 80-х

Зрештою, сонячного кольору смайлик став популярним у всьому світі. Сталося це після того, як два брати з Іспанії придумали для нього слоган — Have a Happy Day. Жовте личко вже зі слоганом стало справжнім хітом та з’явилося на різноманітній сувенірній продукції у всьому світі — від листівок до футболок. В США навіть випустили поштову марку зі смайликом.

  • 1999

В 1999 році Харві Боллом був створений «Всесвітній фонд усмішок», увесь прибуток якого відтоді йде на благодійність. В тому ж році художник заснував і Всесвітній день усмішки. За задумом винахідника смайлика, цей день повинен бути присвячений гарному настрою та добрим справам.

З того часу ідея Харві знаходить все більше прихильників. Люди в усьому світі із задоволенням святкують день усмішки.

 

 

 

 

 

Типові питання та відповіді про День усмішки

 

 

- Чи має Всесвітній день усмішки свій особливий девіз?

- Так, має. Девізом свята є слова: «Зроби добру справу. Допоможи хоча б одній людині усміхнутися».

- Коли і де вперше відбулося святкування Всесвітнього дня усмішки?

- Перше святкування відбулося в 1999 році на батьківщині Харві Болла, у Вустері, що в штаті Массачусетс, США.

- Чи є сучасні текстові смайлики та емодзі нащадками символа, створеного Харві Боллом?

- Можна вважати, що так. В 1982 році американець Скотт Фалман запропонував використовувати у зображенні дві крапки, дефіс і дужку, що закривається. Так з’явився емотикон, тобто піктограма, що виражає емоцію. На цій основі в 1998 році японцем Сігетака Куріта були створені зображення емодзі.

 

 

Як святкувати День усмішки?

 

 

Батьківщина свята — США, звідти воно розповсюдилося в різні країни світу. В Україні Всесвітній день усмішки не має якогось особливого національного колориту. Цей День святкується зазвичай, згідно зі світовими традиціями.

 

Цього дня часто проводяться флешмоби. Зазвичай люди збираються на свіжому повітрі та вишиковуються у фігуру в формі смайлика.

Також першої п’ятниці жовтня варто робити життєрадісні селфі зі смайликами та ділитися ними у соцмережах. Таким чином інтернет-користувачі намагаються покращити настрій іншим людям, тобто зробити те, до чого закликав Харві Болл, — «допомогти з’явитися хоча б одній усмішці».

Крім того, в день свята проводяться різноманітні заходи в дитячих садочках, школах, вищих навчальних закладах. Це конкурси на кращий малюнок чи присвячені усмішці семінари. Наприклад, деякі навчальні заклади вішають на вході «Дошку добрих побажань», де студенти можуть залишити на листочках-смайликах будь-які приємні слова, щоб підняти настрій своїм товаришам.

В багатьох країнах прийнято дарувати один одному сувеніри із зображенням смайлика — листівки, футболки, посуд чи іграшки.

 

Звісно, ніхто не обмежений у польоті своєї фантазії щодо святкування Дня усмішки. Можна самому створити будь-яку традицію, аби лише вона була позитивною і відповідала загальній концепції свята.

 

 

Чому ми любимо цей день?

 

 

Емоції щастя і радості — одні з найважливіших для людини. Ми всі народжені зі здатністю усміхатися. Усмішка дарує невимовне тепло, відчуття безпеки, рятує від самотності, навіть покращує фізичне самопочуття. Нам приємно святкувати Всесвітній день усмішки — бо перш за все це свято доброзичливості та світлих емоцій.

 

Цього дня не буде виглядати дивним, якщо ми зробимо кому-небудь гарний комплімент, купимо каву незнайомцю, поступимося місцем у транспорті, усміхнемося не тільки близьким та друзям, але й перехожим.

 

Свято має корисний і цілком матеріальний аспект — в першу п’ятницю жовтня багато людей роблять пожертви у різні благодійні фонди та доброчинні організації.

 

Святковий день — хороший привід налагодити відносини, які останнім часом погіршилися. Адже у відповідь на щиросердну усмішку, кумедного смайлика і добрі побажання - лід у стосунках обов’язково розтане.

 

Робити добрі справи завжди приємно, а у Всесвітній день усмішки — особливо. Виникає відчуття єднання з тисячами людей у всьому світі, котрі цього дня так само дарують усмішки і гарні емоції один одному, примножуючи добро і зігріваючи людські душі.

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-usmishky/

 

 

 

Переглядів: 340 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 12:22
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024