Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2021 » Жовтень » 6 » Всесвітній день охорони місць проживання (ВІДЕО)
21:32
Всесвітній день охорони місць проживання (ВІДЕО)

 

ЗБЕРЕЖЕННЯ  ДОВКІЛЛЯ – СПРАВА ВСІХ

 

 

 

 

 

 

6 жовтня у сучасному світі відзначається свято, що має величезне екологічне значення –

Всесвітній день охорони місць проживання (Всесвітній день охорони оселищ, World Habitat Day).

 

День святкування було визначено в Бернській Конвенції, яка стала міжнародною угодою про охорону дикої фауни і флори та природних середовищ проживання. В конвенції містяться положення про збереження місць проживання, охорону флори і фауни, а також про методи полювання та знаряддя лову, які підлягають забороні.

Завдання свята – пропагувати збереження сприятливого середовища для нинішнього та майбутніх поколінь. Українці приєднуються до відзначення цього дня з метою збереження природи.

 

Як виникла ідея відзначати Всесвітній день охорони місць проживання?

 

Свято було затверджене Бернською конвенцією, яку прийняли в 1979 році з ініціативи Ради Європи. Рішення про відповідну угоду було прийнято Ради міністрів Ради Європи в 1976 році. Конвенція була відкрита для підписання з 19 вересня 1979 року та набула чинності з 1 січня 1982 року. На поточний момент конвенцію підписали 40 держав, що входять до складу Ради Європи, Європейський Союз та чотири африканські держави (Буркіна-Фасо, Туніс, Марокко та Сенегал). Україна ратифікувала Конвенцію 29 жовтня 1996 року.

Головною метою Конвенції є збереження тих середовищ існування рослин та проживання тварин, де необхідна співдружність та взаємодопомога кількох країн. До змісту документу входять 9 розділів, основним з яких є «Охорона середовищ існування». Підписанням Конвенції сторони домовилися сприяти формуванню національної політики з метою збереження природних місць проживання та вживати дієвих заходів у боротьбі із забрудненням навколишнього середовища. Спостереженням за виконанням домовленостей займається спеціально створений комітет, до якого входять представники країн-учасниць. В рамках комітету створюються експертні групи, вивчаються питання щодо збереження місць існування, вносяться поради щодо підвищення ефективності дії Конвенції.

В 1998 році під егідою Бернської конвенції було створено «Смарагдову мережу» територій, що мають особливе природоохоронне значення. Це території країн, що ратифікували Конвенцію, але не входять до складу ЄС. В рамках цієї програми здійснюється контроль за станом видів флори та фауни, що перебувають під загрозою зникнення та надається підтримка в законодавчій та науковій сферах.

 

Всесвітній день охорони місць проживання в історії

 

  • 1979 19 вересня

Затвердження свята Бернською конвенцією.

  • 1982 1 січня

Набуття чинності Конвенції.

  • 1996 29 жовтня

Україна ратифікувала Конвенцію.

  • 1998

Створення «Смарагдової мережі» територій, що мають особливе природоохоронне значення.

 

Статистика

 

Важко переоцінити проблему зникнення багатьох видів тварин через знищення людиною місць їх природного проживання. Шкода, яку людство нанесло планеті, є безповоротною, а статистичні дані – жахливими:

  1. Щогодини в екосфері Землі зникає 3 види тварин.
  2. Щоденно зникає понад 70 видів флори та фауни.
  3. За 25 років біологічне розмаїття нашої планети зменшилось на одну третину.
  4. За всю історію цивілізації людством було винищено близько 2-х мільярдів гектарів родючих земель, що стали пустелею.
  5. За останні 2000 років на планеті зникло понад 160 виді ссавців та 140 видів птахів.

 

Якщо людство бажає, щоб природа і надалі створювала умови для якісного життя, необхідно забезпечити збереження природних типів оселищ та захистити від зникнення види, цілі екосистеми та саме людство. Україна також приєдналася до цієї Конвенції. У зв’язку з цим в нашій країні систематично збирають та аналізують інформацію щодо біорізноманіття та локалізації цінних природних оселищ.

 

Типові Питання про Всесвітній день охорони місць проживання

 

- Коли святкують день охорони місць проживання?

Офіційною датою святкування вважається 6 жовтня.

- Де відзначають це свято?

День охорони місць проживання вважається всесвітнім святом, тому відзначається у всьому світі.

- Що означає Всесвітній день охорони місць проживання?

Цей день покликаний звернути увагу людства на проблему зникнення великої кількості видів флори та фауни через знищення людством природних середовищ їхнього проживання та спрямувати зусилля кожної людини на збереження природи та для охорони довкілля.

- Як відзначати Всесвітній день охорони місць проживання?

Це свято відносно нове та невідоме широкому загалу людей. Проте на міжнародному та державному рівні в цей день відбувається багато заходів, де зустрічаються представники різних країн та обговорюють проблеми довкілля. Для широкого загалу проводяться цікаві заходи. Наприклад, 6 жовтня 2019 р. в Києві було проведено екологічний захід «Екозаїзд на електромобілях до старовікових дубів» з метою привернути увагу учасників до збереження ботанічних пам’яток природи.

Ви також можете допомогти, розповідаючи про Всесвітній день охорони місць проживання друзям та знайомим.

 

Чому важливий цей день?

 

Мета міжнародного дня охорони оселищ – нагадати людству про необхідність захищати місця існування флори та фауни. Люди мають пам’ятати, що вони є частиною природи, оскільки живуть та розвиваються за її законами. Неможливо століттями порушувати довкілля, знищуючи умови проживання диких тварин. Вирубка лісів, розорювання степів, створення водосховищ, осушення боліт – все це призводить до зникнення багатьох видів тварин та рослин.

 

Всесвітній день охорони місць проживання закликає кожну людину будувати своє життя таким чином, щоб зберегти та передати у спадок майбутнім поколінням всі дари рослинного та тваринного світу нашої планети.

 

Підписуйтесь на Youtube канал DAY TODAY та дізнавайтесь цікаві факти про цікаві свята!

 

 

 

 

Фото – ілюстративне

За джерелом:

https://daytoday.com.ua/podiya/vsesvitniy-den-okhorony-mists-prozhyvannia/

 

Переглядів: 321 | Додав: Admin
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 06:47
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024