Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 4 » Міжнародний день лікаря
11:52
Міжнародний день лікаря

У ЛІКАРІВ СВІТУ - ПРОФЕСІЙНЕ  СВЯТО

 

 

 

 

 

 

 

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я в перший понеділок жовтня -

Міжнародний день лікаря. Це день солідарності та активних дій лікарів усього світу.

 

 

Професія лікаря існує десятки тисяч років. За цей довгий період суть її залишилася незмінною і по-справжньому безцінною, гуманною та милосердною.

Важливе значення лікарів як авторитетних спеціалістів добре розуміє кожен, адже багатьом доводилося переживати ситуацію, коли власне життя чи життя близьких людей залежало лише від лікарського професіоналізму. 

У всі історичні епохи лікарів дуже поважали,  не є винятком і наш час. Зараз у світі існує чимало святкових днів, присвячених вшануванню роботи лікарів, і одним з них є Міжнародний день лікаря, який відзначається щороку в перший понеділок жовтня.

У 1971 році була створена міжнародна медична гуманітарна організація Лікарі без кордонів - Medecins Sans Frontieres, MSF. Серед засновників - Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Мальтійський орден і ЮНІСЕФ.

Організація є незалежною, що фінансується головним чином за рахунок суспільних пожертвувань з країн, де знаходяться її представництва. MSF, діючи під егідою ООН, надає допомогу жертвам природних катастроф, збройних конфліктів, епідемій, соціальної маргіналізації більш ніж у 80 країнах світу, допомагає усім незалежно від політичної, релігійної або етнічної приналежності. Щорічно близько 700 медичних працівників MSF працюють у гарячих точках світу.

 

Як виникла ідея відзначати Міжнародний день лікаря?

 

В минулому столітті на території Франції було знайдено наскельні малюнки первісних людей, які зображують тогочасних цілителів у процесі лікування. Радіовуглецевий аналіз визначив вік цих малюнків — близько 27 тисяч років, і натепер вони є найдавнішим матеріальним свідченням про  лікарську діяльність.

Без лікарів у тому чи іншому вигляді не обходилася жодна з відомих нам цивілізацій. Наприклад, у Месопотамії цілителі поділялися на два види — перші лікували травми та хвороби на емпіричному рівні, тобто спираючись на досвід та спостереження, а другі практикували зцілення людей від хвороб, керуючись містичними уявленнями. Цікаво, що стоматологією та акушерством займалися обидва типи лікарів.

Найвідоміший лікар Давнього Єгипту Імхотеп мав прогресивні погляди, бо вважав людські хвороби не карою  богів, а природним явищем. В Єгипті лікарями могли бути й жінки — цілителька на ім’я Меріт Птах якийсь час була головним лікарем при дворі фараона. Відомо, що в своїй практиці вона використовувала лікарські рослини та магічні ритуали.

Лікарі в Давній Греції приділяли більше уваги причинно-наслідковому зв’язку, симптомам хвороб та різним методам лікування. Легендарний Гіппократ спершу займався математикою та ботанікою, а згодом захопився дослідженням людського тіла і зрештою заклав фундамент сучасної медицини. Він став автором перших медичних книг — збірка «Corpus Hippocraticum» містить описи симптомів та способів лікування десятків недуг.

 

Клятва Гіппократа

 

В своїх трактатах Гіппократ також писав про моральні якості, обов’язкові для лікаря — безкорисливість, скромність, здоровий глузд, врівноваженість, охайність, відсутність забобонів. До того ж, лікар повинен був мати страх перед богами — саме перед ними присягали грецькі лікарі священною обіцянкою, відомою як «клятва Гіппократа». 

Підтримував ідеї Гіппократа й відомий римський лікар Гален — він проводив анатомічні дослідження, лікував найвпливовіших людей свого часу, був придворним лікарем у двох імператорів Риму. Гален висунув багато теорій про роботу мозку, серця та кровообігу, якими керувалися лікарі аж до середини XVII століття, написав сотні медичних трактатів з анатомії, фізіології, фармацевтики та терапії.

На Русі професійні лікарі були рідкісним явищем, проте наші предки мали досвідчених і вправних народних цілителів — травників, «костоправів», повитух. Пізніше з’явилося багато лікарів-іноземців, які приносили з собою нові ліки та медичні знання.

 

Наукові відкриття та винаходи

 

У XVIII – XIX століттях медицина почала набувати сучасних рис, адже було зроблено багато наукових відкриттів та винаходів. Лікарі швидко просувалися в діагностиці та профілактиці хвороб, як і в розумінні того, що являють собою бактерії та віруси.

 

Всіх видатних спеціалістів-медиків того часу неможливо перерахувати — наприклад, фізіологія стала окремою наукою завдяки професору Йоханнесу Мюллеру, лондонські лікарі Річард Брайт та Томас Аддісон здійснили прорив у лікуванні хвороб нирок та надниркової залози, а Зигмунд Фрейд відкрив нову сторінку в психіатрії. 

 

В XX та XXI століттях досягнення лікарів просто вражають уяву — наприклад, Кеннет Мацумура створив штучну печінку, лікар - трансплантолог Жан-Мішель Дюбернар пересадив частину обличчя жінці, яку понівечив своїми укусами собака. Але попри все новітнє обладнання й досконалі технології, робота лікаря не стала легшою — як і раніше, вона вимагає довготривалого навчання, постійної практики та підвищення кваліфікації, диктує напружений робочий графік і має високий рівень стресу. Тому залишаються в цій професії переважно люди, які крім фахових знань мають милосердя в душі та покликання допомагати недужим. 

 

«Лікарі без кордонів»

 

У 1971 році була створена міжнародна медична гуманітарна організація Лікарі без кордонів - Medecins Sans Frontieres, MSF. Серед засновників - Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Мальтійський орден і ЮНІСЕФ.

 

Засновники MSF вважали, що медична допомога людям, постраждалим від конфліктів, епідемій, стихійних лих або тим, що опинилися поза системою охорони здоров’я, не повинна обмежуватися національними кордонами. На момент заснування до організації приєдналися 300 волонтерів, в основному лікарі та медсестри.

 

Організація є незалежною, що фінансується головним чином за рахунок суспільних пожертвувань з країн, де знаходяться її представництва. MSF, діючи під егідою ООН, надає допомогу жертвам природних катастроф, збройних конфліктів, епідемій, соціальної маргіналізації більш ніж у 70 країнах світу, допомагає усім незалежно від політичної, релігійної або етнічної приналежності. Щорічно близько 700 медичних працівників MSF працюють у гарячих точках світу.

 

В 1999 році «Médecins Sans Frontières» отримала за свою роботу Нобелівську премію миру. Зараз організація продовжує рятувати здоров’я і життя людей в кризових ситуаціях, вона налічує понад 65 тисяч членів і представлена в 70 країнах світу.

 

А в лютому ще відзначають День жінки-лікаря  та Всесвітній день сімейного лікаря у травні.

 

Почитайте історію виникнення подій та дізнайтеся, які медичні університети першими офіційно стали навчати жінок; а також в чому полягає різниця між сімейними лікарями й лікарями – терапевтами.

 

 

Міжнародний день лікаря в історії

 

  • 500 – 300 до н.е.

Лікарі в Давній Греції почали давати клятву Гіппократа перед тим, як розпочати практику.

  • 1400

Слово “physician”, тобто «лікар», вперше з’явилося в третьому виданні Оксфордського словника англійської мови.

  • 1816

Французький лікар Рене Лаеннек винайшов стетоскоп.

  • 1928

Шотландський лікар Александр Флемінг відкрив перший антибіотик — пеніцилін, завдяки чому багато хвороб перестали бути невиліковними. За це відкриття Флемінг отримав Нобелівську премію.

  • 1963

В США хірург Томас Старзл вперше здійснив пересадку печінки.

  • 2003

Карло Урбані, лікар з «Médecins Sans Frontières», діагностував перший випадок атипової пневмонії (SARS) та попередив ВООЗ про можливу епідемію. На жаль, невдовзі Урбані сам загинув від цієї хвороби, заразившись від пацієнтів.

 

 

Типові Питання та відповіді про Міжнародний день лікаря

 

 

- Чому вважається, що лікарі змогли змінити світ?

- Внесок деяких лікарів у розвиток медицини, а отже, й цивілізації, неможливо переоцінити — наприклад, Едвард Дженнер створив першу в світі вакцину від віспи, Елізабет Блеквелл стала першою дипломованою жінкою-лікарем, Александр Флемінг відкрив антибіотики, Микола Скліфосовський запровадив антисептики в хірургії.   

- Яке походження має українське слово «лікар»?

- Цей термін походить від праслов’янського слова «lekъ», що означало «ліки», «лікування». Втім, деякі дослідники вважають, що вихідна форма слова прийшла до нас з давньої кельтської мови.

- Які українські лікарі назавжди увійшли в історію?

- Серед талановитих лікарів, які прославили Україну, часто згадують кардіохірурга Миколу Амосова,  засновника науково-дослідницьких закладів Олександра Богомольця, офтальмолога Володимира Філатова, біохіміка Олександра Палладіна, епідеміолога Данила Самойловича, мікробіолога Данила Заболотного та багатьох інших.

- Чому більшість лікарів мають нерозбірливий почерк?

- Вважається, що причина цього — велика кількість досить однотипних записів в історіях хвороб та рецептів, які щодня виписує кожен лікар. У США в 2006 році 7 тисяч пацієнтів померли через помилки в лікуванні, викликані нерозбірливим почерком лікаря, тож мінімізувати такі ризики допомагають електронні медичні записи та рецепти, на які переходять лікарі в більшості країн.

- В яких країнах на медицину витрачається найбільше коштів?

- Серед розвинутих країн світу за цим показником перше місце належить США, далі в рейтингу першої десятки — Швейцарія, Норвегія, Німеччина, Австрія, Нідерланди, Данія, Люксембург та Бельгія. 

- Як відзначати Міжнародний день лікаря?

- В Україні більше звикли святкувати День медичного працівника, який щороку відзначається в червні. Та це не означає, що в перший понеділок жовтня наші лікарі не отримують привітань від пацієнтів, друзів, родичів та колег. Знати, що їхню працю цінують, для спеціалістів з медицини дуже важливо, тому це свято — гарна нагода подякувати їм за професіоналізм та чуйність.

 

В святковий день зазвичай дарують подарунки, то чому б не підготувати символічний презент для свого лікаря. Це можуть бути квіти, листівка, гарний блокнот або цікава книга. Мабуть, не варто дарувати алкоголь та шоколад —лікарі надто часто отримують такі подарунки від вдячних пацієнтів.  

 

В Міжнародний день лікаря кожному з нас добре було б започаткувати ще одну традицію — почати піклуватися про своє здоров’я, вчасно проходити профілактичні огляди та вести здоровий спосіб життя. Без сумніву, така традиція порадує всіх лікарів без винятку.

 

Вільний час у цей день можна приділити перегляду фільму або серіалу про роботу лікарів, адже  таких існує чимало, тому можна обрати за смаком — від «Доктора Хауса» до  «Цілителя Адамса» та «Анатомії Грей».

 

 

Чому важливий цей день?

 

 

Це свято передусім має на меті привернути увагу громадськості до ролі лікарів у суспільстві. Особливого значення робота лікарів набула останнім часом — в зв’язку з пандемією коронавірусу вона дуже напружена фізично й морально, медики часто жертвують власним життям, рятуючи хворих.

 

Крім того, лікарі не тільки зцілюють тіла своїх пацієнтів, а й дають їм цінні поради, допомагають подолати невпевненість і страх в складних ситуаціях, пов’язаних зі здоров’ям.

 

В Міжнародний день лікаря вражаючі історії видатних лікарів публікуються в ЗМІ, медичні навчальні заклади запрошують на дні відкритих дверей всіх охочих, а надто майбутніх абітурієнтів. Адже молодим хлопцям та дівчатам, які планують обрати медицину своєю справою на все життя, надзвичайно важливо розуміти переваги й недоліки лікарської професії, щоб не стати в ній випадковою людиною.

 

Як і кожне професійне свято, ця подія також змушує задуматися над проблемами, з якими стикаються в своїй діяльності сучасні лікарі. Принаймні, в Україні їх чимало — це й відтік професійних кадрів за кордон в зв’язку з низькою заробітною платою, і недостатнє державне фінансування медицини. В цих непростих умовах ми маємо підтримувати своїх лікарів та шанувати їхню працю, і нехай Міжнародний день лікаря цьому посприяє. 

 

 

Фото – з відкритих джерел

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-likaria/

 

 

 

Переглядів: 214 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 00:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024